Приказ основних података о документу

The effect of esseential oils on the oxidative stability and microbiological status of meat

dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorGlišić, Marija
dc.creatorGlišić, Milica
dc.creatorJovanović, Bojana
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2023-07-03T12:21:01Z
dc.date.available2023-07-03T12:21:01Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2987
dc.description.abstractИндустрија меса се константно развија трудећи се да повећа обим производње истовремено задовољавајући критеријуме безбедности и квалитета, али и потребе потрошача чија забринутост због употребе артефицијалних антимикробних средстава и конзерванаса расте. Антимикробна активност етарских уља позната је од давнина, а њихова употрба директно у месу или инкорпорација у систем за паковање путем нових технологија може редуковати ризик од патогена преносивих путем хране, успорити раст и размножавање микроорганизама који изазивају квар и повећати одрживост меса и производа од меса. Фенолне компоненте етарских уља поседују и антиоксидативне особине које спречавају или успоравају оксидацију липидних и протеинских компонената меса спречавајући појаву квара услед ужеглости.sr
dc.description.abstractThe meat industry is constantly evolving and struggle to increase production at the same time by trying to satisfy the safety and quality criteria, but also the consumer’s needs, whose concern regarding the use of chemical preservatives and artif cial antimicrobials increase. The antimicrobial activity of essential oils has been known since ancient times, and their application directly into the meat, or incorporated into the packaging systems by using new technology can reduce the risk of food borne diseases and increase the shelf life of meat and meat products by inhibiting the grow of spoilage microflora. Phenolic compounds are the major constituents of essential oils that contribute to their antioxidant capacity and protect meat against lipid and protein oxidative deterioration.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015sr
dc.subjectетарска уљаsr
dc.subjectпатогени микроорганизмиsr
dc.subjectужеглостsr
dc.subjectмесоsr
dc.subjectessential oilssr
dc.subjectpathogenic microorganismssr
dc.subjectranciditysr
dc.subjectmeatsr
dc.titleUticaj etarskih ulja na oksidativnu stabilnost i mikrobiološki status mesasr
dc.titleThe effect of esseential oils on the oxidative stability and microbiological status of meatsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage52
dc.citation.epage53
dc.description.otherZbornik kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8800/bitstream_8800.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2987
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу