Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja
Protein sources for human and animal nutrition
Аутори
Baltić, Milan Ž.Marković, Radmila
Nešić, Ksenija
Bošković, Marija
Janjić, Jelena
Nedić, Drago
Popović, Milka
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Крајем 2021. године број становника у свету био је 8,7 милијарди,
а процењује се да ће у свету до 2050. године број становника да
се повећа на 9,3 милијарди. За овај број становника неопходно је
да се значајно повећа производња хране. То се нарочито односи
на повећање производње протеина, као најважнијег нутријента у
исхрани људи и животиња. Данас је у свету 690 милиона (8,9%) људи
хронично потхрањено, а тај број ће се повећати на 840 милиона
2030. године. Насупрот томе, 650 милиона људи у свету је гојазно,
а 1,9 милијарди има повећану масу тела. Од глади у свету умре
годишње 5,6 милиона деце старости до пет година и близу један
милион деце старости од 5 до 14 година. Основни узрок смртности
деце и потхрањености становништва везује се за недовољни унос
протеина, а затим витамина А, гвожђа, цинка и јода. FAO дефинише
протеине као структурне макромолекуле ћелија ткива мишића и
органа, а учествује у бројним метаболичким функцијама, а такође су извор азота за људе и животиње.... Граде их аминокиселине од
којих су неке за људе и животиње есенцијалне, будући да не могу
да их синтетишу, већ их уносе храном. У исхрани људи основни
извори протеина су гајене животиње, рибе и производи вода (из
улова и гајене), месо in vitro, млеко, јаја, месо дивљачи, инсеката,
биљни протеини из прераде уљарица (соја, сунцокрет, уљана репица),
алги и једноћелијски протеини (квасци, гљивице, алге и бактерије).
Према предвиђањима 2040. године 40% протеина у исхрани људи
биће пореклом из конвенционалне анималне производње, 35% из
производње меса in vitro и 25% из биљних протеина и „нове“ хране.
У исхрани животиња основни извор протеина су протеини биљног
порекла (уљарице, легуминозе) и анималног порекла (рибље брашно,
млеко, инсекти). Сигурност хране дефинисана је као: „када сви људи
у сваком времену могу физички и економски да имају довољно
хране, безбедне, нутритивно вредне, која може да задовољи потребе
људи, да буде прихватљива, да им омогућава уобичајене активности и
здрав живот“, везује се за све нутријенте, али пре свега за протеине.
At the end of 2021, the world‘s population was 8.7 billion, and it is
estimated that the world‘s population will increase to 9.3 billion by 2050.
For this number of inhabitants, it is necessary to significantly increase
food production. This especially refers to the increase of protein, as
the most important nutrient in the diet of humans and animals. Today,
690 million (8.9%) people in the world are chronically malnourished,
and that number will increase to 840 million in 2030. In contrast, 650
million people in the world are obese, and 1.9 billion have increased
body weight. World hunger kills 5.6 million children under the age of
five each year and close to one million children between the ages of 5
and 14. The main cause of child mortality and malnutrition is related
to insufficient intake of protein, followed by vitamin A, iron, zinc and
iodine. FAO defines proteins as structural macromolecules of muscle
and organ tissue cells, and participates in numerous metabolic f...unctions, and are also a source of nitrogen for humans and animals. They are made up of amino acids, some of which are essential for humans
and animals, since they cannot synthesize them, but take them in with
food. In human nutrition, the main sources of protein are animal husbandry, fish and water products (from catch and farmed), in vitro meat,
milk, eggs, game meat, insects, vegetable proteins from the processing
of oilseeds (soybeans, sunflowers, oilseed rape), algae and unicellular
proteins (yeasts, fungi, algae and bacteria). It is estimated that in
2040. 40% of protein in human nutrition will come from conventional
animal production, 35% from in vitro meat production and 25% from
plant protein and „new“ foods. In animal nutrition, the main sources
of protein are proteins of plant origin (oilseeds, legumes) and animal
origin (fish meal, milk, insects). Food security is defined as: „that
all people, at all times, have physical, social, and economic access to
sufficient, safe, and nutritious food that meets their food preferences
and dietary needs for an active and healthy life“, for all nutrients, but
especially for proteins.
Кључне речи:
анимални и биљни протеини / месо in vitro / инсекти / алге / једноћелијски протеини / animal and plant proteins / in vitro meat / insects / algae / single cell protein (SCP)Извор:
27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, 2022, 219, -222Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Baltić, Milan Ž. AU - Marković, Radmila AU - Nešić, Ksenija AU - Bošković, Marija AU - Janjić, Jelena AU - Nedić, Drago AU - Popović, Milka PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2852 AB - Крајем 2021. године број становника у свету био је 8,7 милијарди, а процењује се да ће у свету до 2050. године број становника да се повећа на 9,3 милијарди. За овај број становника неопходно је да се значајно повећа производња хране. То се нарочито односи на повећање производње протеина, као најважнијег нутријента у исхрани људи и животиња. Данас је у свету 690 милиона (8,9%) људи хронично потхрањено, а тај број ће се повећати на 840 милиона 2030. године. Насупрот томе, 650 милиона људи у свету је гојазно, а 1,9 милијарди има повећану масу тела. Од глади у свету умре годишње 5,6 милиона деце старости до пет година и близу један милион деце старости од 5 до 14 година. Основни узрок смртности деце и потхрањености становништва везује се за недовољни унос протеина, а затим витамина А, гвожђа, цинка и јода. FAO дефинише протеине као структурне макромолекуле ћелија ткива мишића и органа, а учествује у бројним метаболичким функцијама, а такође су извор азота за људе и животиње. Граде их аминокиселине од којих су неке за људе и животиње есенцијалне, будући да не могу да их синтетишу, већ их уносе храном. У исхрани људи основни извори протеина су гајене животиње, рибе и производи вода (из улова и гајене), месо in vitro, млеко, јаја, месо дивљачи, инсеката, биљни протеини из прераде уљарица (соја, сунцокрет, уљана репица), алги и једноћелијски протеини (квасци, гљивице, алге и бактерије). Према предвиђањима 2040. године 40% протеина у исхрани људи биће пореклом из конвенционалне анималне производње, 35% из производње меса in vitro и 25% из биљних протеина и „нове“ хране. У исхрани животиња основни извор протеина су протеини биљног порекла (уљарице, легуминозе) и анималног порекла (рибље брашно, млеко, инсекти). Сигурност хране дефинисана је као: „када сви људи у сваком времену могу физички и економски да имају довољно хране, безбедне, нутритивно вредне, која може да задовољи потребе људи, да буде прихватљива, да им омогућава уобичајене активности и здрав живот“, везује се за све нутријенте, али пре свега за протеине. AB - At the end of 2021, the world‘s population was 8.7 billion, and it is estimated that the world‘s population will increase to 9.3 billion by 2050. For this number of inhabitants, it is necessary to significantly increase food production. This especially refers to the increase of protein, as the most important nutrient in the diet of humans and animals. Today, 690 million (8.9%) people in the world are chronically malnourished, and that number will increase to 840 million in 2030. In contrast, 650 million people in the world are obese, and 1.9 billion have increased body weight. World hunger kills 5.6 million children under the age of five each year and close to one million children between the ages of 5 and 14. The main cause of child mortality and malnutrition is related to insufficient intake of protein, followed by vitamin A, iron, zinc and iodine. FAO defines proteins as structural macromolecules of muscle and organ tissue cells, and participates in numerous metabolic functions, and are also a source of nitrogen for humans and animals. They are made up of amino acids, some of which are essential for humans and animals, since they cannot synthesize them, but take them in with food. In human nutrition, the main sources of protein are animal husbandry, fish and water products (from catch and farmed), in vitro meat, milk, eggs, game meat, insects, vegetable proteins from the processing of oilseeds (soybeans, sunflowers, oilseed rape), algae and unicellular proteins (yeasts, fungi, algae and bacteria). It is estimated that in 2040. 40% of protein in human nutrition will come from conventional animal production, 35% from in vitro meat production and 25% from plant protein and „new“ foods. In animal nutrition, the main sources of protein are proteins of plant origin (oilseeds, legumes) and animal origin (fish meal, milk, insects). Food security is defined as: „that all people, at all times, have physical, social, and economic access to sufficient, safe, and nutritious food that meets their food preferences and dietary needs for an active and healthy life“, for all nutrients, but especially for proteins. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 T1 - Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja T1 - Protein sources for human and animal nutrition IS - 219 EP - 222 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2852 ER -
@conference{ author = "Baltić, Milan Ž. and Marković, Radmila and Nešić, Ksenija and Bošković, Marija and Janjić, Jelena and Nedić, Drago and Popović, Milka", year = "2022", abstract = "Крајем 2021. године број становника у свету био је 8,7 милијарди, а процењује се да ће у свету до 2050. године број становника да се повећа на 9,3 милијарди. За овај број становника неопходно је да се значајно повећа производња хране. То се нарочито односи на повећање производње протеина, као најважнијег нутријента у исхрани људи и животиња. Данас је у свету 690 милиона (8,9%) људи хронично потхрањено, а тај број ће се повећати на 840 милиона 2030. године. Насупрот томе, 650 милиона људи у свету је гојазно, а 1,9 милијарди има повећану масу тела. Од глади у свету умре годишње 5,6 милиона деце старости до пет година и близу један милион деце старости од 5 до 14 година. Основни узрок смртности деце и потхрањености становништва везује се за недовољни унос протеина, а затим витамина А, гвожђа, цинка и јода. FAO дефинише протеине као структурне макромолекуле ћелија ткива мишића и органа, а учествује у бројним метаболичким функцијама, а такође су извор азота за људе и животиње. Граде их аминокиселине од којих су неке за људе и животиње есенцијалне, будући да не могу да их синтетишу, већ их уносе храном. У исхрани људи основни извори протеина су гајене животиње, рибе и производи вода (из улова и гајене), месо in vitro, млеко, јаја, месо дивљачи, инсеката, биљни протеини из прераде уљарица (соја, сунцокрет, уљана репица), алги и једноћелијски протеини (квасци, гљивице, алге и бактерије). Према предвиђањима 2040. године 40% протеина у исхрани људи биће пореклом из конвенционалне анималне производње, 35% из производње меса in vitro и 25% из биљних протеина и „нове“ хране. У исхрани животиња основни извор протеина су протеини биљног порекла (уљарице, легуминозе) и анималног порекла (рибље брашно, млеко, инсекти). Сигурност хране дефинисана је као: „када сви људи у сваком времену могу физички и економски да имају довољно хране, безбедне, нутритивно вредне, која може да задовољи потребе људи, да буде прихватљива, да им омогућава уобичајене активности и здрав живот“, везује се за све нутријенте, али пре свега за протеине., At the end of 2021, the world‘s population was 8.7 billion, and it is estimated that the world‘s population will increase to 9.3 billion by 2050. For this number of inhabitants, it is necessary to significantly increase food production. This especially refers to the increase of protein, as the most important nutrient in the diet of humans and animals. Today, 690 million (8.9%) people in the world are chronically malnourished, and that number will increase to 840 million in 2030. In contrast, 650 million people in the world are obese, and 1.9 billion have increased body weight. World hunger kills 5.6 million children under the age of five each year and close to one million children between the ages of 5 and 14. The main cause of child mortality and malnutrition is related to insufficient intake of protein, followed by vitamin A, iron, zinc and iodine. FAO defines proteins as structural macromolecules of muscle and organ tissue cells, and participates in numerous metabolic functions, and are also a source of nitrogen for humans and animals. They are made up of amino acids, some of which are essential for humans and animals, since they cannot synthesize them, but take them in with food. In human nutrition, the main sources of protein are animal husbandry, fish and water products (from catch and farmed), in vitro meat, milk, eggs, game meat, insects, vegetable proteins from the processing of oilseeds (soybeans, sunflowers, oilseed rape), algae and unicellular proteins (yeasts, fungi, algae and bacteria). It is estimated that in 2040. 40% of protein in human nutrition will come from conventional animal production, 35% from in vitro meat production and 25% from plant protein and „new“ foods. In animal nutrition, the main sources of protein are proteins of plant origin (oilseeds, legumes) and animal origin (fish meal, milk, insects). Food security is defined as: „that all people, at all times, have physical, social, and economic access to sufficient, safe, and nutritious food that meets their food preferences and dietary needs for an active and healthy life“, for all nutrients, but especially for proteins.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022", title = "Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja, Protein sources for human and animal nutrition", number = "219", pages = "222", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2852" }
Baltić, M. Ž., Marković, R., Nešić, K., Bošković, M., Janjić, J., Nedić, D.,& Popović, M.. (2022). Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske.(219). https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2852
Baltić MŽ, Marković R, Nešić K, Bošković M, Janjić J, Nedić D, Popović M. Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;(219):null-222. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2852 .
Baltić, Milan Ž., Marković, Radmila, Nešić, Ksenija, Bošković, Marija, Janjić, Jelena, Nedić, Drago, Popović, Milka, "Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, no. 219 (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2852 .