Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane
Methods for preventing the formation and removal of bacterial biofilms in the food industry
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Насупрот планктонским бактеријским ћелијама, раст и експресија гена код бактерија у биофилму су потпуно другачије, што се нарочито одражава на њихову отпорност на средства за чишћење и дезинфекцију.
Једном формирани биофилм, на површинама и опреми које долазе у контакт са храном, тешко се уклања и може да представља перзистентан извор контаминације хране. Контаминација из биофилмова представља економски проблем у случају микроорганизама квара (Pseudomonas spp., Bacillus spp.), али и питање безбедности хране у случају када је биофилм формиран од стране патогених бактерија
(Listeria monocytogenes). Спречавање формирања и уклањање биофилма подразумева различите физичке третмане, попут примене ултразвука, магнетних и електричних поља, али и примену хемијских једињења (хлор, пероксиди, квартернерна амонијумова једињења), као и различитих ензима, бактериофага, бактериоцина и етарских уља. С обзиром да и даље не постоји универзални приступ како за спречавање формирања биофилмова, али и за... уклањање већ постојећих, овај проблем и даље представља изазов и покреће нова истраживања о санитационим процедурама у индустрији хране.
Contrary to planktonic bacterial cells, the growth and genes expression of bacteria in the biofilm are completely different, which is reflected especially in their resistance to cleaning and disinfecting agents. Once formed, biofilm, on surfaces and equipment that come into contact with food, is difficult to remove and can be a persistent source of food contamination. Contamination from biofilms is an economic problem in the case of spoilage microorganisms (Pseudomonas spp., Bacillus spp.), but also a food safety issue in the case when the biofilm is formed by pathogenic bacteria (Listeria monocytogenes). Strategies to prevent the formation and removal of biofilm can be various physical sanitation treatments, such as ultrasound, magnetic and electric fields, chemical compounds (chlorine, peroxides, quaternary ammonium compounds), but also various enzymes, bacteriophages, bacteriocins and essential oils.
Since there is still no universal method, both to prevent the formation of biofil...ms, but also to remove existing, this problem remains a challenge and initiates new researches with sanitation procedures in the food industry.
Кључне речи:
biofilm / industrija hrane / biofilm / food safetyИзвор:
27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, 2022, 233-234Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Đorđević, Jasna AU - Ledina, Tijana AU - Savić Radovanović, Radoslava AU - Bulajić, Snežana PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2829 AB - Насупрот планктонским бактеријским ћелијама, раст и експресија гена код бактерија у биофилму су потпуно другачије, што се нарочито одражава на њихову отпорност на средства за чишћење и дезинфекцију. Једном формирани биофилм, на површинама и опреми које долазе у контакт са храном, тешко се уклања и може да представља перзистентан извор контаминације хране. Контаминација из биофилмова представља економски проблем у случају микроорганизама квара (Pseudomonas spp., Bacillus spp.), али и питање безбедности хране у случају када је биофилм формиран од стране патогених бактерија (Listeria monocytogenes). Спречавање формирања и уклањање биофилма подразумева различите физичке третмане, попут примене ултразвука, магнетних и електричних поља, али и примену хемијских једињења (хлор, пероксиди, квартернерна амонијумова једињења), као и различитих ензима, бактериофага, бактериоцина и етарских уља. С обзиром да и даље не постоји универзални приступ како за спречавање формирања биофилмова, али и за уклањање већ постојећих, овај проблем и даље представља изазов и покреће нова истраживања о санитационим процедурама у индустрији хране. AB - Contrary to planktonic bacterial cells, the growth and genes expression of bacteria in the biofilm are completely different, which is reflected especially in their resistance to cleaning and disinfecting agents. Once formed, biofilm, on surfaces and equipment that come into contact with food, is difficult to remove and can be a persistent source of food contamination. Contamination from biofilms is an economic problem in the case of spoilage microorganisms (Pseudomonas spp., Bacillus spp.), but also a food safety issue in the case when the biofilm is formed by pathogenic bacteria (Listeria monocytogenes). Strategies to prevent the formation and removal of biofilm can be various physical sanitation treatments, such as ultrasound, magnetic and electric fields, chemical compounds (chlorine, peroxides, quaternary ammonium compounds), but also various enzymes, bacteriophages, bacteriocins and essential oils. Since there is still no universal method, both to prevent the formation of biofilms, but also to remove existing, this problem remains a challenge and initiates new researches with sanitation procedures in the food industry. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 T1 - Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane T1 - Methods for preventing the formation and removal of bacterial biofilms in the food industry SP - 233 EP - 234 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2829 ER -
@conference{ author = "Đorđević, Jasna and Ledina, Tijana and Savić Radovanović, Radoslava and Bulajić, Snežana", year = "2022", abstract = "Насупрот планктонским бактеријским ћелијама, раст и експресија гена код бактерија у биофилму су потпуно другачије, што се нарочито одражава на њихову отпорност на средства за чишћење и дезинфекцију. Једном формирани биофилм, на површинама и опреми које долазе у контакт са храном, тешко се уклања и може да представља перзистентан извор контаминације хране. Контаминација из биофилмова представља економски проблем у случају микроорганизама квара (Pseudomonas spp., Bacillus spp.), али и питање безбедности хране у случају када је биофилм формиран од стране патогених бактерија (Listeria monocytogenes). Спречавање формирања и уклањање биофилма подразумева различите физичке третмане, попут примене ултразвука, магнетних и електричних поља, али и примену хемијских једињења (хлор, пероксиди, квартернерна амонијумова једињења), као и различитих ензима, бактериофага, бактериоцина и етарских уља. С обзиром да и даље не постоји универзални приступ како за спречавање формирања биофилмова, али и за уклањање већ постојећих, овај проблем и даље представља изазов и покреће нова истраживања о санитационим процедурама у индустрији хране., Contrary to planktonic bacterial cells, the growth and genes expression of bacteria in the biofilm are completely different, which is reflected especially in their resistance to cleaning and disinfecting agents. Once formed, biofilm, on surfaces and equipment that come into contact with food, is difficult to remove and can be a persistent source of food contamination. Contamination from biofilms is an economic problem in the case of spoilage microorganisms (Pseudomonas spp., Bacillus spp.), but also a food safety issue in the case when the biofilm is formed by pathogenic bacteria (Listeria monocytogenes). Strategies to prevent the formation and removal of biofilm can be various physical sanitation treatments, such as ultrasound, magnetic and electric fields, chemical compounds (chlorine, peroxides, quaternary ammonium compounds), but also various enzymes, bacteriophages, bacteriocins and essential oils. Since there is still no universal method, both to prevent the formation of biofilms, but also to remove existing, this problem remains a challenge and initiates new researches with sanitation procedures in the food industry.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022", title = "Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane, Methods for preventing the formation and removal of bacterial biofilms in the food industry", pages = "233-234", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2829" }
Đorđević, J., Ledina, T., Savić Radovanović, R.,& Bulajić, S.. (2022). Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 233-234. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2829
Đorđević J, Ledina T, Savić Radovanović R, Bulajić S. Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:233-234. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2829 .
Đorđević, Jasna, Ledina, Tijana, Savić Radovanović, Radoslava, Bulajić, Snežana, "Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):233-234, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2829 .