Uticaj mastitisa na kvalitet i tehnološka svojstva mleka
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Mastiti predstavljaju ekonomski problem u proizvodnji mleka, jer obolela mlečna žlezda produkuje manju količinu mleka promenjenog sastava. pored toga, mikroorganizmi uzročnici mastitisa mogu biti patogeni i za ljude, a kao posledica terapije mogu se naći i rezidualne količine hemoterapeutika u mleku. Mleko poreklom iz mlečne žlezde sa subkliničkim mastitisom ima smanjenu termostabilnost, promenjen sastav mleka uzrokuje smetnje u fermentaciji, ali i manju ekonomičnost u proizvodnji sireva jer se dobijaju manje količine i slabiji kvalitet sira.
Кључне речи:
mastiti / tehnološka svojstva mleka / kvalitet proizvodaИзвор:
Naučni simpozijum Oboljenja mlečne žlezde, Divčibare, 14 - 17. oktobar, 2010, 2010, 81-86Издавач:
- Beograd : Naučna KMD
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Mijačević, Zora AU - Bulajić, Snežana PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3046 AB - Mastiti predstavljaju ekonomski problem u proizvodnji mleka, jer obolela mlečna žlezda produkuje manju količinu mleka promenjenog sastava. pored toga, mikroorganizmi uzročnici mastitisa mogu biti patogeni i za ljude, a kao posledica terapije mogu se naći i rezidualne količine hemoterapeutika u mleku. Mleko poreklom iz mlečne žlezde sa subkliničkim mastitisom ima smanjenu termostabilnost, promenjen sastav mleka uzrokuje smetnje u fermentaciji, ali i manju ekonomičnost u proizvodnji sireva jer se dobijaju manje količine i slabiji kvalitet sira. PB - Beograd : Naučna KMD C3 - Naučni simpozijum Oboljenja mlečne žlezde, Divčibare, 14 - 17. oktobar, 2010 T1 - Uticaj mastitisa na kvalitet i tehnološka svojstva mleka SP - 81 EP - 86 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3046 ER -
@conference{ author = "Mijačević, Zora and Bulajić, Snežana", year = "2010", abstract = "Mastiti predstavljaju ekonomski problem u proizvodnji mleka, jer obolela mlečna žlezda produkuje manju količinu mleka promenjenog sastava. pored toga, mikroorganizmi uzročnici mastitisa mogu biti patogeni i za ljude, a kao posledica terapije mogu se naći i rezidualne količine hemoterapeutika u mleku. Mleko poreklom iz mlečne žlezde sa subkliničkim mastitisom ima smanjenu termostabilnost, promenjen sastav mleka uzrokuje smetnje u fermentaciji, ali i manju ekonomičnost u proizvodnji sireva jer se dobijaju manje količine i slabiji kvalitet sira.", publisher = "Beograd : Naučna KMD", journal = "Naučni simpozijum Oboljenja mlečne žlezde, Divčibare, 14 - 17. oktobar, 2010", title = "Uticaj mastitisa na kvalitet i tehnološka svojstva mleka", pages = "81-86", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3046" }
Mijačević, Z.,& Bulajić, S.. (2010). Uticaj mastitisa na kvalitet i tehnološka svojstva mleka. in Naučni simpozijum Oboljenja mlečne žlezde, Divčibare, 14 - 17. oktobar, 2010 Beograd : Naučna KMD., 81-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3046
Mijačević Z, Bulajić S. Uticaj mastitisa na kvalitet i tehnološka svojstva mleka. in Naučni simpozijum Oboljenja mlečne žlezde, Divčibare, 14 - 17. oktobar, 2010. 2010;:81-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3046 .
Mijačević, Zora, Bulajić, Snežana, "Uticaj mastitisa na kvalitet i tehnološka svojstva mleka" in Naučni simpozijum Oboljenja mlečne žlezde, Divčibare, 14 - 17. oktobar, 2010 (2010):81-86, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3046 .