The resistance profile of enterococci isolated from cheeses
Profil rezistencije enterokoka izolovanih iz sireva
Апстракт
Enterococci are ubiquitous microorganisms, but have a predominant habitat in the gastrointestinal tract of humans and animals. These bacteria are commonly found in foods especially those of animal origin such as fermented sausages and cheeses. Nowadays, enterococci have become a focus of attention and get a new dimension due to recognition of some putative virulence factors in their biological entity and also resemble their resistance to most antibiotics. The phenomenon of antibiotic resistance is emphasized by the ability of enterococci to exchange the resistance determinants through transferable elements like plasmids and transponsons. The scientific public is making efforts trying to establish the criteria according to which safety evaluation of starter or probiotic strains might be possible. The examination of antibiotic resistance/sensitivity profiles was performed by applying disk-diffusione procedure on Muller-Hinton agar.
Enterokoke su normalni stanovnici gastrointestinalnog trakta ljudi i životinja, te se redovno mogu izolovati iz namirnica animalnog porekla, kao i pojedinih proizvoda, posebno sireva i fermentisanih kobasica. U novije vreme aktualizira se značaj prisustva enterokoka u namirnicama usled prepoznavanja određenih faktora virulencije u njihovom biološkom entitetu, kao i ispoljavanja rezistencije na mnoge antibiotike. Fenomen antibiotske rezistencije se potencira sposobnošću enterokoka da izmenjuju determinante rezistencije putem prenosivih elemenata, plazmida i transpozoma, ne samo unutar svoje vrste, već i da ih predaju daleko patogenijim vrstama. Naučna javnost pokušava da uspostavi kriterijume na osnovu kojih će se sa sigurnošću moći proceniti bezbednost sojeva enterokoka primenjivih kao starter kulture ili probiotici, sa globalnim ciljem zaštite zdravlja potrošača. Kod enterokoka izolovanih iz različitih vrsta sireva, primenom disk-difuzione metode na Muller-Hinton agaru, utvrđen je pro...fil rezistencije/ osetljivosti na odabrane antibiotike.
Кључне речи:
enterococci / antibiotic resistance / enterokoke / rezistencija na antibiotikeИзвор:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2004, 15, 1-2, 101-103Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Bulajić, Snežana AU - Mijačević, Zora PY - 2004 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/302 AB - Enterococci are ubiquitous microorganisms, but have a predominant habitat in the gastrointestinal tract of humans and animals. These bacteria are commonly found in foods especially those of animal origin such as fermented sausages and cheeses. Nowadays, enterococci have become a focus of attention and get a new dimension due to recognition of some putative virulence factors in their biological entity and also resemble their resistance to most antibiotics. The phenomenon of antibiotic resistance is emphasized by the ability of enterococci to exchange the resistance determinants through transferable elements like plasmids and transponsons. The scientific public is making efforts trying to establish the criteria according to which safety evaluation of starter or probiotic strains might be possible. The examination of antibiotic resistance/sensitivity profiles was performed by applying disk-diffusione procedure on Muller-Hinton agar. AB - Enterokoke su normalni stanovnici gastrointestinalnog trakta ljudi i životinja, te se redovno mogu izolovati iz namirnica animalnog porekla, kao i pojedinih proizvoda, posebno sireva i fermentisanih kobasica. U novije vreme aktualizira se značaj prisustva enterokoka u namirnicama usled prepoznavanja određenih faktora virulencije u njihovom biološkom entitetu, kao i ispoljavanja rezistencije na mnoge antibiotike. Fenomen antibiotske rezistencije se potencira sposobnošću enterokoka da izmenjuju determinante rezistencije putem prenosivih elemenata, plazmida i transpozoma, ne samo unutar svoje vrste, već i da ih predaju daleko patogenijim vrstama. Naučna javnost pokušava da uspostavi kriterijume na osnovu kojih će se sa sigurnošću moći proceniti bezbednost sojeva enterokoka primenjivih kao starter kulture ili probiotici, sa globalnim ciljem zaštite zdravlja potrošača. Kod enterokoka izolovanih iz različitih vrsta sireva, primenom disk-difuzione metode na Muller-Hinton agaru, utvrđen je profil rezistencije/ osetljivosti na odabrane antibiotike. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd T2 - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi T1 - The resistance profile of enterococci isolated from cheeses T1 - Profil rezistencije enterokoka izolovanih iz sireva VL - 15 IS - 1-2 SP - 101 EP - 103 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_302 ER -
@article{ author = "Bulajić, Snežana and Mijačević, Zora", year = "2004", abstract = "Enterococci are ubiquitous microorganisms, but have a predominant habitat in the gastrointestinal tract of humans and animals. These bacteria are commonly found in foods especially those of animal origin such as fermented sausages and cheeses. Nowadays, enterococci have become a focus of attention and get a new dimension due to recognition of some putative virulence factors in their biological entity and also resemble their resistance to most antibiotics. The phenomenon of antibiotic resistance is emphasized by the ability of enterococci to exchange the resistance determinants through transferable elements like plasmids and transponsons. The scientific public is making efforts trying to establish the criteria according to which safety evaluation of starter or probiotic strains might be possible. The examination of antibiotic resistance/sensitivity profiles was performed by applying disk-diffusione procedure on Muller-Hinton agar., Enterokoke su normalni stanovnici gastrointestinalnog trakta ljudi i životinja, te se redovno mogu izolovati iz namirnica animalnog porekla, kao i pojedinih proizvoda, posebno sireva i fermentisanih kobasica. U novije vreme aktualizira se značaj prisustva enterokoka u namirnicama usled prepoznavanja određenih faktora virulencije u njihovom biološkom entitetu, kao i ispoljavanja rezistencije na mnoge antibiotike. Fenomen antibiotske rezistencije se potencira sposobnošću enterokoka da izmenjuju determinante rezistencije putem prenosivih elemenata, plazmida i transpozoma, ne samo unutar svoje vrste, već i da ih predaju daleko patogenijim vrstama. Naučna javnost pokušava da uspostavi kriterijume na osnovu kojih će se sa sigurnošću moći proceniti bezbednost sojeva enterokoka primenjivih kao starter kulture ili probiotici, sa globalnim ciljem zaštite zdravlja potrošača. Kod enterokoka izolovanih iz različitih vrsta sireva, primenom disk-difuzione metode na Muller-Hinton agaru, utvrđen je profil rezistencije/ osetljivosti na odabrane antibiotike.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd", journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi", title = "The resistance profile of enterococci isolated from cheeses, Profil rezistencije enterokoka izolovanih iz sireva", volume = "15", number = "1-2", pages = "101-103", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_302" }
Bulajić, S.,& Mijačević, Z.. (2004). The resistance profile of enterococci isolated from cheeses. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 15(1-2), 101-103. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_302
Bulajić S, Mijačević Z. The resistance profile of enterococci isolated from cheeses. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2004;15(1-2):101-103. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_302 .
Bulajić, Snežana, Mijačević, Zora, "The resistance profile of enterococci isolated from cheeses" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 15, no. 1-2 (2004):101-103, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_302 .