Приказ основних података о документу

Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results

dc.creatorMahmutović, Hava
dc.creatorMemić, Emir
dc.creatorBašić, Meho
dc.creatorTasić, Aleksandra
dc.creatorRajčić, Antonija
dc.creatorMitrović, Radmila
dc.creatorBaltić, Branislav M.
dc.date.accessioned2023-04-06T11:01:47Z
dc.date.available2023-04-06T11:01:47Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-99955-770-9-4
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2853
dc.description.abstractИсхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе- лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма, сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине, макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70 дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при- раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2 група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате.sr
dc.description.abstractThe diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness, as well as in their production results. Satisfactory production results can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%) on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average weight at the beginning and end of the experiment, average growth, food consumption, average daily number and percentage of eggs laid and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to 220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it was higher in the K3 group compared to the other examined groups. The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2 group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0 group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from 93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to 60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between the compared average weights of laying hen eggs of the compared groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in the diet of laying hens affects the production results.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022sr
dc.subjectланено уљеsr
dc.subjectсунцокретово уљеsr
dc.subjectприрастsr
dc.subjectброј снeшених јајаsr
dc.subjectlinseed oilsr
dc.subjectsunflower oilsr
dc.subjectgainsr
dc.subjectnumber of laid eggssr
dc.titleUticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultatesr
dc.titleInfluence of oil sources in the nutrition of laying hens on production resultssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage281
dc.citation.epage284
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8379/bitstream_8379.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу