Приказ основних података о документу

The presence of aflatoxin B1 in ffed originating from dairy cow farms in the region of the Republic of Srpska

dc.creatorLovrić, Saša
dc.creatorNedić, Drago
dc.creatorSladojević, Željko
dc.creatorKnežević, Dragan
dc.creatorIlić, Tanja
dc.creatorMilunović, Dijana
dc.date.accessioned2023-08-10T09:03:07Z
dc.date.available2023-08-10T09:03:07Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-99976-186-1-0
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3087
dc.description.abstractАфлатоксини су секундарни метаболити и токсична једињења које производе врсте Aspergilus, посебно Aspergilus flavus и Aspergilus parasiticus, као и Aspergilus nomius. Aspergilus-и су природни загађивачи хране и производе токсине под повољним условима температуре, релативне влажности/влаге, као и током лоших услова складиштења. Афлатоксини су високо токсична, мутагена, тератогена и канцерогена једињења. Афлатоксини у храни за животиње доводе до штетних посљедица на три нивоа: здравље животиња, здравље људи кроз конзумацију контаминирани производа животињског поријекла и економске губитке усљед додатног тестирања, опозива, деградације или уништења испитиваног узорка. Како би изложеност животиња и људи АFB1 била што је могуће нижа, многе земље широм света поставиле су максималне (законске) границе за његово присуство у храни и храни за животиње. Када AFB1 контаминира храну за животиње које су у лактацији, млијеко ових животиња ће садржавати афлатоксин М1 (AFM1), главни метаболит који настаје биотрансформацијом AFB1, који је такође токсично једињење. Токсични ефекти афлатоксина B1 (AFB1) код животиња су различити због разлика у осетљивости. Показало се да токсична доза за говеда варира од 300- 700 ppb. У раду је истраживано присуство афлатоксина B1 (АFB1) у храни за животиње по регионима Републике Српске. Анализе су рађене валидираном и акредитованом ELISA методом - Одређивање присуства афлатоксина B1 у храни за животиње, ELISA дијагностикум: Celer ALFA B1, Eurofins Technologis. у Лабораторији за имуноензимска испитивања хране и припрему подлога , ЈУ Ветеринарски Институт РС 'Др Васо Бутозан'. Храна за животиње је тестирана на присуство АFB1 у 46 општинa са територије Републике Српске и доказано је присуство АFB1 у 7,21% од укупног броја достављених узорака.sr
dc.description.abstractAflatoxins are secondary metabolites and toxic compounds produced by the Aspergilus species, particularly Aspergilus flavus and Aspergilus parasiticus, as well as Aspergilus nomius. Aspergilus are natural contaminants of food and produce toxins under favorable temperature, relative humidity/moisture and because of poor storage conditions. Aflatoxins are highly toxic, mutagenic, teratogenic, and carcinogenic compounds. Aflatoxins in feed lead to harmful consequences at three levels: the health of the livestock, the health of humans through the consumption of contaminated animal products, and economic losses due to additional testing, rejection, degradation, or destruction of the tested sample. To minimize the exposure of livestock and humans to AFB1, many countries around the world have set maximum (legal) limits for its presence in food and feed for livestock. When AFB1 contaminates food for livestock that are lactating, the milk of these animals will contain aflatoxin M1 (AFM1), the main metabolite resulting from biotransformation of AFB1, which is also a toxic compound. The toxic effects of aflatoxin B1 (AFB1) on livestock are different due to differences in sensitivity. It has been shown that the toxic dose for cattle varies from 300-700 ppb. The presence of aflatoxin B1 (AFB1) in food for animals was investigated in the regions of the Republic of Srpska. Analyses were performed with a validated and accredited ELISA method - Determination of the presence of aflatoxin B1, ELISA diagnostic: Celer ALFA B1, Eurofins Technologies in the Laboratory for immunoenzymatic testing of food and media preparation, PI Veterinary Institute of the RS "Dr Vaso Butozan". Feed was tested for the presence of aflatoxin B1 (AFB1) in 46 municipalities of the territory of the Republic of Srpska and it was shown that the presence of AFB1 was present in 7.21% of the total number of delivered samples.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023sr
dc.subjectАфлатоксин B1 (AFM1)sr
dc.subjectELISA методаsr
dc.subjectхрана за животињеsr
dc.subjectAflatoxin B1 (AFB1)sr
dc.subjectELISA methodsr
dc.subjectfeedsr
dc.titlePrisustvo aflatoksina B1 u hrani za životinje porijeklom sa farmi muznih krava na području Republike Srpskesr
dc.titleThe presence of aflatoxin B1 in ffed originating from dairy cow farms in the region of the Republic of Srpskasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage185
dc.citation.epage186
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9116/bitstream_9116.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3087
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу