Uloga indikator organizama u industriji mleka
The role of indicator organisms in the dairy industry
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Индикатор организми се користе дуже од једног века у процени
микробиолошког статуса воде и хране. Функционално, индикатор организми
се могу сагледати као индикатори безбедности и квалитета. Иако се питање
безбедности и квалитета хране, у највећем броју случајева, преклапа,
генерално није случај да се одабрани индикатор организам може користити у
обе сврхе. Од примарне је важности пажљив одабир индикатор организма, али
и тумачење резултата у одговарајућем контексту, узимајући у обзир микробну
екологију, физичко-хемијске карактеристике матрикса хране, екстринзичне
факторе, карактеристике технолошког процеса и услове складиштења. Далеко
потпунија слика о изворима и путевима контаминације хране, преживљавању
индикатора у специфичном матриксу хране, али и њиховом опстанку у
процесном окружењу, као и спознаја о специфичној микробиоти, која у датим
условима производње, компромитује микробиолошку слику готовог
производа, пружа нам могућност преиспитивања улоге постојећих индикатор...
организама, пре свега колиформне групе бактерија, али и дефинисање нових.
The indicator organisms have been used for more than a century in assessing the
microbiological status of water and food. Functionally, they may be viewed as
safety and quality indicators. Although the issues of food safety and quality, in
most cases, overlap, it is generally not the case that the selected indicator
organism can be used for both purposes. It is of primary importance to carefully
select the indicator organism, but also to interpret the results in an appropriate
context, taking into account microbial ecology, physico-chemical characteristics
of food matrix, extrinsic factors, technological process characteristics and storage
conditions. Far more complete picture of the sources and pathways of food
contamination, survival of indicators in a specific food matrix, but also their
survival in the process environment, and knowledge about specific microbiota,
which under the given production conditions, compromises microbiological
status of finished product, provide...s an opportunity to reconsider the role of the
existing indicator organisms, primarily coliform groups of bacteria, but also to
define the new ones.
Кључне речи:
индикатор организми / колиформне бактерије / indicator organisms / coliformsИзвор:
26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021, 2021, 95-96Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Đorđević, Jasna AU - Ledina, Tijana AU - Bulajić, Snežana PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2903 AB - Индикатор организми се користе дуже од једног века у процени микробиолошког статуса воде и хране. Функционално, индикатор организми се могу сагледати као индикатори безбедности и квалитета. Иако се питање безбедности и квалитета хране, у највећем броју случајева, преклапа, генерално није случај да се одабрани индикатор организам може користити у обе сврхе. Од примарне је важности пажљив одабир индикатор организма, али и тумачење резултата у одговарајућем контексту, узимајући у обзир микробну екологију, физичко-хемијске карактеристике матрикса хране, екстринзичне факторе, карактеристике технолошког процеса и услове складиштења. Далеко потпунија слика о изворима и путевима контаминације хране, преживљавању индикатора у специфичном матриксу хране, али и њиховом опстанку у процесном окружењу, као и спознаја о специфичној микробиоти, која у датим условима производње, компромитује микробиолошку слику готовог производа, пружа нам могућност преиспитивања улоге постојећих индикатор организама, пре свега колиформне групе бактерија, али и дефинисање нових. AB - The indicator organisms have been used for more than a century in assessing the microbiological status of water and food. Functionally, they may be viewed as safety and quality indicators. Although the issues of food safety and quality, in most cases, overlap, it is generally not the case that the selected indicator organism can be used for both purposes. It is of primary importance to carefully select the indicator organism, but also to interpret the results in an appropriate context, taking into account microbial ecology, physico-chemical characteristics of food matrix, extrinsic factors, technological process characteristics and storage conditions. Far more complete picture of the sources and pathways of food contamination, survival of indicators in a specific food matrix, but also their survival in the process environment, and knowledge about specific microbiota, which under the given production conditions, compromises microbiological status of finished product, provides an opportunity to reconsider the role of the existing indicator organisms, primarily coliform groups of bacteria, but also to define the new ones. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021 T1 - Uloga indikator organizama u industriji mleka SP - 95 EP - 96 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2903 ER -
@conference{ author = "Đorđević, Jasna and Ledina, Tijana and Bulajić, Snežana", year = "2021", abstract = "Индикатор организми се користе дуже од једног века у процени микробиолошког статуса воде и хране. Функционално, индикатор организми се могу сагледати као индикатори безбедности и квалитета. Иако се питање безбедности и квалитета хране, у највећем броју случајева, преклапа, генерално није случај да се одабрани индикатор организам може користити у обе сврхе. Од примарне је важности пажљив одабир индикатор организма, али и тумачење резултата у одговарајућем контексту, узимајући у обзир микробну екологију, физичко-хемијске карактеристике матрикса хране, екстринзичне факторе, карактеристике технолошког процеса и услове складиштења. Далеко потпунија слика о изворима и путевима контаминације хране, преживљавању индикатора у специфичном матриксу хране, али и њиховом опстанку у процесном окружењу, као и спознаја о специфичној микробиоти, која у датим условима производње, компромитује микробиолошку слику готовог производа, пружа нам могућност преиспитивања улоге постојећих индикатор организама, пре свега колиформне групе бактерија, али и дефинисање нових., The indicator organisms have been used for more than a century in assessing the microbiological status of water and food. Functionally, they may be viewed as safety and quality indicators. Although the issues of food safety and quality, in most cases, overlap, it is generally not the case that the selected indicator organism can be used for both purposes. It is of primary importance to carefully select the indicator organism, but also to interpret the results in an appropriate context, taking into account microbial ecology, physico-chemical characteristics of food matrix, extrinsic factors, technological process characteristics and storage conditions. Far more complete picture of the sources and pathways of food contamination, survival of indicators in a specific food matrix, but also their survival in the process environment, and knowledge about specific microbiota, which under the given production conditions, compromises microbiological status of finished product, provides an opportunity to reconsider the role of the existing indicator organisms, primarily coliform groups of bacteria, but also to define the new ones.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021", title = "Uloga indikator organizama u industriji mleka", pages = "95-96", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2903" }
Đorđević, J., Ledina, T.,& Bulajić, S.. (2021). Uloga indikator organizama u industriji mleka. in 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 95-96. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2903
Đorđević J, Ledina T, Bulajić S. Uloga indikator organizama u industriji mleka. in 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021. 2021;:95-96. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2903 .
Đorđević, Jasna, Ledina, Tijana, Bulajić, Snežana, "Uloga indikator organizama u industriji mleka" in 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021 (2021):95-96, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2903 .