Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Pathogenisis of laminits in dairy cows

dc.creatorBojkovski, Jovan
dc.creatorNedić, Sreten
dc.creatorArsić, Sveta
dc.creatorVujanac, Ivan
dc.creatorProdanović, Radiša
dc.creatorMitrović, Aleksandra
dc.creatorBugarski, Dejan
dc.creatorPanousis, Nikolaos K.
dc.creatorKalaitzakis, Emmanouil
dc.creatorNinković, Milan
dc.date.accessioned2023-08-09T09:26:31Z
dc.date.available2023-08-09T09:26:31Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-99976-186-1-0
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3073
dc.description.abstractХромост је најранији, али и најважнији клинички симптом обољења акроподијума говеда. Према литературним подацима у 90 % случајева узрок хромости је локализован у папцима, а у 10 % случајеваје у другим анатомским деловима екстремитета. Патолошки процес је у 88 % случајева испољен на задњим екстремитетима. Ламинитис представља асептично запаљење коријума папака. Као узроци настанка овог обољења поред механичког преоптерећења папака наводе се и токсични узроци. Дуже давање лако сварљиве концентроване хране, стварање ацидозе у бурагу, нагла промена хране, посебно исхрана зеленим јечмом, овсем, свеже покошеним младим легуминозама и исхрана плеснивом храном, могу довести до појаве ламинитиса. Ламинитис је често резултат утицаја великог броја чиниоца, као што су метаболички и дигестивни поремећаји, порођај стрес, маститис, метритис, дислокација сиришта, лежиште без или са врло мало простирке, немогућност кретања, прегојеност и лош менаџмент исхране. Оброк који доводи до ацидозе, доводи и до ламинитиса, врло је тежак за корекцију када се највећи проценат хранива у оброку састоји од угљено хидратних материја. Сматра се да вазоактивне материје (хистамин) које улазе у крвоток из бурага доводе до оштећења коријума папака. Метаболички поремећај настаје услед ниског pH садржаја бурага и ланчано долази до патофизиолошких поремећаја који на крају резултирају исхемијом коријума папака и клинички манифестним ламинитисом (одлагањем ногу због бола, а понекад и принудног лежања). Верује се да осим хистамина и бактеријски ендотоксини, млечна киселина и друге биолошки активне материје доприносе настанку овог обољења. Примена основних принципа исхране музних крава могу превенирати појаву ламинитиса самим тим и појаву економских губитака услед хромости.sr
dc.description.abstractLameness is the earliest, but also the most important clinical symptom of acropodium disease in cattle. According to literature data, in 90% of cases the cause of lameness is localized in the ankles, and in 10% of cases it is in other anatomical parts of the extremities. In 88% of cases, the pathological process is manifested in the hind limbs. Laminitis is an aseptic inflammation of the corium of toe. In addition to mechanical overloading of the toe, toxic causes are cited as the causes of this disease. Prolonged administration of easily digestible concentrated food, creation of acidosis in the rumen, sudden change of food, especially feeding on green barley, oats, freshly cut young legumes and feeding on moldy food, can lead to the appearance of laminitis. Laminitis is often the result of the influence of a large number of factors, such as metabolic and digestive disorders, childbirth stress, mastitis, metritis, dislocation of the abomazus, bed without or with very little mat, inability to move, obesity and poor nutrition management. A meal that leads to acidosis also leads to laminitis, it is very difficult to correct when the largest percentage of nutrients in the meal consists of carbohydrates. It is believed that vasoactive substances (histamine) entering the bloodstream from the rumen lead to damage to the corium of the papilla. The metabolic disorder is caused by the low pH content of the rumen and leads to pathophysiological disorders in a chain, which ultimately result in ischemia of the corium of the toe and clinically manifest laminitis (postponement of the legs due to pain, and sometimes forced lying down). It is believed that, in addition to histamine, bacterial endotoxins, lactic acid and others biologically active substances contribute to the development of this disease. The application of the basic principles of feeding dairy cows can prevent the occurrence of laminitis and thus the occurrence of economic losses due to lameness.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023sr
dc.subjectмлечне кравеsr
dc.subjectламинитисsr
dc.subjectпатогенезаsr
dc.subjectdairy cowssr
dc.subjectlaminitissr
dc.subjectpathogenesr
dc.titlePatogeneza laminitisa mlečnih kravasr
dc.titlePathogenisis of laminits in dairy cowssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage71
dc.citation.epage74
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9074/bitstream_9074.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3073
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu