Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice
Milk quality at purchases in the area of Kozarska Dubica
Authors
Savić Radovanović, RadoslavaBulajić, Snežana
Aleksić, Jelena
Bošković, Saša
Nedić, Drago
Borković, Mirko
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
У исхрани становништва Републике Српске, као и у сусједним земљама, млијеко и производи од млијека задовољавају добар дио потреба за високо вриједним протеинима и минералним материјама, а са друге стране производња млијека и мљекарство као привредна грана имају важно учешће у остваривању прихода људи, који се баве пољопривредом. Млијеко при откупу треба да испуњава услове квалитета прописане Правилником о квалитету свјежег сировог млијека и условима за рад овлашћене лабораторије (”Службени гласник Републике Српске” бр. 81/15). При откупу млијека испитују се физичко-хемијски параметри (маст, протеини, сува материја, сува материја без масти, густина, степен киселости, тачка мржњења, као и укупан број микроорганизама и број соматских ћелија). Циљ рада је био да се на основу ретроспективне анализе резултата, добијених из мониторинга квалитета сировог млијека са четири фарме, смјештене на подручју општине Козарска Дубица оцијени квалитет млијека при откупу. Материјал је представљало 200 узо...рака сировог млијека са 4 фарме. У узорцима млијека су испитани: хемијски параметри (млијечна маст, лактоза, протеини, сува материја, сува материја без масти), тачка мржњења, број соматских ћелија и укупан број микро- организама. Резултати су добијени испитивањем сировог млијека примјеном инструменталних метода (MilkoScan за одређивање хемијског састава млијека, Fossomatic за одређивање броја соматских ћелија, BactoScan за одређивање укупног броја микроорганизама и криоскоп за одређивање тачке мржњења). Свих 200 узорака сировог млијека са четири фарме на подручју општине Козарска Дубица, у погледу хемијског састава, су задовољавали захтјеве прописане правилником. У погледу броја соматских ћелија сирово млијеко све четири фарме је задовољавало захтјеве прописане за млијеко стандардног квалитета. Просјечан број микроорганизама у сировом млијеку на фармама 1, 2 и 3 није задовољавао захтјеве за млијеко стандардног квалитета. Просјечан број микроорганизама у млијеку на фарми 4 прелази границу од 100.000 cfu/ml и износи 125.000 cfu/ml. На основу анализе броја микроорганизама у сировом млијеку може се закључити да је потребно извршити едукацију музача на фарми 4 у вези са хигијеном муже и музне опреме, као и поступања са млијеком након муже, у циљу смањења укупног броја микроорганизама у сировом млијеку.
Milk and milk products provide a large portion of the needs for high valuаble
proteins and minerals in the diet of population in the Republic of Srpska, as well as
in neighboring countries and on the other hand milk production and dairy
industry, as agricultural branch take an important part in achieving the income of
people dealing with agriculture. Milk at purchases should meet the quality
requirements according to the Rulebook of the Quality of Fresh Raw Milk and the
Conditions for the Work of an Authorized Laboratory (Official Gazette of the Republic
of Srpska No. 81/15). Physical and chemical parameters (fat, proteins, total solids,
total solids not fat, density, acidity, freezing point, total number of microorganisms
and somatic cell counts) should be examined at prchases. The aim of the study was
to be based on a retrospective analysis of the results obtained from the monitoring
of the quality of raw milk from four farms, located in the municipality of Kozarska
Dubic...a assess the quality of milk at purchases. The material represented 200 raw
milk samples from four farms. Milk samples were examined: for chemical
parameters (milk fat, lactose, proteins, total solids, total solids not fat), the freezing
point, the somatic cell counts and total bacterial count. The results were obtained
by examining raw milk using instrumental methods (MilkoScan for determination
of the chemical composition of milk, Fossomatic for determinination of somatic cell
counts, BactoScan for determing the total bacterial count and the cryoscope fordeterminination of the freezing point). All 200 raw milk samples from 4 farms in
the Kozarska Dubica municipality, met the requirements prescribed for the quality
by the rulebooks in terms of chemical composition Regarding the somatic cell
counts in raw milk, all four farms met the requirements prescribed for an standard
class of milk. The average number of bacteria in raw milk at farms 1, 2 and 3 does
not meet the requirements for an standard milk class. The average number of
bacteria in milk at farm 4 exceeds the limit of 100.000 cfu/ml and amounts to
125.000 cfu/ml. Based on the analysis of the number of microorganisms in raw
milk, it can be concluded that training of milking staff at farm 4 is necessary in
connection to the milking and milking equipment hygiene, as well as milk process
after milking, in order to reduce the total bacterial count in the raw milk.
Keywords:
сирово млијеко / укупан број микроорганизама / број соматских ћелија / састав млијека / raw milk / total bacterial count / somatic cell counts / milk compositionSource:
23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018., 2018, 83-86Publisher:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Note:
- Zbornik kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Savić Radovanović, Radoslava AU - Bulajić, Snežana AU - Aleksić, Jelena AU - Bošković, Saša AU - Nedić, Drago AU - Borković, Mirko PY - 2018 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2883 AB - У исхрани становништва Републике Српске, као и у сусједним земљама, млијеко и производи од млијека задовољавају добар дио потреба за високо вриједним протеинима и минералним материјама, а са друге стране производња млијека и мљекарство као привредна грана имају важно учешће у остваривању прихода људи, који се баве пољопривредом. Млијеко при откупу треба да испуњава услове квалитета прописане Правилником о квалитету свјежег сировог млијека и условима за рад овлашћене лабораторије (”Службени гласник Републике Српске” бр. 81/15). При откупу млијека испитују се физичко-хемијски параметри (маст, протеини, сува материја, сува материја без масти, густина, степен киселости, тачка мржњења, као и укупан број микроорганизама и број соматских ћелија). Циљ рада је био да се на основу ретроспективне анализе резултата, добијених из мониторинга квалитета сировог млијека са четири фарме, смјештене на подручју општине Козарска Дубица оцијени квалитет млијека при откупу. Материјал је представљало 200 узорака сировог млијека са 4 фарме. У узорцима млијека су испитани: хемијски параметри (млијечна маст, лактоза, протеини, сува материја, сува материја без масти), тачка мржњења, број соматских ћелија и укупан број микро- организама. Резултати су добијени испитивањем сировог млијека примјеном инструменталних метода (MilkoScan за одређивање хемијског састава млијека, Fossomatic за одређивање броја соматских ћелија, BactoScan за одређивање укупног броја микроорганизама и криоскоп за одређивање тачке мржњења). Свих 200 узорака сировог млијека са четири фарме на подручју општине Козарска Дубица, у погледу хемијског састава, су задовољавали захтјеве прописане правилником. У погледу броја соматских ћелија сирово млијеко све четири фарме је задовољавало захтјеве прописане за млијеко стандардног квалитета. Просјечан број микроорганизама у сировом млијеку на фармама 1, 2 и 3 није задовољавао захтјеве за млијеко стандардног квалитета. Просјечан број микроорганизама у млијеку на фарми 4 прелази границу од 100.000 cfu/ml и износи 125.000 cfu/ml. На основу анализе броја микроорганизама у сировом млијеку може се закључити да је потребно извршити едукацију музача на фарми 4 у вези са хигијеном муже и музне опреме, као и поступања са млијеком након муже, у циљу смањења укупног броја микроорганизама у сировом млијеку. AB - Milk and milk products provide a large portion of the needs for high valuаble proteins and minerals in the diet of population in the Republic of Srpska, as well as in neighboring countries and on the other hand milk production and dairy industry, as agricultural branch take an important part in achieving the income of people dealing with agriculture. Milk at purchases should meet the quality requirements according to the Rulebook of the Quality of Fresh Raw Milk and the Conditions for the Work of an Authorized Laboratory (Official Gazette of the Republic of Srpska No. 81/15). Physical and chemical parameters (fat, proteins, total solids, total solids not fat, density, acidity, freezing point, total number of microorganisms and somatic cell counts) should be examined at prchases. The aim of the study was to be based on a retrospective analysis of the results obtained from the monitoring of the quality of raw milk from four farms, located in the municipality of Kozarska Dubica assess the quality of milk at purchases. The material represented 200 raw milk samples from four farms. Milk samples were examined: for chemical parameters (milk fat, lactose, proteins, total solids, total solids not fat), the freezing point, the somatic cell counts and total bacterial count. The results were obtained by examining raw milk using instrumental methods (MilkoScan for determination of the chemical composition of milk, Fossomatic for determinination of somatic cell counts, BactoScan for determing the total bacterial count and the cryoscope fordeterminination of the freezing point). All 200 raw milk samples from 4 farms in the Kozarska Dubica municipality, met the requirements prescribed for the quality by the rulebooks in terms of chemical composition Regarding the somatic cell counts in raw milk, all four farms met the requirements prescribed for an standard class of milk. The average number of bacteria in raw milk at farms 1, 2 and 3 does not meet the requirements for an standard milk class. The average number of bacteria in milk at farm 4 exceeds the limit of 100.000 cfu/ml and amounts to 125.000 cfu/ml. Based on the analysis of the number of microorganisms in raw milk, it can be concluded that training of milking staff at farm 4 is necessary in connection to the milking and milking equipment hygiene, as well as milk process after milking, in order to reduce the total bacterial count in the raw milk. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018. T1 - Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice T1 - Milk quality at purchases in the area of Kozarska Dubica SP - 83 EP - 86 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2883 ER -
@conference{ author = "Savić Radovanović, Radoslava and Bulajić, Snežana and Aleksić, Jelena and Bošković, Saša and Nedić, Drago and Borković, Mirko", year = "2018", abstract = "У исхрани становништва Републике Српске, као и у сусједним земљама, млијеко и производи од млијека задовољавају добар дио потреба за високо вриједним протеинима и минералним материјама, а са друге стране производња млијека и мљекарство као привредна грана имају важно учешће у остваривању прихода људи, који се баве пољопривредом. Млијеко при откупу треба да испуњава услове квалитета прописане Правилником о квалитету свјежег сировог млијека и условима за рад овлашћене лабораторије (”Службени гласник Републике Српске” бр. 81/15). При откупу млијека испитују се физичко-хемијски параметри (маст, протеини, сува материја, сува материја без масти, густина, степен киселости, тачка мржњења, као и укупан број микроорганизама и број соматских ћелија). Циљ рада је био да се на основу ретроспективне анализе резултата, добијених из мониторинга квалитета сировог млијека са четири фарме, смјештене на подручју општине Козарска Дубица оцијени квалитет млијека при откупу. Материјал је представљало 200 узорака сировог млијека са 4 фарме. У узорцима млијека су испитани: хемијски параметри (млијечна маст, лактоза, протеини, сува материја, сува материја без масти), тачка мржњења, број соматских ћелија и укупан број микро- организама. Резултати су добијени испитивањем сировог млијека примјеном инструменталних метода (MilkoScan за одређивање хемијског састава млијека, Fossomatic за одређивање броја соматских ћелија, BactoScan за одређивање укупног броја микроорганизама и криоскоп за одређивање тачке мржњења). Свих 200 узорака сировог млијека са четири фарме на подручју општине Козарска Дубица, у погледу хемијског састава, су задовољавали захтјеве прописане правилником. У погледу броја соматских ћелија сирово млијеко све четири фарме је задовољавало захтјеве прописане за млијеко стандардног квалитета. Просјечан број микроорганизама у сировом млијеку на фармама 1, 2 и 3 није задовољавао захтјеве за млијеко стандардног квалитета. Просјечан број микроорганизама у млијеку на фарми 4 прелази границу од 100.000 cfu/ml и износи 125.000 cfu/ml. На основу анализе броја микроорганизама у сировом млијеку може се закључити да је потребно извршити едукацију музача на фарми 4 у вези са хигијеном муже и музне опреме, као и поступања са млијеком након муже, у циљу смањења укупног броја микроорганизама у сировом млијеку., Milk and milk products provide a large portion of the needs for high valuаble proteins and minerals in the diet of population in the Republic of Srpska, as well as in neighboring countries and on the other hand milk production and dairy industry, as agricultural branch take an important part in achieving the income of people dealing with agriculture. Milk at purchases should meet the quality requirements according to the Rulebook of the Quality of Fresh Raw Milk and the Conditions for the Work of an Authorized Laboratory (Official Gazette of the Republic of Srpska No. 81/15). Physical and chemical parameters (fat, proteins, total solids, total solids not fat, density, acidity, freezing point, total number of microorganisms and somatic cell counts) should be examined at prchases. The aim of the study was to be based on a retrospective analysis of the results obtained from the monitoring of the quality of raw milk from four farms, located in the municipality of Kozarska Dubica assess the quality of milk at purchases. The material represented 200 raw milk samples from four farms. Milk samples were examined: for chemical parameters (milk fat, lactose, proteins, total solids, total solids not fat), the freezing point, the somatic cell counts and total bacterial count. The results were obtained by examining raw milk using instrumental methods (MilkoScan for determination of the chemical composition of milk, Fossomatic for determinination of somatic cell counts, BactoScan for determing the total bacterial count and the cryoscope fordeterminination of the freezing point). All 200 raw milk samples from 4 farms in the Kozarska Dubica municipality, met the requirements prescribed for the quality by the rulebooks in terms of chemical composition Regarding the somatic cell counts in raw milk, all four farms met the requirements prescribed for an standard class of milk. The average number of bacteria in raw milk at farms 1, 2 and 3 does not meet the requirements for an standard milk class. The average number of bacteria in milk at farm 4 exceeds the limit of 100.000 cfu/ml and amounts to 125.000 cfu/ml. Based on the analysis of the number of microorganisms in raw milk, it can be concluded that training of milking staff at farm 4 is necessary in connection to the milking and milking equipment hygiene, as well as milk process after milking, in order to reduce the total bacterial count in the raw milk.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.", title = "Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice, Milk quality at purchases in the area of Kozarska Dubica", pages = "83-86", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2883" }
Savić Radovanović, R., Bulajić, S., Aleksić, J., Bošković, S., Nedić, D.,& Borković, M.. (2018). Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018. Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 83-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2883
Savić Radovanović R, Bulajić S, Aleksić J, Bošković S, Nedić D, Borković M. Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.. 2018;:83-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2883 .
Savić Radovanović, Radoslava, Bulajić, Snežana, Aleksić, Jelena, Bošković, Saša, Nedić, Drago, Borković, Mirko, "Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice" in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018. (2018):83-86, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2883 .