Uticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesa
The effect of esseential oils on the oxidative stability and microbiological status of meat
Authors
Bošković, MarijaIvanović, Jelena
Janjić, Jelena
Đorđević, Jasna
Glišić, Marija
Glišić, Milica
Jovanović, Bojana
Baltić, Milan Ž.
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Индустрија меса се константно развија трудећи се да повећа обим производње истовремено задовољавајући критеријуме безбедности и квалитета, али и потребе потрошача чија забринутост због употребе артефицијалних антимикробних средстава и конзерванаса расте. Антимикробна активност етарских уља позната је од давнина, а њихова употрба директно у месу или инкорпорација у систем за паковање путем нових технологија може редуковати ризик од патогена преносивих путем хране, успорити раст и размножавање микроорганизама који изазивају квар и повећати одрживост меса и производа од меса. Фенолне компоненте етарских уља поседују и антиоксидативне особине које спречавају или успоравају оксидацију липидних и протеинских компонената меса спречавајући појаву квара услед ужеглости.
The meat industry is constantly evolving and struggle to increase production at the same time
by trying to satisfy the safety and quality criteria, but also the consumer’s needs, whose
concern regarding the use of chemical preservatives and artif cial antimicrobials increase. The
antimicrobial activity of essential oils has been known since ancient times, and their
application directly into the meat, or incorporated into the packaging systems by using new
technology can reduce the risk of food borne diseases and increase the shelf life of meat and
meat products by inhibiting the grow of spoilage microflora. Phenolic compounds are the
major constituents of essential oils that contribute to their antioxidant capacity and protect
meat against lipid and protein oxidative deterioration.
Keywords:
етарска уља / патогени микроорганизми / ужеглост / месо / essential oils / pathogenic microorganisms / rancidity / meatSource:
20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015, 2015, 52-53Publisher:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Funding / projects:
- Selected biological hazards for safety/quality of food of animal origin and control measures from farm to consumer (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Note:
- Zbornik kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Bošković, Marija AU - Ivanović, Jelena AU - Janjić, Jelena AU - Đorđević, Jasna AU - Glišić, Marija AU - Glišić, Milica AU - Jovanović, Bojana AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2015 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2987 AB - Индустрија меса се константно развија трудећи се да повећа обим производње истовремено задовољавајући критеријуме безбедности и квалитета, али и потребе потрошача чија забринутост због употребе артефицијалних антимикробних средстава и конзерванаса расте. Антимикробна активност етарских уља позната је од давнина, а њихова употрба директно у месу или инкорпорација у систем за паковање путем нових технологија може редуковати ризик од патогена преносивих путем хране, успорити раст и размножавање микроорганизама који изазивају квар и повећати одрживост меса и производа од меса. Фенолне компоненте етарских уља поседују и антиоксидативне особине које спречавају или успоравају оксидацију липидних и протеинских компонената меса спречавајући појаву квара услед ужеглости. AB - The meat industry is constantly evolving and struggle to increase production at the same time by trying to satisfy the safety and quality criteria, but also the consumer’s needs, whose concern regarding the use of chemical preservatives and artif cial antimicrobials increase. The antimicrobial activity of essential oils has been known since ancient times, and their application directly into the meat, or incorporated into the packaging systems by using new technology can reduce the risk of food borne diseases and increase the shelf life of meat and meat products by inhibiting the grow of spoilage microflora. Phenolic compounds are the major constituents of essential oils that contribute to their antioxidant capacity and protect meat against lipid and protein oxidative deterioration. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015 T1 - Uticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesa T1 - The effect of esseential oils on the oxidative stability and microbiological status of meat SP - 52 EP - 53 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2987 ER -
@conference{ author = "Bošković, Marija and Ivanović, Jelena and Janjić, Jelena and Đorđević, Jasna and Glišić, Marija and Glišić, Milica and Jovanović, Bojana and Baltić, Milan Ž.", year = "2015", abstract = "Индустрија меса се константно развија трудећи се да повећа обим производње истовремено задовољавајући критеријуме безбедности и квалитета, али и потребе потрошача чија забринутост због употребе артефицијалних антимикробних средстава и конзерванаса расте. Антимикробна активност етарских уља позната је од давнина, а њихова употрба директно у месу или инкорпорација у систем за паковање путем нових технологија може редуковати ризик од патогена преносивих путем хране, успорити раст и размножавање микроорганизама који изазивају квар и повећати одрживост меса и производа од меса. Фенолне компоненте етарских уља поседују и антиоксидативне особине које спречавају или успоравају оксидацију липидних и протеинских компонената меса спречавајући појаву квара услед ужеглости., The meat industry is constantly evolving and struggle to increase production at the same time by trying to satisfy the safety and quality criteria, but also the consumer’s needs, whose concern regarding the use of chemical preservatives and artif cial antimicrobials increase. The antimicrobial activity of essential oils has been known since ancient times, and their application directly into the meat, or incorporated into the packaging systems by using new technology can reduce the risk of food borne diseases and increase the shelf life of meat and meat products by inhibiting the grow of spoilage microflora. Phenolic compounds are the major constituents of essential oils that contribute to their antioxidant capacity and protect meat against lipid and protein oxidative deterioration.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015", title = "Uticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesa, The effect of esseential oils on the oxidative stability and microbiological status of meat", pages = "52-53", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2987" }
Bošković, M., Ivanović, J., Janjić, J., Đorđević, J., Glišić, M., Glišić, M., Jovanović, B.,& Baltić, M. Ž.. (2015). Uticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesa. in 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 52-53. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2987
Bošković M, Ivanović J, Janjić J, Đorđević J, Glišić M, Glišić M, Jovanović B, Baltić MŽ. Uticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesa. in 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015. 2015;:52-53. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2987 .
Bošković, Marija, Ivanović, Jelena, Janjić, Jelena, Đorđević, Jasna, Glišić, Marija, Glišić, Milica, Jovanović, Bojana, Baltić, Milan Ž., "Uticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesa" in 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015 (2015):52-53, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2987 .