Приказ основних података о документу

Značaj procesne kontrole u izradi trapista

dc.creatorPopović-Vranješ, Anka
dc.creatorSavić, Mila
dc.creatorJovanović, Slobodan J.
dc.date.accessioned2020-06-03T12:52:27Z
dc.date.available2020-06-03T12:52:27Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/300
dc.description.abstractImportance of technological process in Trappist cheese making is presented in this paper. Standard procedure ensures production of cheese with good characteristics. This technological process is based on Saint Paulin cheese technology with minor correction. It is of great importance that the production of this kind of cheese is highly controlled. Process of cheese making highly depends on several parameters (time, temperature, quality and time of supplement, acidity, speed of mixer, pressure, ripening-moisture and temperature). Neither nitrites, nor colors are used in this process. Typical characteristics of Trappist are used as a standard in making this cheese. These characteristics are very important because Trappist is very interesting for trade market.en
dc.description.abstractU radu je opisan značaj kontrole svake faze tehnološkog procesa u izradi trapista s ciljem standardizacije procesa i postizanja osobina karakterističnih za izvorni sir. Tehnološki proces izveden je na osnovu tehnologije sira Saint Paulin uz neke korekcije u cilju dobijanja trapista vrhunskog kvaliteta, čija proizvodnja je rukovođena kontrolom procesa po pojedinim fazama. Praćenjem procesa po unapred određenim kriterijima (vreme temperatura, količina i vrsta dodataka, kiselost, brzina rada mešalice pritisci, zrenje- -vlažnost i temperatura i dr) postižu se rezultati za dobijanje standardnog kvaliteta. S obzirom na aktuelnost ograničene upotrebe aditiva, nisu dodavani nitrati i boje, a postignut je odgovarajući kvalitet trapista. Pažnja je usmerena na prepoznatljive osobine trapista kao merilo uspešnosti proizvodnje u industrijskim uslovima kako zbog neodgovarajućeg kvaliteta trapista na našem tržištu, tako i zbog činjenice da je trapist svetskog glasa i da je interesantan za strano tržište.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.relationProjekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN-5.1.3.7143
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectTrappisten
dc.subjecttechnological processen
dc.subjectprocess controlen
dc.titleImportance of control in production of trappist cheeseen
dc.titleZnačaj procesne kontrole u izradi trapistasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСавић, Мила; Поповић-Врањеш, Aнка; Јовановић, Слободан Ј.; Значај процесне контроле у изради траписта; Значај процесне контроле у изради траписта;
dc.citation.volume15
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage86
dc.citation.epage91
dc.citation.other15(1-2): 86-91
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1544/299.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_300
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу