Приказ основних података о документу
Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru
dc.creator | Savić Radovanović, Radoslava | |
dc.creator | Katić, Vera | |
dc.date.accessioned | 2023-04-24T06:01:46Z | |
dc.date.available | 2023-04-24T06:01:46Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2879 | |
dc.description.abstract | U cilju utvrđivanja uticaja bakterija mlečne kiseline na Stapjylococcus aureus praćene su populacije Staphylococcus aureus, laktokoka, laktobacila i pH u siru tokom čuvanja pri 4°C. Ispitano je 5 proizvodnih partija belog sira, koji se proizvodi u domaćinstvu od kravljeg mleka, mešanjem mleka jutarnje i večernje muže, uz dodavanje komercijalnog sirila. Za određivanje broja Staphylococcus aureus korišćena je Baird-Parker agar, za određivanje broja laktokoka je korišćen M-17 agar, a za broj laktobacila MRS agar. Dominantnu mikrofloru belog sira su predstavljali autohtoni sojevi bakterija mlečne kiseline. Dobijeni rezultati su pokazali da se populacija Staphylococcus aureus smanjivala u siru tokom čuvanja 10 dana pri 4°C. Srednja vrednost broja Staphylococcus aureus u siru prvog dana je iznosila 6,97 log cfu/g, a desetog dana 5,86 log cfu/g. Tokom čuvanja smanjivao se i broj bakterija mlečne kiseline. Srednja vrednost broja laktokoka prvog dana je iznosila 8,81 log cfu/g, a desetog dana 5,76 log cfu/g. Srednja vrednost broja laktobacilau siru prvog dana je bila 8,89 log cfu/g, a desetog dana 7,23 log cfu/g. Vrednost pH u siru prvog dana čuvanja se kretala od 4,10-4,66, a desetog dana čuvanja 4,12-4,88. Smanjenje populacije Staphylococcus aureus u belom siru je rezultat niskih pH vrednosti i temperature čuvanja. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Belgrade : Institute for Animal Husbandry | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Biotechnology in Animal Husbandry "Milk and Dairy Products-Modern Trends in Development of Fermented Products", Tara, June 4 - 8, 2008 | sr |
dc.subject | Staphylococcus aureus | sr |
dc.subject | bakterije mlečne kiseline | sr |
dc.subject | sir | sr |
dc.title | Uticaj autohtonih bakterija mlečne kiseline na Staphylococcus aureus u belom siru | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 177 | |
dc.citation.epage | 185 | |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8455/bitstream_8455.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2879 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |