Sanitacione mere u industriji mleka
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Lanac proizvodnje hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni
od početka proizvodnog procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Cilј svakog društva
i industrije hrane, kao značajne privredne grane je da obezbedi bezbednu i kvalitetnu
hranu za stanovništvo. Mleko je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za
rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije mleka i proizvoda od mleka
u industrijskim uslovima može doći iz različitih izvora kao što su odsustvo higijene
u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od učesnika u procesu proizvodnje i
opreme, iz spolјašnje sredine i materijala za pakovanje. Sve površine pribora i uređaja,
koji se koriste u procesu proizvodnje, prerade i čuvanja mleka i proizvoda od mleka
moraju posle svake upotrebe da se očiste, operu i dezinfikuju. Pranje i dezinfekcija
se sastoje iz sledećih operacija: čišćenje, pranje i dezinfekcija. Čišćenjem se uklanjaju
ostaci mleka i proizvoda, pranjem se rastvaraju i otklanjaju ne...čistoće, a dezinfekcijom
se uništavaju mikroorganizmi na površinama. Da bi se sprečili rizici kontaminacije
mleka u industriji mleka imperativ predstavlјaju smernice u skladu sa GMP, GHP
i HACCP.
Кључне речи:
mleko / proizvodi od mleka / sanitacijaИзвор:
33. Savetovanje Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Bajina bašta, 26 - 29. maj 2022., 2022, 9-19Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Savić Radovanović, Radoslava PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2711 AB - Lanac proizvodnje hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni od početka proizvodnog procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Cilј svakog društva i industrije hrane, kao značajne privredne grane je da obezbedi bezbednu i kvalitetnu hranu za stanovništvo. Mleko je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije mleka i proizvoda od mleka u industrijskim uslovima može doći iz različitih izvora kao što su odsustvo higijene u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od učesnika u procesu proizvodnje i opreme, iz spolјašnje sredine i materijala za pakovanje. Sve površine pribora i uređaja, koji se koriste u procesu proizvodnje, prerade i čuvanja mleka i proizvoda od mleka moraju posle svake upotrebe da se očiste, operu i dezinfikuju. Pranje i dezinfekcija se sastoje iz sledećih operacija: čišćenje, pranje i dezinfekcija. Čišćenjem se uklanjaju ostaci mleka i proizvoda, pranjem se rastvaraju i otklanjaju nečistoće, a dezinfekcijom se uništavaju mikroorganizmi na površinama. Da bi se sprečili rizici kontaminacije mleka u industriji mleka imperativ predstavlјaju smernice u skladu sa GMP, GHP i HACCP. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 33. Savetovanje Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Bajina bašta, 26 - 29. maj 2022. T1 - Sanitacione mere u industriji mleka SP - 9 EP - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2711 ER -
@conference{ author = "Savić Radovanović, Radoslava", year = "2022", abstract = "Lanac proizvodnje hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni od početka proizvodnog procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Cilј svakog društva i industrije hrane, kao značajne privredne grane je da obezbedi bezbednu i kvalitetnu hranu za stanovništvo. Mleko je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije mleka i proizvoda od mleka u industrijskim uslovima može doći iz različitih izvora kao što su odsustvo higijene u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od učesnika u procesu proizvodnje i opreme, iz spolјašnje sredine i materijala za pakovanje. Sve površine pribora i uređaja, koji se koriste u procesu proizvodnje, prerade i čuvanja mleka i proizvoda od mleka moraju posle svake upotrebe da se očiste, operu i dezinfikuju. Pranje i dezinfekcija se sastoje iz sledećih operacija: čišćenje, pranje i dezinfekcija. Čišćenjem se uklanjaju ostaci mleka i proizvoda, pranjem se rastvaraju i otklanjaju nečistoće, a dezinfekcijom se uništavaju mikroorganizmi na površinama. Da bi se sprečili rizici kontaminacije mleka u industriji mleka imperativ predstavlјaju smernice u skladu sa GMP, GHP i HACCP.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "33. Savetovanje Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Bajina bašta, 26 - 29. maj 2022.", title = "Sanitacione mere u industriji mleka", pages = "9-19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2711" }
Savić Radovanović, R.. (2022). Sanitacione mere u industriji mleka. in 33. Savetovanje Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Bajina bašta, 26 - 29. maj 2022. Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 9-19. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2711
Savić Radovanović R. Sanitacione mere u industriji mleka. in 33. Savetovanje Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Bajina bašta, 26 - 29. maj 2022.. 2022;:9-19. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2711 .
Savić Radovanović, Radoslava, "Sanitacione mere u industriji mleka" in 33. Savetovanje Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Bajina bašta, 26 - 29. maj 2022. (2022):9-19, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2711 .