Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa
Antibacterial effect of nanoencapsulated essential oils in meat and meat products
Аутори
Bošković, MarijaGlišić, Milica
Đorđević, Jasna
Ćirić, Jelena
Janjić, Jelena
Starčević, Marija
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Meat and meat products due to their nutritional characteristics are important part of human diet. However, these products are appropriate medium for growth of different pathogenic and spoilage microorganisms. Since consumption of these products can pose a health risk, numerous methods and additives are used for preservation of meat and especially meat products. There is a particular interest in natural preservatives in order to avoid the adverse effects of synthetic substances. Essential oils are mixture of volatile and non-volatile, mainly lipophilic compounds which are synthesized as secondary metabolites in different parts of the plants' and among other properties exhibit strong antibacterial effect' Since the most plant's extracts are Generally Recognized as Safe (GRAS), their application in food items including meat and meat products gain great attention during past decades. Even so, because of interaction with food compounds especially protein and fats, essential oils should be a...dded in higher concentrations to exhibit antimicrobial effect, which can negatively affect organoleptic properties. To overcome this issue nanoencapsulation is used as an effective and feasible approach, which increase the physical stability of the active substances and increase the concentration of the bioactive compounds in the meat. Different nanoencapsulation methods are used for encapsulating of essential oils. Antimicrobial activity of the nanoencapsulated essential oils depends on different factors including bacterial strain, essential oil used and formulation and size of the nanocapsules. Different nanoencapsulated essential oils or essential oils active compounds such as carvacrol, thymol and eugenol showed effect against variety of bacteria including mesophilic aerobic bacteria, LAB, Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus in beef burgers, fermented sausage and cooked Pork sausage.
Због своје нутритвне вредности месо и производи од меса су вежан део људске
исхране. Ипак, ови производи представљају медијум погодан за раст и
размножавање патогених микроорганизама и микроорганизама квара.
Конзумирање ових производа може представљати ризик по здравље људи због
чега се у њих додају различити адитиви у циљу конзервирања. Последњих година
да би се избегло додавање синтетских супстанци које имају штетно дејство на
здраље, у прехрамбена индустрија се фокусира на употребу природних
супстанци са презервишућим ефектом. Етарска уља су смеше испарљивих и
неиспарљивих, углавном липофилних супстанци који се синтетишу у
различитим органима биљака и измеђуосталих поседују јаке антибактеријке
карактеристике. С обзиром на то да је већина биљних екстраката безбедна за
употребу и категорисана као GRAS (Generally Recognized as Safe), њихова
примена последњих деценија представља фокус прехрамбене индустрије. Као
последица интеракције са компонентама хране пре свега протеини...ма и
липидима, етаркс уља морају да се додају у већим концентрацијама и на тај
начин негативно утицати на органолептичке особине одређених производа. У
циљу превазилажења овог проблема користи се наноенкапсулација као
ефикасна и флексибилна метода путем које се повећава физичка стабилност
активне супстанце која се додаје у месо. Постоје различите методе наноенкапсулације етарских уља, а антимикробна ефикасност таквих нано-капсула зависи од
особина етарског уља које се употребљава, величине нанокапсуле и
карактеристика саме бактерије. У различитим истраживањима наноенкапсулирана етарска уља или њихове активне супстанце као што су карвакрол, тимол и
еугенол показали су антибактеријски ефекат на широк спектар бактерија
измеђуосталих мезофилне аеробне бактерије, бактерије млечне киселине,
Enterobacteriaceae и Staphylococcus aureus у говеђим бургерима, ферментисаним
кобасицама и бареним кобасицама произведених од свињског меса
Кључне речи:
plant extracts / nanoencapsulation / meat products / natural preservatives / antibacterial effect / биљни екстракти / наноенкапсулација / производи од меса / природни конзерванси / антибактеријска активностИзвор:
23. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018, 2018, 93-94Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Bošković, Marija AU - Glišić, Milica AU - Đorđević, Jasna AU - Ćirić, Jelena AU - Janjić, Jelena AU - Starčević, Marija AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2018 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2979 AB - Meat and meat products due to their nutritional characteristics are important part of human diet. However, these products are appropriate medium for growth of different pathogenic and spoilage microorganisms. Since consumption of these products can pose a health risk, numerous methods and additives are used for preservation of meat and especially meat products. There is a particular interest in natural preservatives in order to avoid the adverse effects of synthetic substances. Essential oils are mixture of volatile and non-volatile, mainly lipophilic compounds which are synthesized as secondary metabolites in different parts of the plants' and among other properties exhibit strong antibacterial effect' Since the most plant's extracts are Generally Recognized as Safe (GRAS), their application in food items including meat and meat products gain great attention during past decades. Even so, because of interaction with food compounds especially protein and fats, essential oils should be added in higher concentrations to exhibit antimicrobial effect, which can negatively affect organoleptic properties. To overcome this issue nanoencapsulation is used as an effective and feasible approach, which increase the physical stability of the active substances and increase the concentration of the bioactive compounds in the meat. Different nanoencapsulation methods are used for encapsulating of essential oils. Antimicrobial activity of the nanoencapsulated essential oils depends on different factors including bacterial strain, essential oil used and formulation and size of the nanocapsules. Different nanoencapsulated essential oils or essential oils active compounds such as carvacrol, thymol and eugenol showed effect against variety of bacteria including mesophilic aerobic bacteria, LAB, Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus in beef burgers, fermented sausage and cooked Pork sausage. AB - Због своје нутритвне вредности месо и производи од меса су вежан део људске исхране. Ипак, ови производи представљају медијум погодан за раст и размножавање патогених микроорганизама и микроорганизама квара. Конзумирање ових производа може представљати ризик по здравље људи због чега се у њих додају различити адитиви у циљу конзервирања. Последњих година да би се избегло додавање синтетских супстанци које имају штетно дејство на здраље, у прехрамбена индустрија се фокусира на употребу природних супстанци са презервишућим ефектом. Етарска уља су смеше испарљивих и неиспарљивих, углавном липофилних супстанци који се синтетишу у различитим органима биљака и измеђуосталих поседују јаке антибактеријке карактеристике. С обзиром на то да је већина биљних екстраката безбедна за употребу и категорисана као GRAS (Generally Recognized as Safe), њихова примена последњих деценија представља фокус прехрамбене индустрије. Као последица интеракције са компонентама хране пре свега протеинима и липидима, етаркс уља морају да се додају у већим концентрацијама и на тај начин негативно утицати на органолептичке особине одређених производа. У циљу превазилажења овог проблема користи се наноенкапсулација као ефикасна и флексибилна метода путем које се повећава физичка стабилност активне супстанце која се додаје у месо. Постоје различите методе наноенкапсулације етарских уља, а антимикробна ефикасност таквих нано-капсула зависи од особина етарског уља које се употребљава, величине нанокапсуле и карактеристика саме бактерије. У различитим истраживањима наноенкапсулирана етарска уља или њихове активне супстанце као што су карвакрол, тимол и еугенол показали су антибактеријски ефекат на широк спектар бактерија измеђуосталих мезофилне аеробне бактерије, бактерије млечне киселине, Enterobacteriaceae и Staphylococcus aureus у говеђим бургерима, ферментисаним кобасицама и бареним кобасицама произведених од свињског меса PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 23. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018 T1 - Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa T1 - Antibacterial effect of nanoencapsulated essential oils in meat and meat products SP - 93 EP - 94 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2979 ER -
@conference{ author = "Bošković, Marija and Glišić, Milica and Đorđević, Jasna and Ćirić, Jelena and Janjić, Jelena and Starčević, Marija and Baltić, Milan Ž.", year = "2018", abstract = "Meat and meat products due to their nutritional characteristics are important part of human diet. However, these products are appropriate medium for growth of different pathogenic and spoilage microorganisms. Since consumption of these products can pose a health risk, numerous methods and additives are used for preservation of meat and especially meat products. There is a particular interest in natural preservatives in order to avoid the adverse effects of synthetic substances. Essential oils are mixture of volatile and non-volatile, mainly lipophilic compounds which are synthesized as secondary metabolites in different parts of the plants' and among other properties exhibit strong antibacterial effect' Since the most plant's extracts are Generally Recognized as Safe (GRAS), their application in food items including meat and meat products gain great attention during past decades. Even so, because of interaction with food compounds especially protein and fats, essential oils should be added in higher concentrations to exhibit antimicrobial effect, which can negatively affect organoleptic properties. To overcome this issue nanoencapsulation is used as an effective and feasible approach, which increase the physical stability of the active substances and increase the concentration of the bioactive compounds in the meat. Different nanoencapsulation methods are used for encapsulating of essential oils. Antimicrobial activity of the nanoencapsulated essential oils depends on different factors including bacterial strain, essential oil used and formulation and size of the nanocapsules. Different nanoencapsulated essential oils or essential oils active compounds such as carvacrol, thymol and eugenol showed effect against variety of bacteria including mesophilic aerobic bacteria, LAB, Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus in beef burgers, fermented sausage and cooked Pork sausage., Због своје нутритвне вредности месо и производи од меса су вежан део људске исхране. Ипак, ови производи представљају медијум погодан за раст и размножавање патогених микроорганизама и микроорганизама квара. Конзумирање ових производа може представљати ризик по здравље људи због чега се у њих додају различити адитиви у циљу конзервирања. Последњих година да би се избегло додавање синтетских супстанци које имају штетно дејство на здраље, у прехрамбена индустрија се фокусира на употребу природних супстанци са презервишућим ефектом. Етарска уља су смеше испарљивих и неиспарљивих, углавном липофилних супстанци који се синтетишу у различитим органима биљака и измеђуосталих поседују јаке антибактеријке карактеристике. С обзиром на то да је већина биљних екстраката безбедна за употребу и категорисана као GRAS (Generally Recognized as Safe), њихова примена последњих деценија представља фокус прехрамбене индустрије. Као последица интеракције са компонентама хране пре свега протеинима и липидима, етаркс уља морају да се додају у већим концентрацијама и на тај начин негативно утицати на органолептичке особине одређених производа. У циљу превазилажења овог проблема користи се наноенкапсулација као ефикасна и флексибилна метода путем које се повећава физичка стабилност активне супстанце која се додаје у месо. Постоје различите методе наноенкапсулације етарских уља, а антимикробна ефикасност таквих нано-капсула зависи од особина етарског уља које се употребљава, величине нанокапсуле и карактеристика саме бактерије. У различитим истраживањима наноенкапсулирана етарска уља или њихове активне супстанце као што су карвакрол, тимол и еугенол показали су антибактеријски ефекат на широк спектар бактерија измеђуосталих мезофилне аеробне бактерије, бактерије млечне киселине, Enterobacteriaceae и Staphylococcus aureus у говеђим бургерима, ферментисаним кобасицама и бареним кобасицама произведених од свињског меса", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "23. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018", title = "Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa, Antibacterial effect of nanoencapsulated essential oils in meat and meat products", pages = "93-94", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2979" }
Bošković, M., Glišić, M., Đorđević, J., Ćirić, J., Janjić, J., Starčević, M.,& Baltić, M. Ž.. (2018). Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa. in 23. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 93-94. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2979
Bošković M, Glišić M, Đorđević J, Ćirić J, Janjić J, Starčević M, Baltić MŽ. Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa. in 23. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018. 2018;:93-94. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2979 .
Bošković, Marija, Glišić, Milica, Đorđević, Jasna, Ćirić, Jelena, Janjić, Jelena, Starčević, Marija, Baltić, Milan Ž., "Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa" in 23. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018 (2018):93-94, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2979 .