Приказ основних података о документу

dc.creatorSavić Radovanović, Radoslava
dc.creatorKatić, Vera
dc.date.accessioned2023-04-24T06:01:46Z
dc.date.available2023-04-24T06:01:46Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2879
dc.description.abstractU cilju utvrđivanja uticaja bakterija mlečne kiseline na Stapjylococcus aureus praćene su populacije Staphylococcus aureus, laktokoka, laktobacila i pH u siru tokom čuvanja pri 4°C. Ispitano je 5 proizvodnih partija belog sira, koji se proizvodi u domaćinstvu od kravljeg mleka, mešanjem mleka jutarnje i večernje muže, uz dodavanje komercijalnog sirila. Za određivanje broja Staphylococcus aureus korišćena je Baird-Parker agar, za određivanje broja laktokoka je korišćen M-17 agar, a za broj laktobacila MRS agar. Dominantnu mikrofloru belog sira su predstavljali autohtoni sojevi bakterija mlečne kiseline. Dobijeni rezultati su pokazali da se populacija Staphylococcus aureus smanjivala u siru tokom čuvanja 10 dana pri 4°C. Srednja vrednost broja Staphylococcus aureus u siru prvog dana je iznosila 6,97 log cfu/g, a desetog dana 5,86 log cfu/g. Tokom čuvanja smanjivao se i broj bakterija mlečne kiseline. Srednja vrednost broja laktokoka prvog dana je iznosila 8,81 log cfu/g, a desetog dana 5,76 log cfu/g. Srednja vrednost broja laktobacilau siru prvog dana je bila 8,89 log cfu/g, a desetog dana 7,23 log cfu/g. Vrednost pH u siru prvog dana čuvanja se kretala od 4,10-4,66, a desetog dana čuvanja 4,12-4,88. Smanjenje populacije Staphylococcus aureus u belom siru je rezultat niskih pH vrednosti i temperature čuvanja.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBelgrade : Institute for Animal Husbandrysr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008sr
dc.subjectStaphylococcus aureussr
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectsirsr
dc.titleUticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom sirusr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage177
dc.citation.epage185
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8455/bitstream_8455.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу