Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Sir kao namirnica, zbog svoje hranljive vrednosti,zauzima važno mesto u
ishrani ljudi. U Republici Srbiji sirevi se proizvode u industrijskim pogonima,ali
značajan deo se proizvodi u zanatskim pogonima, kao i u individualnim domaćinstvima.
Na tržištu beogradskih pijaca su svakodnevno zastupljeni sirevi, koji se proizvode u
individualnim domaćinstvima i potiču iz različitih geografskih lokaliteta u Republici
Srbiji.Cilj rada je bio da se ispitaju fizičkohemijske karakteristike sireva na tržištu
beogradskih pijaca.U uzorcima sireva su ispitani sledeći parametri: suva materija, mast
u suvoj materiji, voda u bezmasnoj materiji, pH vrednost, aktivnost vode (aw) i sadržaj
NaCl. Rezultati su pokazali da su svi ispitani uzorci sireva sa osam beogradskih pijaca
pripadali grupi mekih sireva na osnovu sadržaja vode u bezmasnoj materiji(>67%). Od
83 ispitana uzorka najveći broj uzoraka sireva 40 (48,19%) je pripadao grupi
punomasnih sireva, 32 (38,55%) grupi ekstramasnih,10 (12,05%) gru...pi polumasnih i 1
(1,20%) uzorak grupi niskomasnih sireva. Nijedan uzorak sira nije pripadao grupi
obranih sireva. U pogledu senzornih karakteristika svi sirevi su odgovarali senzornim
karakteristikama za tu vrstu sira.
Кључне речи:
meki sir / fizičkohemijske karakteristike / kvalitetИзвор:
XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016, 2016, 21, 24, 731-737Издавач:
- Čačak : Univerzitet, Agronomski fakultet
Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Savić Radovanović, Radoslava AU - Katić, Vera AU - Zdravković, Nemanja PY - 2016 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2762 AB - Sir kao namirnica, zbog svoje hranljive vrednosti,zauzima važno mesto u ishrani ljudi. U Republici Srbiji sirevi se proizvode u industrijskim pogonima,ali značajan deo se proizvodi u zanatskim pogonima, kao i u individualnim domaćinstvima. Na tržištu beogradskih pijaca su svakodnevno zastupljeni sirevi, koji se proizvode u individualnim domaćinstvima i potiču iz različitih geografskih lokaliteta u Republici Srbiji.Cilj rada je bio da se ispitaju fizičkohemijske karakteristike sireva na tržištu beogradskih pijaca.U uzorcima sireva su ispitani sledeći parametri: suva materija, mast u suvoj materiji, voda u bezmasnoj materiji, pH vrednost, aktivnost vode (aw) i sadržaj NaCl. Rezultati su pokazali da su svi ispitani uzorci sireva sa osam beogradskih pijaca pripadali grupi mekih sireva na osnovu sadržaja vode u bezmasnoj materiji(>67%). Od 83 ispitana uzorka najveći broj uzoraka sireva 40 (48,19%) je pripadao grupi punomasnih sireva, 32 (38,55%) grupi ekstramasnih,10 (12,05%) grupi polumasnih i 1 (1,20%) uzorak grupi niskomasnih sireva. Nijedan uzorak sira nije pripadao grupi obranih sireva. U pogledu senzornih karakteristika svi sirevi su odgovarali senzornim karakteristikama za tu vrstu sira. PB - Čačak : Univerzitet, Agronomski fakultet C3 - XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016 T1 - Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca VL - 21 IS - 24 SP - 731 EP - 737 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2762 ER -
@conference{ author = "Savić Radovanović, Radoslava and Katić, Vera and Zdravković, Nemanja", year = "2016", abstract = "Sir kao namirnica, zbog svoje hranljive vrednosti,zauzima važno mesto u ishrani ljudi. U Republici Srbiji sirevi se proizvode u industrijskim pogonima,ali značajan deo se proizvodi u zanatskim pogonima, kao i u individualnim domaćinstvima. Na tržištu beogradskih pijaca su svakodnevno zastupljeni sirevi, koji se proizvode u individualnim domaćinstvima i potiču iz različitih geografskih lokaliteta u Republici Srbiji.Cilj rada je bio da se ispitaju fizičkohemijske karakteristike sireva na tržištu beogradskih pijaca.U uzorcima sireva su ispitani sledeći parametri: suva materija, mast u suvoj materiji, voda u bezmasnoj materiji, pH vrednost, aktivnost vode (aw) i sadržaj NaCl. Rezultati su pokazali da su svi ispitani uzorci sireva sa osam beogradskih pijaca pripadali grupi mekih sireva na osnovu sadržaja vode u bezmasnoj materiji(>67%). Od 83 ispitana uzorka najveći broj uzoraka sireva 40 (48,19%) je pripadao grupi punomasnih sireva, 32 (38,55%) grupi ekstramasnih,10 (12,05%) grupi polumasnih i 1 (1,20%) uzorak grupi niskomasnih sireva. Nijedan uzorak sira nije pripadao grupi obranih sireva. U pogledu senzornih karakteristika svi sirevi su odgovarali senzornim karakteristikama za tu vrstu sira.", publisher = "Čačak : Univerzitet, Agronomski fakultet", journal = "XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016", title = "Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca", volume = "21", number = "24", pages = "731-737", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2762" }
Savić Radovanović, R., Katić, V.,& Zdravković, N.. (2016). Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca. in XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016 Čačak : Univerzitet, Agronomski fakultet., 21(24), 731-737. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2762
Savić Radovanović R, Katić V, Zdravković N. Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca. in XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016. 2016;21(24):731-737. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2762 .
Savić Radovanović, Radoslava, Katić, Vera, Zdravković, Nemanja, "Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca" in XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016, 21, no. 24 (2016):731-737, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2762 .