Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera
Effect of isoflavones in the diet on performances and biological parameters of broilers
Аутори
Glišić, MilicaОстала ауторства
Marković, RadmilaŠefer, Dragan
Radovanović, Anita
Janjić, Jelena
Perić, Lidija
Докторска теза
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Izoflavoni su difenolična jedinjenja male molekulske mase koja spadaju u grupu fitoestrogena i mogu se naći u različitim biljkama, naročito iz familije Fabaceae. Jedan od glavnih izoflavona prisutnih u soji je genistin, koji nakon deglikolizacije prelazi u metabolit genistein, jedinjenje sa estrogenom aktivnošću koje ostvaruje različite antioksidativne, antiinflamatorne, imunomodulatorske, hipolipidemične i antibakterijske efekte. Osnovni cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj genisteina u hrani tokom završne i produžene faze tova na proizvodne performanse, zdravstveni status, antioksidativni kapacitet, histomorfološke parametre, mikrobiotu digestivnog trakta i kvalitet i prinos mesa brojlera.Za ogled su korišćeni brojleri Cobb 500 provenijencije, prosečne inicijalne mase 44,11±4,25 g, koji su do 21. dana bili hranjeni potpunim smešama standardnog sirovinskog i hemijskog sastava za ishranu piladi u prvoj (starter) i drugoj (grover) fazi tova. Na... početku treće faze tova (finišer) ukupno 360 brojlera je podeljeno u pet grupa (po 72 jedinke) sa po šest bokseva u kojima je bilo raspoređeno po 12 brojlera. Tokom završne faze tova brojleri su bili hranjeni potpunom smešom za tov piladi III na bazi kukuruza i sojine sačme, s tim da kontrolna grupa (K) nije u hranu dobijala preparat genisteina, ogledna grupa I (O-I) je dobijala 200 mg/kg, ogledna grupa II (O-II) 400 mg/kg, ogledna grupa III (O-III) 600 mg/kg i ogledna grupa IV (O-IV) 800 mg/kg hrane preparata 99,6% čistog ekstrakta genisteina. Eksperiment se sastojao iz dva dela: prvi period koji je trajao 21 dan (od 21. do 42. dana tova) i drugi period produženog tova koji je trajao 37 dana (od 21. do 58. dana tova).Pre početka svake faze tova izvršena su hemijska ispitivanja hrane, dok je za potpunu smešu za ishranu piladi III određen i antioksidativni kapacitet. Nakon oba eksperimentalna perioda (42. i 58. dan) praćeni su proizvodni rezultati (telesna masa, prirast, konzumacija, konverzija), određene su mase unutrašnjih organa, biohemijske analize krvi, aktivnost enzima antioksidativne zaštite u jetri, histomorfometrijska ispitivanja segmenata tankog creva, broj Lactobacillus spp. u cekumu, hemijski sastav tibije, parametri prinosa, kvaliteta i održivosti mesa brojlera, kao i ekonomičnost proizvodnje.Potpuna smeša za ishranu brojlera kontrolne i oglednih grupa bila je istog hemijskog sastava, izoenergetska i izoproteinska, dok u hrani oglednih grupa brojlera analitički sadržaj genisteina je bio manji od teoretski dodate količine. FRAP testom nije utvrđena razlika u antioksidativnoj aktivnosti metanolnih uzoraka hrane kontrolne i oglednih grupa brojlera (P>0,05), dok značajno manju sposobnost inhibiranja lipidne peroksidacije su pokazali uzorci hrane u kojoj je dodato 200mg/kg genisteina (P<0,05)...
Кључне речи:
brojleri / broilers / genistein / prolonged fattening / lipid status / intestinal morphometry / antioxidant capacity / meat quality / genistein / produženi tov / lipidni status / intestinalna morfometrija / antioksidativni kapacitet / kvalitet mesaИзвор:
Универзитет у Београду, 2020Издавач:
- Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
URI
http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=8067https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:23530/bdef:Content/download
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=35546889
https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18210
https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2989
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - THES AU - Glišić, Milica PY - 2020 UR - http://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=8067 UR - https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:23530/bdef:Content/download UR - http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=35546889 UR - https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/18210 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2989 AB - Izoflavoni su difenolična jedinjenja male molekulske mase koja spadaju u grupu fitoestrogena i mogu se naći u različitim biljkama, naročito iz familije Fabaceae. Jedan od glavnih izoflavona prisutnih u soji je genistin, koji nakon deglikolizacije prelazi u metabolit genistein, jedinjenje sa estrogenom aktivnošću koje ostvaruje različite antioksidativne, antiinflamatorne, imunomodulatorske, hipolipidemične i antibakterijske efekte. Osnovni cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj genisteina u hrani tokom završne i produžene faze tova na proizvodne performanse, zdravstveni status, antioksidativni kapacitet, histomorfološke parametre, mikrobiotu digestivnog trakta i kvalitet i prinos mesa brojlera.Za ogled su korišćeni brojleri Cobb 500 provenijencije, prosečne inicijalne mase 44,11±4,25 g, koji su do 21. dana bili hranjeni potpunim smešama standardnog sirovinskog i hemijskog sastava za ishranu piladi u prvoj (starter) i drugoj (grover) fazi tova. Na početku treće faze tova (finišer) ukupno 360 brojlera je podeljeno u pet grupa (po 72 jedinke) sa po šest bokseva u kojima je bilo raspoređeno po 12 brojlera. Tokom završne faze tova brojleri su bili hranjeni potpunom smešom za tov piladi III na bazi kukuruza i sojine sačme, s tim da kontrolna grupa (K) nije u hranu dobijala preparat genisteina, ogledna grupa I (O-I) je dobijala 200 mg/kg, ogledna grupa II (O-II) 400 mg/kg, ogledna grupa III (O-III) 600 mg/kg i ogledna grupa IV (O-IV) 800 mg/kg hrane preparata 99,6% čistog ekstrakta genisteina. Eksperiment se sastojao iz dva dela: prvi period koji je trajao 21 dan (od 21. do 42. dana tova) i drugi period produženog tova koji je trajao 37 dana (od 21. do 58. dana tova).Pre početka svake faze tova izvršena su hemijska ispitivanja hrane, dok je za potpunu smešu za ishranu piladi III određen i antioksidativni kapacitet. Nakon oba eksperimentalna perioda (42. i 58. dan) praćeni su proizvodni rezultati (telesna masa, prirast, konzumacija, konverzija), određene su mase unutrašnjih organa, biohemijske analize krvi, aktivnost enzima antioksidativne zaštite u jetri, histomorfometrijska ispitivanja segmenata tankog creva, broj Lactobacillus spp. u cekumu, hemijski sastav tibije, parametri prinosa, kvaliteta i održivosti mesa brojlera, kao i ekonomičnost proizvodnje.Potpuna smeša za ishranu brojlera kontrolne i oglednih grupa bila je istog hemijskog sastava, izoenergetska i izoproteinska, dok u hrani oglednih grupa brojlera analitički sadržaj genisteina je bio manji od teoretski dodate količine. FRAP testom nije utvrđena razlika u antioksidativnoj aktivnosti metanolnih uzoraka hrane kontrolne i oglednih grupa brojlera (P>0,05), dok značajno manju sposobnost inhibiranja lipidne peroksidacije su pokazali uzorci hrane u kojoj je dodato 200mg/kg genisteina (P<0,05)... PB - Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине T2 - Универзитет у Београду T1 - Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18210 ER -
@phdthesis{ author = "Glišić, Milica", year = "2020", abstract = "Izoflavoni su difenolična jedinjenja male molekulske mase koja spadaju u grupu fitoestrogena i mogu se naći u različitim biljkama, naročito iz familije Fabaceae. Jedan od glavnih izoflavona prisutnih u soji je genistin, koji nakon deglikolizacije prelazi u metabolit genistein, jedinjenje sa estrogenom aktivnošću koje ostvaruje različite antioksidativne, antiinflamatorne, imunomodulatorske, hipolipidemične i antibakterijske efekte. Osnovni cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj genisteina u hrani tokom završne i produžene faze tova na proizvodne performanse, zdravstveni status, antioksidativni kapacitet, histomorfološke parametre, mikrobiotu digestivnog trakta i kvalitet i prinos mesa brojlera.Za ogled su korišćeni brojleri Cobb 500 provenijencije, prosečne inicijalne mase 44,11±4,25 g, koji su do 21. dana bili hranjeni potpunim smešama standardnog sirovinskog i hemijskog sastava za ishranu piladi u prvoj (starter) i drugoj (grover) fazi tova. Na početku treće faze tova (finišer) ukupno 360 brojlera je podeljeno u pet grupa (po 72 jedinke) sa po šest bokseva u kojima je bilo raspoređeno po 12 brojlera. Tokom završne faze tova brojleri su bili hranjeni potpunom smešom za tov piladi III na bazi kukuruza i sojine sačme, s tim da kontrolna grupa (K) nije u hranu dobijala preparat genisteina, ogledna grupa I (O-I) je dobijala 200 mg/kg, ogledna grupa II (O-II) 400 mg/kg, ogledna grupa III (O-III) 600 mg/kg i ogledna grupa IV (O-IV) 800 mg/kg hrane preparata 99,6% čistog ekstrakta genisteina. Eksperiment se sastojao iz dva dela: prvi period koji je trajao 21 dan (od 21. do 42. dana tova) i drugi period produženog tova koji je trajao 37 dana (od 21. do 58. dana tova).Pre početka svake faze tova izvršena su hemijska ispitivanja hrane, dok je za potpunu smešu za ishranu piladi III određen i antioksidativni kapacitet. Nakon oba eksperimentalna perioda (42. i 58. dan) praćeni su proizvodni rezultati (telesna masa, prirast, konzumacija, konverzija), određene su mase unutrašnjih organa, biohemijske analize krvi, aktivnost enzima antioksidativne zaštite u jetri, histomorfometrijska ispitivanja segmenata tankog creva, broj Lactobacillus spp. u cekumu, hemijski sastav tibije, parametri prinosa, kvaliteta i održivosti mesa brojlera, kao i ekonomičnost proizvodnje.Potpuna smeša za ishranu brojlera kontrolne i oglednih grupa bila je istog hemijskog sastava, izoenergetska i izoproteinska, dok u hrani oglednih grupa brojlera analitički sadržaj genisteina je bio manji od teoretski dodate količine. FRAP testom nije utvrđena razlika u antioksidativnoj aktivnosti metanolnih uzoraka hrane kontrolne i oglednih grupa brojlera (P>0,05), dok značajno manju sposobnost inhibiranja lipidne peroksidacije su pokazali uzorci hrane u kojoj je dodato 200mg/kg genisteina (P<0,05)...", publisher = "Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине", journal = "Универзитет у Београду", title = "Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18210" }
Glišić, M.. (2020). Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera. in Универзитет у Београду Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18210
Glišić M. Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera. in Универзитет у Београду. 2020;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18210 .
Glišić, Milica, "Uticaj upotrebe izoflavona u ishrani na proizvodne rezultate i biološke parametre brojlera" in Универзитет у Београду (2020), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_18210 .