Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate
Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results
Аутори
Mahmutović, HavaMemić, Emir
Bašić, Meho
Tasić, Aleksandra
Rajčić, Antonija
Mitrović, Radmila
Baltić, Branislav M.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и
кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући
производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који
осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе-
лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока
носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма,
сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине,
макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај
сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза
ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате
кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају
огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број
и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70
дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на
почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа
код К3 ...групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при-
раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био
је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни
број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2
група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног
броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне
разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била
је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички
значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока
носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу
да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате.
The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness,
as well as in their production results. Satisfactory production results
can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein
needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in
the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and
sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino
acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine
the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of
soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%)
on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average
weight at the beginning and end of the experiment, average growth,
food consumption, average daily number and percentage of eggs laid
and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to
220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning
of the experim...ent was uniform, and at the end of the experiment it
was higher in the K3 group compared to the other examined groups.
The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food
consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2
group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0
group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from
93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily
number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a
percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to
60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between
the compared average weights of laying hen eggs of the compared
groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in
the diet of laying hens affects the production results.
Кључне речи:
ланено уље / сунцокретово уље / прираст / број снeшених јаја / linseed oil / sunflower oil / gain / number of laid eggsИзвор:
27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, 2022, 281-284Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Mahmutović, Hava AU - Memić, Emir AU - Bašić, Meho AU - Tasić, Aleksandra AU - Rajčić, Antonija AU - Mitrović, Radmila AU - Baltić, Branislav M. PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2853 AB - Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе- лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма, сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине, макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70 дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при- раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2 група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате. AB - The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness, as well as in their production results. Satisfactory production results can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%) on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average weight at the beginning and end of the experiment, average growth, food consumption, average daily number and percentage of eggs laid and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to 220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it was higher in the K3 group compared to the other examined groups. The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2 group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0 group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from 93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to 60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between the compared average weights of laying hen eggs of the compared groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in the diet of laying hens affects the production results. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 T1 - Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate T1 - Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results SP - 281 EP - 284 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 ER -
@conference{ author = "Mahmutović, Hava and Memić, Emir and Bašić, Meho and Tasić, Aleksandra and Rajčić, Antonija and Mitrović, Radmila and Baltić, Branislav M.", year = "2022", abstract = "Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе- лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма, сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине, макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70 дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при- раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2 група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате., The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness, as well as in their production results. Satisfactory production results can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%) on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average weight at the beginning and end of the experiment, average growth, food consumption, average daily number and percentage of eggs laid and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to 220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it was higher in the K3 group compared to the other examined groups. The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2 group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0 group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from 93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to 60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between the compared average weights of laying hen eggs of the compared groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in the diet of laying hens affects the production results.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022", title = "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate, Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results", pages = "281-284", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853" }
Mahmutović, H., Memić, E., Bašić, M., Tasić, A., Rajčić, A., Mitrović, R.,& Baltić, B. M.. (2022). Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 281-284. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853
Mahmutović H, Memić E, Bašić M, Tasić A, Rajčić A, Mitrović R, Baltić BM. Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:281-284. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 .
Mahmutović, Hava, Memić, Emir, Bašić, Meho, Tasić, Aleksandra, Rajčić, Antonija, Mitrović, Radmila, Baltić, Branislav M., "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):281-284, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 .