Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine
Analysis of the volume and trends of milk processing in products in the Republic of Serbia for the period 2016-2021. year
Аутори
Vejnović, BranislavĐurić, Spomenka
Janjić, Jelena
Nedić, Drago
Mirilović, Milorad
Glavinić, Uroš
Stanimirović, Zoran
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Производи од млека се убрајају у биолошки високовредне и лако
сварљиве намирнице које се свакодневно користе у исхрани људи.
Њихова производња директно зависи од примарне производње млека,
као и од захтева тржишта. Ово истраживање имало је за циљ да се утврде
количине производа од крављег млека произведених у млекарама на
територији Републике Србије, као и њихове тенденције у периоду од
2016-2021. године. Анализиране су производње: конзумног млека,
павлаке, ферментисаних млечних производа, маслаца и других жутомасних млечних производа и сира. За ово истраживање коришћени
су званични статистички подаци Републичког завода за статистику.
Подаци су систематизовани и статистички обрађени методама
дескриптивне статистичке анализе и анализе временских серија.
Статистичка анализа података је урађена у пакету GraphPad Prism
7,0. Просечна годишња производња конзумног млека у Републици
Србији у испитиваном периоду је износила 224.507±10.936 тона,
са најмањом производњом у 2021. годи...ни од 208.970 тона, а
највећом у 2016. години од 235.660 тона. Анализом тенденције
кретања производње конзумног млека, утврђен је тренд смањења
производње са просечним годишњим смањењем од 3.388 тона. У
анализираном периоду просечна годишња производња павлаке
износила је 29.907±2.240 тона са просечним годишњим трендом
повећања производње од 857 тона. Просечна годишња производња
ферментисаних млечних производа износила је 208.492±9.677 тона
са просечним годишњим трендом повећања производње од 671 тоне.
У анализираном периоду просечна годишња производња маслаца
и других жуто-масних млечних производа износила је 4.667±691
тона са просечним годишњим трендом повећања производње од
331 тоне. Просечна годишња производња сира била је 51.447±4.091
тона са просечним годишњим трендом повећања производње од
1.656 тона. На основу добијених резултата може се закључити да је
у анализираном периоду дошло до смањења производње конзумног
млека у млекарама на територији Републике Србије, док је за остале
производе од млека забележена тенденција пораста производње.
Dairy products are among the biologically high-value and easily digestible foods that are used daily in human nutrition. Their production
directly depends on primary milk production as well as on market demands. This research aimed to determine the quantities of cow’s milk
products produced in dairies in the territory of the Republic of Serbia,
as well as their tendencies in the period from 2016-2021. years. The
production of: drinking milk, sour cream, fermented dairy products,
butter and other yellow-fat dairy products and cheese was analyzed.
Official statistical data of the Republic Bureau of Statistics were used
for this research. The data are systematized and statistically processed
by the methods of descriptive statistical analysis and time series analysis. Statistical analysis of the data was done in the GraphPad Prism
7.0 package. The average annual production of drinking milk in the
Republic of Serbia in the examined period was 224,507±10,936 tons, with the lowest p...roduction in 2021 of 208,970 tons, and the highest
in 2016 of 235,660 tons. By analyzing the trend of drinking milk production, the trend of decreasing production with an average annual
decrease of 3,388 tons was determined. In the analyzed period, the
average annual production of sour cream was 29,907±2,240 tons with
an average annual trend of increasing production of 857 tons. The average annual production of fermented dairy products was 208,492±9,677
tons with an average annual trend of increasing production of 671 tons.
In the analyzed period, the average annual production of butter and
other yellow-fat dairy products was 4,667±691 tons with an average
annual trend of increasing production of 331 tons. The average annual
production of cheese was 51,447±4,091 tons with an average annual
trend of increasing production of 1,656 tons. Based on the obtained
results, it can be concluded that in the analyzed period there was a
decrease in the production of drinking milk in dairies in the territory
of the Republic of Serbia, while for other milk products there was a
tendency to increase production.
Кључне речи:
производи од млека / просечна годишња производња / тренд производњеИзвор:
27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, 2022, 225-228Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Vejnović, Branislav AU - Đurić, Spomenka AU - Janjić, Jelena AU - Nedić, Drago AU - Mirilović, Milorad AU - Glavinić, Uroš AU - Stanimirović, Zoran PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2788 AB - Производи од млека се убрајају у биолошки високовредне и лако сварљиве намирнице које се свакодневно користе у исхрани људи. Њихова производња директно зависи од примарне производње млека, као и од захтева тржишта. Ово истраживање имало је за циљ да се утврде количине производа од крављег млека произведених у млекарама на територији Републике Србије, као и њихове тенденције у периоду од 2016-2021. године. Анализиране су производње: конзумног млека, павлаке, ферментисаних млечних производа, маслаца и других жутомасних млечних производа и сира. За ово истраживање коришћени су званични статистички подаци Републичког завода за статистику. Подаци су систематизовани и статистички обрађени методама дескриптивне статистичке анализе и анализе временских серија. Статистичка анализа података је урађена у пакету GraphPad Prism 7,0. Просечна годишња производња конзумног млека у Републици Србији у испитиваном периоду је износила 224.507±10.936 тона, са најмањом производњом у 2021. години од 208.970 тона, а највећом у 2016. години од 235.660 тона. Анализом тенденције кретања производње конзумног млека, утврђен је тренд смањења производње са просечним годишњим смањењем од 3.388 тона. У анализираном периоду просечна годишња производња павлаке износила је 29.907±2.240 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 857 тона. Просечна годишња производња ферментисаних млечних производа износила је 208.492±9.677 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 671 тоне. У анализираном периоду просечна годишња производња маслаца и других жуто-масних млечних производа износила је 4.667±691 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 331 тоне. Просечна годишња производња сира била је 51.447±4.091 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 1.656 тона. На основу добијених резултата може се закључити да је у анализираном периоду дошло до смањења производње конзумног млека у млекарама на територији Републике Србије, док је за остале производе од млека забележена тенденција пораста производње. AB - Dairy products are among the biologically high-value and easily digestible foods that are used daily in human nutrition. Their production directly depends on primary milk production as well as on market demands. This research aimed to determine the quantities of cow’s milk products produced in dairies in the territory of the Republic of Serbia, as well as their tendencies in the period from 2016-2021. years. The production of: drinking milk, sour cream, fermented dairy products, butter and other yellow-fat dairy products and cheese was analyzed. Official statistical data of the Republic Bureau of Statistics were used for this research. The data are systematized and statistically processed by the methods of descriptive statistical analysis and time series analysis. Statistical analysis of the data was done in the GraphPad Prism 7.0 package. The average annual production of drinking milk in the Republic of Serbia in the examined period was 224,507±10,936 tons, with the lowest production in 2021 of 208,970 tons, and the highest in 2016 of 235,660 tons. By analyzing the trend of drinking milk production, the trend of decreasing production with an average annual decrease of 3,388 tons was determined. In the analyzed period, the average annual production of sour cream was 29,907±2,240 tons with an average annual trend of increasing production of 857 tons. The average annual production of fermented dairy products was 208,492±9,677 tons with an average annual trend of increasing production of 671 tons. In the analyzed period, the average annual production of butter and other yellow-fat dairy products was 4,667±691 tons with an average annual trend of increasing production of 331 tons. The average annual production of cheese was 51,447±4,091 tons with an average annual trend of increasing production of 1,656 tons. Based on the obtained results, it can be concluded that in the analyzed period there was a decrease in the production of drinking milk in dairies in the territory of the Republic of Serbia, while for other milk products there was a tendency to increase production. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 T1 - Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine T1 - Analysis of the volume and trends of milk processing in products in the Republic of Serbia for the period 2016-2021. year SP - 225 EP - 228 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2788 ER -
@conference{ author = "Vejnović, Branislav and Đurić, Spomenka and Janjić, Jelena and Nedić, Drago and Mirilović, Milorad and Glavinić, Uroš and Stanimirović, Zoran", year = "2022", abstract = "Производи од млека се убрајају у биолошки високовредне и лако сварљиве намирнице које се свакодневно користе у исхрани људи. Њихова производња директно зависи од примарне производње млека, као и од захтева тржишта. Ово истраживање имало је за циљ да се утврде количине производа од крављег млека произведених у млекарама на територији Републике Србије, као и њихове тенденције у периоду од 2016-2021. године. Анализиране су производње: конзумног млека, павлаке, ферментисаних млечних производа, маслаца и других жутомасних млечних производа и сира. За ово истраживање коришћени су званични статистички подаци Републичког завода за статистику. Подаци су систематизовани и статистички обрађени методама дескриптивне статистичке анализе и анализе временских серија. Статистичка анализа података је урађена у пакету GraphPad Prism 7,0. Просечна годишња производња конзумног млека у Републици Србији у испитиваном периоду је износила 224.507±10.936 тона, са најмањом производњом у 2021. години од 208.970 тона, а највећом у 2016. години од 235.660 тона. Анализом тенденције кретања производње конзумног млека, утврђен је тренд смањења производње са просечним годишњим смањењем од 3.388 тона. У анализираном периоду просечна годишња производња павлаке износила је 29.907±2.240 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 857 тона. Просечна годишња производња ферментисаних млечних производа износила је 208.492±9.677 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 671 тоне. У анализираном периоду просечна годишња производња маслаца и других жуто-масних млечних производа износила је 4.667±691 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 331 тоне. Просечна годишња производња сира била је 51.447±4.091 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 1.656 тона. На основу добијених резултата може се закључити да је у анализираном периоду дошло до смањења производње конзумног млека у млекарама на територији Републике Србије, док је за остале производе од млека забележена тенденција пораста производње., Dairy products are among the biologically high-value and easily digestible foods that are used daily in human nutrition. Their production directly depends on primary milk production as well as on market demands. This research aimed to determine the quantities of cow’s milk products produced in dairies in the territory of the Republic of Serbia, as well as their tendencies in the period from 2016-2021. years. The production of: drinking milk, sour cream, fermented dairy products, butter and other yellow-fat dairy products and cheese was analyzed. Official statistical data of the Republic Bureau of Statistics were used for this research. The data are systematized and statistically processed by the methods of descriptive statistical analysis and time series analysis. Statistical analysis of the data was done in the GraphPad Prism 7.0 package. The average annual production of drinking milk in the Republic of Serbia in the examined period was 224,507±10,936 tons, with the lowest production in 2021 of 208,970 tons, and the highest in 2016 of 235,660 tons. By analyzing the trend of drinking milk production, the trend of decreasing production with an average annual decrease of 3,388 tons was determined. In the analyzed period, the average annual production of sour cream was 29,907±2,240 tons with an average annual trend of increasing production of 857 tons. The average annual production of fermented dairy products was 208,492±9,677 tons with an average annual trend of increasing production of 671 tons. In the analyzed period, the average annual production of butter and other yellow-fat dairy products was 4,667±691 tons with an average annual trend of increasing production of 331 tons. The average annual production of cheese was 51,447±4,091 tons with an average annual trend of increasing production of 1,656 tons. Based on the obtained results, it can be concluded that in the analyzed period there was a decrease in the production of drinking milk in dairies in the territory of the Republic of Serbia, while for other milk products there was a tendency to increase production.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022", title = "Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine, Analysis of the volume and trends of milk processing in products in the Republic of Serbia for the period 2016-2021. year", pages = "225-228", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2788" }
Vejnović, B., Đurić, S., Janjić, J., Nedić, D., Mirilović, M., Glavinić, U.,& Stanimirović, Z.. (2022). Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 225-228. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2788
Vejnović B, Đurić S, Janjić J, Nedić D, Mirilović M, Glavinić U, Stanimirović Z. Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:225-228. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2788 .
Vejnović, Branislav, Đurić, Spomenka, Janjić, Jelena, Nedić, Drago, Mirilović, Milorad, Glavinić, Uroš, Stanimirović, Zoran, "Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):225-228, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2788 .