Приказ основних података о документу
Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance
Efekti dužine ekspozicije i sadržaja ohratoksina A u hrani na proizvodne rezultate brojlera
dc.creator | Nedeljković-Trailović, Jelena | |
dc.creator | Jovanović, Nebojša | |
dc.creator | Sinovec, Zlatan | |
dc.date.accessioned | 2020-06-03T12:49:59Z | |
dc.date.available | 2020-06-03T12:49:59Z | |
dc.date.issued | 2004 | |
dc.identifier.issn | 0567-8315 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/265 | |
dc.description.abstract | The present study was designed to examine the harmful effects of low level ochratoxin A (OTA) for different period and different dietary OTA levels for same period of ingestion as well as to assess the resting period necessary to revoke any adverse effects of OTA. The trial was performed on 72 day-old chickens with 12 broilers in each group. The experimental groups were offered feed contaminated with 0.5 ppm OA during 7, 14 or 21 days in the first evaluation, and feed contaminated with 0.5, 1.0 or 1.5 ppm OTA for 7 days in the second evaluation. The control group (K) received feed free of toxin. Broilers in the control groups had an average daily gain of 43.5 g and a feed: gain ratio of 1.97 kg. OTA expressed a negative effect on performance proportion to the time of exposure and to the amount of dietary toxin showing prolong and cumulative effects. Early detection of OTA and exclusion of contaminated feed could partially prevent its adverse effects, but not less than three weeks of recovery is needed to nullify the damage. | en |
dc.description.abstract | Cilj rada je bio da se utvrde količine OTA u hrani koje izazivaju neželjene efekte sa aspekta doze i dužine ekspozicije, kao i da se utvrdi vreme odmora nakon zamene kontaminirane hrane potrebno za povlačenje tih efekata. U prvom ogledu su brojleri nakon dve nedelje pripreme dobijali 0,5 ppm OTA tokom 7 14 ili 21 dan. U drugom ogledu brojleri su dobijali 0,5, 1,0 ili 1,5 ppm OTA tokom 7 dana. Kontrolna grupa (K) je dobijala hranu bez toksina. Brojleri kontrolne grupe su postigli dnevni prirast od 43.5 g uz konverziju hrane od 1.97 kg. Ohratoksin je ispoljio negativne efekte na proizvodne rezultate proporcionalno dužini unošenja i količini u hrani, ispoljavajući protrahirano i kumulativno dejstvo. Rana detekcija prisustva OTA u hrani i isključivanje kontaminirane hrane može delimično da prevenira štetne efekte, ali je neophodan odmor od bar tri nedelje da se oni ublaže. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Acta Veterinaria-Beograd | |
dc.subject | broilers | en |
dc.subject | ochratoxin A | en |
dc.subject | performance | en |
dc.subject | resting period | en |
dc.title | Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance | en |
dc.title | Efekti dužine ekspozicije i sadržaja ohratoksina A u hrani na proizvodne rezultate brojlera | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dcterms.abstract | Јовановић, Немања, М.; Недељковић-Траиловић, Јелена; Синовец, Златан; Ефекти дужине експозиције и садржаја охратоксина A у храни на производне резултате бројлера; Ефекти дужине експозиције и садржаја охратоксина A у храни на производне резултате бројлера; | |
dc.citation.volume | 54 | |
dc.citation.issue | 5-6 | |
dc.citation.spage | 419 | |
dc.citation.epage | 426 | |
dc.citation.other | 54(5-6): 419-426 | |
dc.citation.rank | M23 | |
dc.identifier.wos | 000226086100010 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/AVB0406419N | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-13244265863 | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/857/264.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion |