Biosigurnost i zdravstvena zaštita na komercijalnim farmama svinja
Аутори
Bojkovski, JovanBecskei, Zsolt
Kureljušić, Branislav
Pavlović, Ivan
Zdravković, Nemanja
Prodanov-Radulović, Jasna
Vasiljević, Teodora
Angjelovski, Branko
Plut, Jan
Dobrosavljević, Ivan
Maletić, Jelena
Đedović, Suzana
Stanković, Branislav
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Na komercijalnim faramama svinja, zdravstvena zaštita pojedinačnih životinja sve više gubi na značaju. U današnjim uslovima, kada je prusutna velika koncentracija životinja na relativno malom prostoru, takvo stanje zahteva zdravstvenu zaštitu na nivou cele farme. Poznata je važnost biosigurnosnih mera u svinjarstvu, koje imaju za cilj da spreče unošenje patogena na farmu i širenje infekcije unutar
same farme. Naime, prisutnost različitih uzgojnih bolesti, baketrijske ili virusne etiologije, dovodi do pada proizvodnih rezultata i zahteva dodatni napor zaposlenih na farmi, uz povećan utrošak lekova, što posledično umanjuje ekonomsku dobit farme. Prihvaćeno je da ključni element, u sprovođenju biosigurnosnih mera, predstavlja spremnost zaposlenih na farmi da sprovedu mere koje će sa visokom sigurnošću obezbediti
zaštitu od unošenja i širenja patogena na farmi. Sprovođenje ovih mera zahteva poznavanje zdravstvenog statusa svinja. Jedan od najčešćih faktora rizika je kupovina nerastova, n...azimica ili odlučene prasadi nepoznatog zdravstvenog statusa. Stabilizovanju
zdravstvenog statusa svinja, pored već pomenutih mera, doprinose i programi vakcinacije. Promocija dobrog zdravlja svinja na komercijalnim farmama obuhvata primenu
sistema profilaktičkih mera, pored dobrog odabira rase, osmišljenosti veličine zapata i
načina primene biotehnoloških mera u procesu proizvodnje.
On commercial pig farms, the health care of individual animals is
losing importance. In today’s production conditions, a large concentration of animals is
relatively present in a small area. This situation requires health care at the farm level.
It is well known that biosecurity measures in pig farming are necessary and aimed to
prevent introduction of pathogens on a commercial farm and also for preventing spreading the infection within the farm itself. Namely, the presence of different breeding
diseases of bacterial or viral etiology leads to a decrease in production. That requires
additional efforts of farm employees and the use of medicines, and this situation ultimately reduces the economic profit of the farm. It is recognized that key elements in implementing biosecurity are the willingness of farm employees to implement measures
that will provide high security with protection against the introduction and spread of
pathogens on the farm. Implementation of the measures requ...ires knowledge of the pigs’
health status on the farm. One of the most common risk factors on the farm is purchasing boars, sows or piglets raised with unknown health status. The promotion of good
pig health on commercial farms involves usage of different prophylactic measures, in
addition to the good breeding selection, the sense of the size of plot, and the way how
biotechnological measures are applied in the pig production process.
Кључне речи:
biosigurnost / komercijane farme / svinje / zdravstvena zaštitia / biosecurity / commercial farms / health care / pigsИзвор:
IV Simpozijum sa međunarodnim učešćem - Zdravstvena zaštita i reprodukcija papkara, kopitara, živine i mesojeda, Beograd, 8 - 9. april 2022, 2022, 79-94Издавач:
- Beograd : Udruženje veterinara praktičara Srbije
Финансирање / пројекти:
- Истраживање фармаколошких карактеристика антимикробних агенаса, увођење нових технолошких решења и алтернативних метода профилаксе с циљем да се побољша контрола инфективних обољења домаћих животиња (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31071)
Напомена:
- Zbornik predavanja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Bojkovski, Jovan AU - Becskei, Zsolt AU - Kureljušić, Branislav AU - Pavlović, Ivan AU - Zdravković, Nemanja AU - Prodanov-Radulović, Jasna AU - Vasiljević, Teodora AU - Angjelovski, Branko AU - Plut, Jan AU - Dobrosavljević, Ivan AU - Maletić, Jelena AU - Đedović, Suzana AU - Stanković, Branislav PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2890 AB - Na komercijalnim faramama svinja, zdravstvena zaštita pojedinačnih životinja sve više gubi na značaju. U današnjim uslovima, kada je prusutna velika koncentracija životinja na relativno malom prostoru, takvo stanje zahteva zdravstvenu zaštitu na nivou cele farme. Poznata je važnost biosigurnosnih mera u svinjarstvu, koje imaju za cilj da spreče unošenje patogena na farmu i širenje infekcije unutar same farme. Naime, prisutnost različitih uzgojnih bolesti, baketrijske ili virusne etiologije, dovodi do pada proizvodnih rezultata i zahteva dodatni napor zaposlenih na farmi, uz povećan utrošak lekova, što posledično umanjuje ekonomsku dobit farme. Prihvaćeno je da ključni element, u sprovođenju biosigurnosnih mera, predstavlja spremnost zaposlenih na farmi da sprovedu mere koje će sa visokom sigurnošću obezbediti zaštitu od unošenja i širenja patogena na farmi. Sprovođenje ovih mera zahteva poznavanje zdravstvenog statusa svinja. Jedan od najčešćih faktora rizika je kupovina nerastova, nazimica ili odlučene prasadi nepoznatog zdravstvenog statusa. Stabilizovanju zdravstvenog statusa svinja, pored već pomenutih mera, doprinose i programi vakcinacije. Promocija dobrog zdravlja svinja na komercijalnim farmama obuhvata primenu sistema profilaktičkih mera, pored dobrog odabira rase, osmišljenosti veličine zapata i načina primene biotehnoloških mera u procesu proizvodnje. AB - On commercial pig farms, the health care of individual animals is losing importance. In today’s production conditions, a large concentration of animals is relatively present in a small area. This situation requires health care at the farm level. It is well known that biosecurity measures in pig farming are necessary and aimed to prevent introduction of pathogens on a commercial farm and also for preventing spreading the infection within the farm itself. Namely, the presence of different breeding diseases of bacterial or viral etiology leads to a decrease in production. That requires additional efforts of farm employees and the use of medicines, and this situation ultimately reduces the economic profit of the farm. It is recognized that key elements in implementing biosecurity are the willingness of farm employees to implement measures that will provide high security with protection against the introduction and spread of pathogens on the farm. Implementation of the measures requires knowledge of the pigs’ health status on the farm. One of the most common risk factors on the farm is purchasing boars, sows or piglets raised with unknown health status. The promotion of good pig health on commercial farms involves usage of different prophylactic measures, in addition to the good breeding selection, the sense of the size of plot, and the way how biotechnological measures are applied in the pig production process. PB - Beograd : Udruženje veterinara praktičara Srbije C3 - IV Simpozijum sa međunarodnim učešćem - Zdravstvena zaštita i reprodukcija papkara, kopitara, živine i mesojeda, Beograd, 8 - 9. april 2022 T1 - Biosigurnost i zdravstvena zaštita na komercijalnim farmama svinja SP - 79 EP - 94 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2890 ER -
@conference{ author = "Bojkovski, Jovan and Becskei, Zsolt and Kureljušić, Branislav and Pavlović, Ivan and Zdravković, Nemanja and Prodanov-Radulović, Jasna and Vasiljević, Teodora and Angjelovski, Branko and Plut, Jan and Dobrosavljević, Ivan and Maletić, Jelena and Đedović, Suzana and Stanković, Branislav", year = "2022", abstract = "Na komercijalnim faramama svinja, zdravstvena zaštita pojedinačnih životinja sve više gubi na značaju. U današnjim uslovima, kada je prusutna velika koncentracija životinja na relativno malom prostoru, takvo stanje zahteva zdravstvenu zaštitu na nivou cele farme. Poznata je važnost biosigurnosnih mera u svinjarstvu, koje imaju za cilj da spreče unošenje patogena na farmu i širenje infekcije unutar same farme. Naime, prisutnost različitih uzgojnih bolesti, baketrijske ili virusne etiologije, dovodi do pada proizvodnih rezultata i zahteva dodatni napor zaposlenih na farmi, uz povećan utrošak lekova, što posledično umanjuje ekonomsku dobit farme. Prihvaćeno je da ključni element, u sprovođenju biosigurnosnih mera, predstavlja spremnost zaposlenih na farmi da sprovedu mere koje će sa visokom sigurnošću obezbediti zaštitu od unošenja i širenja patogena na farmi. Sprovođenje ovih mera zahteva poznavanje zdravstvenog statusa svinja. Jedan od najčešćih faktora rizika je kupovina nerastova, nazimica ili odlučene prasadi nepoznatog zdravstvenog statusa. Stabilizovanju zdravstvenog statusa svinja, pored već pomenutih mera, doprinose i programi vakcinacije. Promocija dobrog zdravlja svinja na komercijalnim farmama obuhvata primenu sistema profilaktičkih mera, pored dobrog odabira rase, osmišljenosti veličine zapata i načina primene biotehnoloških mera u procesu proizvodnje., On commercial pig farms, the health care of individual animals is losing importance. In today’s production conditions, a large concentration of animals is relatively present in a small area. This situation requires health care at the farm level. It is well known that biosecurity measures in pig farming are necessary and aimed to prevent introduction of pathogens on a commercial farm and also for preventing spreading the infection within the farm itself. Namely, the presence of different breeding diseases of bacterial or viral etiology leads to a decrease in production. That requires additional efforts of farm employees and the use of medicines, and this situation ultimately reduces the economic profit of the farm. It is recognized that key elements in implementing biosecurity are the willingness of farm employees to implement measures that will provide high security with protection against the introduction and spread of pathogens on the farm. Implementation of the measures requires knowledge of the pigs’ health status on the farm. One of the most common risk factors on the farm is purchasing boars, sows or piglets raised with unknown health status. The promotion of good pig health on commercial farms involves usage of different prophylactic measures, in addition to the good breeding selection, the sense of the size of plot, and the way how biotechnological measures are applied in the pig production process.", publisher = "Beograd : Udruženje veterinara praktičara Srbije", journal = "IV Simpozijum sa međunarodnim učešćem - Zdravstvena zaštita i reprodukcija papkara, kopitara, živine i mesojeda, Beograd, 8 - 9. april 2022", title = "Biosigurnost i zdravstvena zaštita na komercijalnim farmama svinja", pages = "79-94", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2890" }
Bojkovski, J., Becskei, Z., Kureljušić, B., Pavlović, I., Zdravković, N., Prodanov-Radulović, J., Vasiljević, T., Angjelovski, B., Plut, J., Dobrosavljević, I., Maletić, J., Đedović, S.,& Stanković, B.. (2022). Biosigurnost i zdravstvena zaštita na komercijalnim farmama svinja. in IV Simpozijum sa međunarodnim učešćem - Zdravstvena zaštita i reprodukcija papkara, kopitara, živine i mesojeda, Beograd, 8 - 9. april 2022 Beograd : Udruženje veterinara praktičara Srbije., 79-94. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2890
Bojkovski J, Becskei Z, Kureljušić B, Pavlović I, Zdravković N, Prodanov-Radulović J, Vasiljević T, Angjelovski B, Plut J, Dobrosavljević I, Maletić J, Đedović S, Stanković B. Biosigurnost i zdravstvena zaštita na komercijalnim farmama svinja. in IV Simpozijum sa međunarodnim učešćem - Zdravstvena zaštita i reprodukcija papkara, kopitara, živine i mesojeda, Beograd, 8 - 9. april 2022. 2022;:79-94. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2890 .
Bojkovski, Jovan, Becskei, Zsolt, Kureljušić, Branislav, Pavlović, Ivan, Zdravković, Nemanja, Prodanov-Radulović, Jasna, Vasiljević, Teodora, Angjelovski, Branko, Plut, Jan, Dobrosavljević, Ivan, Maletić, Jelena, Đedović, Suzana, Stanković, Branislav, "Biosigurnost i zdravstvena zaštita na komercijalnim farmama svinja" in IV Simpozijum sa međunarodnim učešćem - Zdravstvena zaštita i reprodukcija papkara, kopitara, živine i mesojeda, Beograd, 8 - 9. april 2022 (2022):79-94, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2890 .