Show simple item record

Efekti dužine ekspozicije i sadržaja ohratoksina A u hrani na proizvodne rezultate brojlera

dc.creatorNedeljković-Trailović, Jelena
dc.creatorJovanović, Nemanja, M.
dc.creatorSinovec, Zlatan
dc.date.accessioned2020-06-03T12:49:59Z
dc.date.available2020-06-03T12:49:59Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttp://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/265
dc.description.abstractThe present study was designed to examine the harmful effects of low level ochratoxin A (OTA) for different period and different dietary OTA levels for same period of ingestion as well as to assess the resting period necessary to revoke any adverse effects of OTA. The trial was performed on 72 day-old chickens with 12 broilers in each group. The experimental groups were offered feed contaminated with 0.5 ppm OA during 7, 14 or 21 days in the first evaluation, and feed contaminated with 0.5, 1.0 or 1.5 ppm OTA for 7 days in the second evaluation. The control group (K) received feed free of toxin. Broilers in the control groups had an average daily gain of 43.5 g and a feed: gain ratio of 1.97 kg. OTA expressed a negative effect on performance proportion to the time of exposure and to the amount of dietary toxin showing prolong and cumulative effects. Early detection of OTA and exclusion of contaminated feed could partially prevent its adverse effects, but not less than three weeks of recovery is needed to nullify the damage.en
dc.description.abstractCilj rada je bio da se utvrde količine OTA u hrani koje izazivaju neželjene efekte sa aspekta doze i dužine ekspozicije, kao i da se utvrdi vreme odmora nakon zamene kontaminirane hrane potrebno za povlačenje tih efekata. U prvom ogledu su brojleri nakon dve nedelje pripreme dobijali 0,5 ppm OTA tokom 7 14 ili 21 dan. U drugom ogledu brojleri su dobijali 0,5, 1,0 ili 1,5 ppm OTA tokom 7 dana. Kontrolna grupa (K) je dobijala hranu bez toksina. Brojleri kontrolne grupe su postigli dnevni prirast od 43.5 g uz konverziju hrane od 1.97 kg. Ohratoksin je ispoljio negativne efekte na proizvodne rezultate proporcionalno dužini unošenja i količini u hrani, ispoljavajući protrahirano i kumulativno dejstvo. Rana detekcija prisustva OTA u hrani i isključivanje kontaminirane hrane može delimično da prevenira štetne efekte, ali je neophodan odmor od bar tri nedelje da se oni ublaže.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa veterinaria - Beograd
dc.subjectbroilersen
dc.subjectochratoxin Aen
dc.subjectperformanceen
dc.subjectresting perioden
dc.titleEffects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performanceen
dc.titleEfekti dužine ekspozicije i sadržaja ohratoksina A u hrani na proizvodne rezultate brojlerasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЈовановић, Немања, М.; Недељковић-Траиловић, Јелена; Синовец, Златан; Ефекти дужине експозиције и садржаја охратоксина A у храни на производне резултате бројлера; Ефекти дужине експозиције и садржаја охратоксина A у храни на производне резултате бројлера;
dc.citation.volume54
dc.citation.issue5-6
dc.citation.spage419
dc.citation.epage426
dc.citation.other54(5-6): 419-426
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000226086100010
dc.identifier.doi10.2298/AVB0406419N
dc.identifier.scopus2-s2.0-13244265863
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/857/264.pdf
dc.identifier.rcubconv_608
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record