Ispitivanje odabranih parametara kvaliteta brze hrane
Examination of selected fast food quality parameters
Аутори
Janjić, JelenaGlišić, Milica
Ivanović, Jelena
Lovrenović, Mirjana
Baltić, Branislav
Glamočlija, Nataša
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Brza hrana se definiše kao visokoenergetska hrana, koja svojim osobinama privlači konzumente svih starosnih kategorija, među kojima su najviše ugroženi adolescenti. Ispitivana ciljna grupa u okviru ovog istraživanja obuhvatala je 1000 adolescenata starosti od 15 do 19 godina. Učesnici su se izjasnili da im je najvažniji parametar brze hrane bio ukus, a zatim kvalitet. Ocena kvaliteta statistički se značajno razlikovala u odnosu na pol ispitanika. Ispitivanjem pice i hamburgera utvrđena je sličnost u hemijskom sastavu. Hamburger sadrži više masti, amanje ugljenih hidrata i soli, dok je sadržaj proteina približno isti. Potrebno je edukovati omladinu o značaju pravilne ishrane.
Fast food is de6ined as high-energy food, with characteristics that attracted consumer of all
ages, including the most vulnerable adolescents. The study target groups within this study
contained 1,000 adolescents age from 15 to 19 years. The participants declared that the
most important parameter of fast food was taste, then quality. Quality rating was
signi6icantly different compared to the sex of the respondents. The study of pizza and
burgers was determined similarity in chemical composition. Hamburger contains more fat,
low in carbohydrates, and salt, whereas the protein content is approximately the same. It is
necessary to educate the youth about the importance of healthy food.
Кључне речи:
parametri kvaliteta / brza hrana / adolescenti / quality parameters / fast food / adolescentsИзвор:
21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016, 2016, 89-90Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janjić, Jelena AU - Glišić, Milica AU - Ivanović, Jelena AU - Lovrenović, Mirjana AU - Baltić, Branislav AU - Glamočlija, Nataša AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2016 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2991 AB - Brza hrana se definiše kao visokoenergetska hrana, koja svojim osobinama privlači konzumente svih starosnih kategorija, među kojima su najviše ugroženi adolescenti. Ispitivana ciljna grupa u okviru ovog istraživanja obuhvatala je 1000 adolescenata starosti od 15 do 19 godina. Učesnici su se izjasnili da im je najvažniji parametar brze hrane bio ukus, a zatim kvalitet. Ocena kvaliteta statistički se značajno razlikovala u odnosu na pol ispitanika. Ispitivanjem pice i hamburgera utvrđena je sličnost u hemijskom sastavu. Hamburger sadrži više masti, amanje ugljenih hidrata i soli, dok je sadržaj proteina približno isti. Potrebno je edukovati omladinu o značaju pravilne ishrane. AB - Fast food is de6ined as high-energy food, with characteristics that attracted consumer of all ages, including the most vulnerable adolescents. The study target groups within this study contained 1,000 adolescents age from 15 to 19 years. The participants declared that the most important parameter of fast food was taste, then quality. Quality rating was signi6icantly different compared to the sex of the respondents. The study of pizza and burgers was determined similarity in chemical composition. Hamburger contains more fat, low in carbohydrates, and salt, whereas the protein content is approximately the same. It is necessary to educate the youth about the importance of healthy food. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016 T1 - Ispitivanje odabranih parametara kvaliteta brze hrane T1 - Examination of selected fast food quality parameters SP - 89 EP - 90 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2991 ER -
@conference{ author = "Janjić, Jelena and Glišić, Milica and Ivanović, Jelena and Lovrenović, Mirjana and Baltić, Branislav and Glamočlija, Nataša and Baltić, Milan Ž.", year = "2016", abstract = "Brza hrana se definiše kao visokoenergetska hrana, koja svojim osobinama privlači konzumente svih starosnih kategorija, među kojima su najviše ugroženi adolescenti. Ispitivana ciljna grupa u okviru ovog istraživanja obuhvatala je 1000 adolescenata starosti od 15 do 19 godina. Učesnici su se izjasnili da im je najvažniji parametar brze hrane bio ukus, a zatim kvalitet. Ocena kvaliteta statistički se značajno razlikovala u odnosu na pol ispitanika. Ispitivanjem pice i hamburgera utvrđena je sličnost u hemijskom sastavu. Hamburger sadrži više masti, amanje ugljenih hidrata i soli, dok je sadržaj proteina približno isti. Potrebno je edukovati omladinu o značaju pravilne ishrane., Fast food is de6ined as high-energy food, with characteristics that attracted consumer of all ages, including the most vulnerable adolescents. The study target groups within this study contained 1,000 adolescents age from 15 to 19 years. The participants declared that the most important parameter of fast food was taste, then quality. Quality rating was signi6icantly different compared to the sex of the respondents. The study of pizza and burgers was determined similarity in chemical composition. Hamburger contains more fat, low in carbohydrates, and salt, whereas the protein content is approximately the same. It is necessary to educate the youth about the importance of healthy food.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016", title = "Ispitivanje odabranih parametara kvaliteta brze hrane, Examination of selected fast food quality parameters", pages = "89-90", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2991" }
Janjić, J., Glišić, M., Ivanović, J., Lovrenović, M., Baltić, B., Glamočlija, N.,& Baltić, M. Ž.. (2016). Ispitivanje odabranih parametara kvaliteta brze hrane. in 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 89-90. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2991
Janjić J, Glišić M, Ivanović J, Lovrenović M, Baltić B, Glamočlija N, Baltić MŽ. Ispitivanje odabranih parametara kvaliteta brze hrane. in 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016. 2016;:89-90. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2991 .
Janjić, Jelena, Glišić, Milica, Ivanović, Jelena, Lovrenović, Mirjana, Baltić, Branislav, Glamočlija, Nataša, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje odabranih parametara kvaliteta brze hrane" in 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016 (2016):89-90, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2991 .