Predlog standarda za usvajanje geografske oznake porekla Somborskog sira
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Како на европском тржишту постоји повећана заинтересованост потрошача за производе са
ознаком географског порекла и код нас се оснажује иницијатива заштите традиционалних производа.
Један од таквих производа јесте и сомборски сир чија традиционална производња опстаје већ два века.
У раду је дат приказ стандарда за усвајање географске ознаке порекла сомборског сира што
представља саставни део пројекта “Оптимизација и стандардизација аутохтоних млечних производа
са заштитом ознаке порекла” (БТН-35102Б) финансираног од Министарства науке.
In global markets, the milk products with protected designations od origin (PDOs) are now highly
appreciated and are considered to be of premium value because of their unique flavor characteristics.
Consequently, in our region there is a growing interests of applying PDOs marks to foodstuffs that are
produced, processed, and prepared in a given geographic area using recognized technology. Somborski
cheese is a type of autochthonous cheese whose traditional processing method is still in use in area of
northern part of Serbia and according to this represent a important part of historical heritage. The article
present the standard for applying PDOs status to Somborski cheese as the part of project "Optimization and
standardization of autochtonous milk products with protected designation of origin".
The paper was supported by Ministry of Science and Environment Protection Projects numbers BTN351002B.
Извор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2008, VIII, 1, 5-8Издавач:
- Banja Luka : PI Veterinary institute of Republic of Srpska 'Dr Vaso Butozan'
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Mijačević, Zora AU - Bulajić, Snežana PY - 2008 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2897 AB - Како на европском тржишту постоји повећана заинтересованост потрошача за производе са ознаком географског порекла и код нас се оснажује иницијатива заштите традиционалних производа. Један од таквих производа јесте и сомборски сир чија традиционална производња опстаје већ два века. У раду је дат приказ стандарда за усвајање географске ознаке порекла сомборског сира што представља саставни део пројекта “Оптимизација и стандардизација аутохтоних млечних производа са заштитом ознаке порекла” (БТН-35102Б) финансираног од Министарства науке. AB - In global markets, the milk products with protected designations od origin (PDOs) are now highly appreciated and are considered to be of premium value because of their unique flavor characteristics. Consequently, in our region there is a growing interests of applying PDOs marks to foodstuffs that are produced, processed, and prepared in a given geographic area using recognized technology. Somborski cheese is a type of autochthonous cheese whose traditional processing method is still in use in area of northern part of Serbia and according to this represent a important part of historical heritage. The article present the standard for applying PDOs status to Somborski cheese as the part of project "Optimization and standardization of autochtonous milk products with protected designation of origin". The paper was supported by Ministry of Science and Environment Protection Projects numbers BTN351002B. PB - Banja Luka : PI Veterinary institute of Republic of Srpska 'Dr Vaso Butozan' T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Predlog standarda za usvajanje geografske oznake porekla Somborskog sira VL - VIII IS - 1 SP - 5 EP - 8 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2897 ER -
@article{ author = "Mijačević, Zora and Bulajić, Snežana", year = "2008", abstract = "Како на европском тржишту постоји повећана заинтересованост потрошача за производе са ознаком географског порекла и код нас се оснажује иницијатива заштите традиционалних производа. Један од таквих производа јесте и сомборски сир чија традиционална производња опстаје већ два века. У раду је дат приказ стандарда за усвајање географске ознаке порекла сомборског сира што представља саставни део пројекта “Оптимизација и стандардизација аутохтоних млечних производа са заштитом ознаке порекла” (БТН-35102Б) финансираног од Министарства науке., In global markets, the milk products with protected designations od origin (PDOs) are now highly appreciated and are considered to be of premium value because of their unique flavor characteristics. Consequently, in our region there is a growing interests of applying PDOs marks to foodstuffs that are produced, processed, and prepared in a given geographic area using recognized technology. Somborski cheese is a type of autochthonous cheese whose traditional processing method is still in use in area of northern part of Serbia and according to this represent a important part of historical heritage. The article present the standard for applying PDOs status to Somborski cheese as the part of project "Optimization and standardization of autochtonous milk products with protected designation of origin". The paper was supported by Ministry of Science and Environment Protection Projects numbers BTN351002B.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary institute of Republic of Srpska 'Dr Vaso Butozan'", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Predlog standarda za usvajanje geografske oznake porekla Somborskog sira", volume = "VIII", number = "1", pages = "5-8", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2897" }
Mijačević, Z.,& Bulajić, S.. (2008). Predlog standarda za usvajanje geografske oznake porekla Somborskog sira. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary institute of Republic of Srpska 'Dr Vaso Butozan'., VIII(1), 5-8. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2897
Mijačević Z, Bulajić S. Predlog standarda za usvajanje geografske oznake porekla Somborskog sira. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2008;VIII(1):5-8. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2897 .
Mijačević, Zora, Bulajić, Snežana, "Predlog standarda za usvajanje geografske oznake porekla Somborskog sira" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, VIII, no. 1 (2008):5-8, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2897 .