Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U cilju utvrđivanja uticaja bakterija mlečne kiseline na Stapjylococcus aureus praćene su populacije Staphylococcus aureus, laktokoka, laktobacila i pH u siru tokom čuvanja pri 4°C. Ispitano je 5 proizvodnih partija belog sira, koji se proizvodi u domaćinstvu od kravljeg mleka, mešanjem mleka jutarnje i večernje muže, uz dodavanje komercijalnog sirila. Za određivanje broja Staphylococcus aureus korišćena je Baird-Parker agar, za određivanje broja laktokoka je korišćen M-17 agar, a za broj laktobacila MRS agar. Dominantnu mikrofloru belog sira su predstavljali autohtoni sojevi bakterija mlečne kiseline. Dobijeni rezultati su pokazali da se populacija Staphylococcus aureus smanjivala u siru tokom čuvanja 10 dana pri 4°C. Srednja vrednost broja Staphylococcus aureus u siru prvog dana je iznosila 6,97 log cfu/g, a desetog dana 5,86 log cfu/g. Tokom čuvanja smanjivao se i broj bakterija mlečne kiseline. Srednja vrednost broja laktokoka prvog dana je iznosila 8,81 log cfu/g, a desetog dana... 5,76 log cfu/g. Srednja vrednost broja laktobacilau siru prvog dana je bila 8,89 log cfu/g, a desetog dana 7,23 log cfu/g. Vrednost pH u siru prvog dana čuvanja se kretala od 4,10-4,66, a desetog dana čuvanja 4,12-4,88. Smanjenje populacije Staphylococcus aureus u belom siru je rezultat niskih pH vrednosti i temperature čuvanja.
Кључне речи:
Staphylococcus aureus / bakterije mlečne kiseline / sirИзвор:
Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008, 2008, 177-185Издавач:
- Belgrade : Institute for Animal Husbandry
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Savić Radovanović, Radoslava AU - Katić, Vera PY - 2008 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2879 AB - U cilju utvrđivanja uticaja bakterija mlečne kiseline na Stapjylococcus aureus praćene su populacije Staphylococcus aureus, laktokoka, laktobacila i pH u siru tokom čuvanja pri 4°C. Ispitano je 5 proizvodnih partija belog sira, koji se proizvodi u domaćinstvu od kravljeg mleka, mešanjem mleka jutarnje i večernje muže, uz dodavanje komercijalnog sirila. Za određivanje broja Staphylococcus aureus korišćena je Baird-Parker agar, za određivanje broja laktokoka je korišćen M-17 agar, a za broj laktobacila MRS agar. Dominantnu mikrofloru belog sira su predstavljali autohtoni sojevi bakterija mlečne kiseline. Dobijeni rezultati su pokazali da se populacija Staphylococcus aureus smanjivala u siru tokom čuvanja 10 dana pri 4°C. Srednja vrednost broja Staphylococcus aureus u siru prvog dana je iznosila 6,97 log cfu/g, a desetog dana 5,86 log cfu/g. Tokom čuvanja smanjivao se i broj bakterija mlečne kiseline. Srednja vrednost broja laktokoka prvog dana je iznosila 8,81 log cfu/g, a desetog dana 5,76 log cfu/g. Srednja vrednost broja laktobacilau siru prvog dana je bila 8,89 log cfu/g, a desetog dana 7,23 log cfu/g. Vrednost pH u siru prvog dana čuvanja se kretala od 4,10-4,66, a desetog dana čuvanja 4,12-4,88. Smanjenje populacije Staphylococcus aureus u belom siru je rezultat niskih pH vrednosti i temperature čuvanja. PB - Belgrade : Institute for Animal Husbandry C3 - Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008 T1 - Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru SP - 177 EP - 185 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879 ER -
@conference{ author = "Savić Radovanović, Radoslava and Katić, Vera", year = "2008", abstract = "U cilju utvrđivanja uticaja bakterija mlečne kiseline na Stapjylococcus aureus praćene su populacije Staphylococcus aureus, laktokoka, laktobacila i pH u siru tokom čuvanja pri 4°C. Ispitano je 5 proizvodnih partija belog sira, koji se proizvodi u domaćinstvu od kravljeg mleka, mešanjem mleka jutarnje i večernje muže, uz dodavanje komercijalnog sirila. Za određivanje broja Staphylococcus aureus korišćena je Baird-Parker agar, za određivanje broja laktokoka je korišćen M-17 agar, a za broj laktobacila MRS agar. Dominantnu mikrofloru belog sira su predstavljali autohtoni sojevi bakterija mlečne kiseline. Dobijeni rezultati su pokazali da se populacija Staphylococcus aureus smanjivala u siru tokom čuvanja 10 dana pri 4°C. Srednja vrednost broja Staphylococcus aureus u siru prvog dana je iznosila 6,97 log cfu/g, a desetog dana 5,86 log cfu/g. Tokom čuvanja smanjivao se i broj bakterija mlečne kiseline. Srednja vrednost broja laktokoka prvog dana je iznosila 8,81 log cfu/g, a desetog dana 5,76 log cfu/g. Srednja vrednost broja laktobacilau siru prvog dana je bila 8,89 log cfu/g, a desetog dana 7,23 log cfu/g. Vrednost pH u siru prvog dana čuvanja se kretala od 4,10-4,66, a desetog dana čuvanja 4,12-4,88. Smanjenje populacije Staphylococcus aureus u belom siru je rezultat niskih pH vrednosti i temperature čuvanja.", publisher = "Belgrade : Institute for Animal Husbandry", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008", title = "Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru", pages = "177-185", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879" }
Savić Radovanović, R.,& Katić, V.. (2008). Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru. in Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008 Belgrade : Institute for Animal Husbandry., 177-185. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879
Savić Radovanović R, Katić V. Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru. in Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008. 2008;:177-185. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879 .
Savić Radovanović, Radoslava, Katić, Vera, "Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru" in Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008 (2008):177-185, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879 .