Soja u ishrani monogastričnih životinja
Soya in monogastric animals nutrition
Аутори
Marković, RadmilaBaltić, Milan Ž.
Radulović, Stamen
Šefer, Dragan
Jakić-Dimić, Dobrila
Glišić, Milica
Pavlović, Marija
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Soja (Glycine max) je biljna vrsta koja pripada mahunarkama. Ona je jedan od najvećih i najefikasnijih izvora biljnih proteina sa bogatim i uravnoteženim profilom amino kiselina, ali i značajan izvor ulja. Visoko vrednim hranivima u ishrani životinja se smatraju i proizvodi od soje (griz, sačma, pogača). Pored visokoverdnih sastojaka, zrno soje sadrži i materije (kao što su inhibitori tripsina i himotripsina, enzim ureaza itd.) koje smanjuju biološku vrednost ovog hraniva pa je neophodna termička obrada ovog hraniva. Veća potražnja za sojom je iziskivala genetske modifikacije zbog uticaja na prinos, sorte otporne na bolest, varijetete sa pojačanom hranljivom vrednošću kao i sorte tolerantne sušu. Česte su i alergijske reakcije na soju.
Soybean ( ) is a plant species belonging to the legumes. It is one of the largest and Glycine max
most ef6icient sources of vegetable protein with a rich and balanced amino acid pro6ile, but
also a signi6icant source of oil. Highly valuable nutrients in animal nutrition are considered
and soy products (full-fat soy meal, meal, cake). In addition to the high value ingredients,
soybean contains a substance (such as inhibitors of trypsin and chymotrypsin, the enzyme
urease, etc.) That reduce the biological value of the feed is required thermal treatment of
the feed. Increasing demand for soybean genetic modi6ication is necessitated due to the
impact on yield, disease-resistant varieties, varieties with enhanced nutritional value as
well as the varieties tolerant to drought. Often there are allergic reactions to soy.
Кључне речи:
soja / ishrana životinja / antinutritivne materije / soy / animal nutrition / anti-nutritive substancesИзвор:
21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016, 2016, 31-32Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. AU - Radulović, Stamen AU - Šefer, Dragan AU - Jakić-Dimić, Dobrila AU - Glišić, Milica AU - Pavlović, Marija PY - 2016 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2992 AB - Soja (Glycine max) je biljna vrsta koja pripada mahunarkama. Ona je jedan od najvećih i najefikasnijih izvora biljnih proteina sa bogatim i uravnoteženim profilom amino kiselina, ali i značajan izvor ulja. Visoko vrednim hranivima u ishrani životinja se smatraju i proizvodi od soje (griz, sačma, pogača). Pored visokoverdnih sastojaka, zrno soje sadrži i materije (kao što su inhibitori tripsina i himotripsina, enzim ureaza itd.) koje smanjuju biološku vrednost ovog hraniva pa je neophodna termička obrada ovog hraniva. Veća potražnja za sojom je iziskivala genetske modifikacije zbog uticaja na prinos, sorte otporne na bolest, varijetete sa pojačanom hranljivom vrednošću kao i sorte tolerantne sušu. Česte su i alergijske reakcije na soju. AB - Soybean ( ) is a plant species belonging to the legumes. It is one of the largest and Glycine max most ef6icient sources of vegetable protein with a rich and balanced amino acid pro6ile, but also a signi6icant source of oil. Highly valuable nutrients in animal nutrition are considered and soy products (full-fat soy meal, meal, cake). In addition to the high value ingredients, soybean contains a substance (such as inhibitors of trypsin and chymotrypsin, the enzyme urease, etc.) That reduce the biological value of the feed is required thermal treatment of the feed. Increasing demand for soybean genetic modi6ication is necessitated due to the impact on yield, disease-resistant varieties, varieties with enhanced nutritional value as well as the varieties tolerant to drought. Often there are allergic reactions to soy. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016 T1 - Soja u ishrani monogastričnih životinja T1 - Soya in monogastric animals nutrition SP - 31 EP - 32 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2992 ER -
@conference{ author = "Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Radulović, Stamen and Šefer, Dragan and Jakić-Dimić, Dobrila and Glišić, Milica and Pavlović, Marija", year = "2016", abstract = "Soja (Glycine max) je biljna vrsta koja pripada mahunarkama. Ona je jedan od najvećih i najefikasnijih izvora biljnih proteina sa bogatim i uravnoteženim profilom amino kiselina, ali i značajan izvor ulja. Visoko vrednim hranivima u ishrani životinja se smatraju i proizvodi od soje (griz, sačma, pogača). Pored visokoverdnih sastojaka, zrno soje sadrži i materije (kao što su inhibitori tripsina i himotripsina, enzim ureaza itd.) koje smanjuju biološku vrednost ovog hraniva pa je neophodna termička obrada ovog hraniva. Veća potražnja za sojom je iziskivala genetske modifikacije zbog uticaja na prinos, sorte otporne na bolest, varijetete sa pojačanom hranljivom vrednošću kao i sorte tolerantne sušu. Česte su i alergijske reakcije na soju., Soybean ( ) is a plant species belonging to the legumes. It is one of the largest and Glycine max most ef6icient sources of vegetable protein with a rich and balanced amino acid pro6ile, but also a signi6icant source of oil. Highly valuable nutrients in animal nutrition are considered and soy products (full-fat soy meal, meal, cake). In addition to the high value ingredients, soybean contains a substance (such as inhibitors of trypsin and chymotrypsin, the enzyme urease, etc.) That reduce the biological value of the feed is required thermal treatment of the feed. Increasing demand for soybean genetic modi6ication is necessitated due to the impact on yield, disease-resistant varieties, varieties with enhanced nutritional value as well as the varieties tolerant to drought. Often there are allergic reactions to soy.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016", title = "Soja u ishrani monogastričnih životinja, Soya in monogastric animals nutrition", pages = "31-32", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2992" }
Marković, R., Baltić, M. Ž., Radulović, S., Šefer, D., Jakić-Dimić, D., Glišić, M.,& Pavlović, M.. (2016). Soja u ishrani monogastričnih životinja. in 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 31-32. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2992
Marković R, Baltić MŽ, Radulović S, Šefer D, Jakić-Dimić D, Glišić M, Pavlović M. Soja u ishrani monogastričnih životinja. in 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016. 2016;:31-32. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2992 .
Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Radulović, Stamen, Šefer, Dragan, Jakić-Dimić, Dobrila, Glišić, Milica, Pavlović, Marija, "Soja u ishrani monogastričnih životinja" in 21. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Teslić, 8 - 11. jun, 2016 (2016):31-32, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2992 .