Приказ основних података о документу

Analysis of the volume and trends of milk processing in products in the Republic of Serbia for the period 2016-2021. year

dc.creatorVejnović, Branislav
dc.creatorĐurić, Spomenka
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorNedić, Drago
dc.creatorMirilović, Milorad
dc.creatorGlavinić, Uroš
dc.creatorStanimirović, Zoran
dc.date.accessioned2023-03-26T14:50:31Z
dc.date.available2023-03-26T14:50:31Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-99955-770-9-4
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2788
dc.description.abstractПроизводи од млека се убрајају у биолошки високовредне и лако сварљиве намирнице које се свакодневно користе у исхрани људи. Њихова производња директно зависи од примарне производње млека, као и од захтева тржишта. Ово истраживање имало је за циљ да се утврде количине производа од крављег млека произведених у млекарама на територији Републике Србије, као и њихове тенденције у периоду од 2016-2021. године. Анализиране су производње: конзумног млека, павлаке, ферментисаних млечних производа, маслаца и других жутомасних млечних производа и сира. За ово истраживање коришћени су званични статистички подаци Републичког завода за статистику. Подаци су систематизовани и статистички обрађени методама дескриптивне статистичке анализе и анализе временских серија. Статистичка анализа података је урађена у пакету GraphPad Prism 7,0. Просечна годишња производња конзумног млека у Републици Србији у испитиваном периоду је износила 224.507±10.936 тона, са најмањом производњом у 2021. години од 208.970 тона, а највећом у 2016. години од 235.660 тона. Анализом тенденције кретања производње конзумног млека, утврђен је тренд смањења производње са просечним годишњим смањењем од 3.388 тона. У анализираном периоду просечна годишња производња павлаке износила је 29.907±2.240 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 857 тона. Просечна годишња производња ферментисаних млечних производа износила је 208.492±9.677 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 671 тоне. У анализираном периоду просечна годишња производња маслаца и других жуто-масних млечних производа износила је 4.667±691 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 331 тоне. Просечна годишња производња сира била је 51.447±4.091 тона са просечним годишњим трендом повећања производње од 1.656 тона. На основу добијених резултата може се закључити да је у анализираном периоду дошло до смањења производње конзумног млека у млекарама на територији Републике Србије, док је за остале производе од млека забележена тенденција пораста производње.sr
dc.description.abstractDairy products are among the biologically high-value and easily digestible foods that are used daily in human nutrition. Their production directly depends on primary milk production as well as on market demands. This research aimed to determine the quantities of cow’s milk products produced in dairies in the territory of the Republic of Serbia, as well as their tendencies in the period from 2016-2021. years. The production of: drinking milk, sour cream, fermented dairy products, butter and other yellow-fat dairy products and cheese was analyzed. Official statistical data of the Republic Bureau of Statistics were used for this research. The data are systematized and statistically processed by the methods of descriptive statistical analysis and time series analysis. Statistical analysis of the data was done in the GraphPad Prism 7.0 package. The average annual production of drinking milk in the Republic of Serbia in the examined period was 224,507±10,936 tons, with the lowest production in 2021 of 208,970 tons, and the highest in 2016 of 235,660 tons. By analyzing the trend of drinking milk production, the trend of decreasing production with an average annual decrease of 3,388 tons was determined. In the analyzed period, the average annual production of sour cream was 29,907±2,240 tons with an average annual trend of increasing production of 857 tons. The average annual production of fermented dairy products was 208,492±9,677 tons with an average annual trend of increasing production of 671 tons. In the analyzed period, the average annual production of butter and other yellow-fat dairy products was 4,667±691 tons with an average annual trend of increasing production of 331 tons. The average annual production of cheese was 51,447±4,091 tons with an average annual trend of increasing production of 1,656 tons. Based on the obtained results, it can be concluded that in the analyzed period there was a decrease in the production of drinking milk in dairies in the territory of the Republic of Serbia, while for other milk products there was a tendency to increase production.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022sr
dc.subjectпроизводи од млекаsr
dc.subjectпросечна годишња производњаsr
dc.subjectтренд производњеsr
dc.titleAnaliza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godinesr
dc.titleAnalysis of the volume and trends of milk processing in products in the Republic of Serbia for the period 2016-2021. yearsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage225
dc.citation.epage228
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8163/bitstream_8163.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2788
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу