Digitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hrane
Autori
Janjić, JelenaMirilović, Milorad
Đurić, Spomenka
Vejnović, Branislav
Nedić, Drago
Marković, Radmila
Baltić, Milan Ž.
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Porast broja stanovnika u svetu stavlja poljoprivrednu proizvodnju
pred veliki izazov da obezbedi sigurnost hrane za sve ljude. Povećanje
proizvodnje hrane može da se postigne na različite načine.
Do sada su potrebe za hranom biljnog porekla u svetu zadovoljavane
povećanjem obradivih površina, na račun krčenja šuma, genetskom
selekcijom, odnosno gajenjem visokorodnih žita i drugih biljnih kultura,
zatim primenom različitih agrotehničkih mera itd. U stočarskoj proizvodnji
povećanje proizvodnje hrane animalnog porekla vezivalo se,
uglavnom, za povećanje broja gajenih životinja, genetsku selekciju,
optimizaciju ishrane i uslova držanja životinja. Jedan od načina kojima
se poslednjih godina pridaje poseban značaj u povećanju proizvodnje
hrane biljnog i životinjskog porekla je primena digitalnih tehnologija.
Digitalizacija predstavlja proces upotrebe digitalne tehnologije u cilju
poboljšanja i transformisanja procesa proizvodnje. U celom lancu proizvodnje
hrane najveći značaj ...pridaje se osiguranju bezbednosti hrane.
Stoga se dobre proizvođačke prakse i postupci bezbednog rukovanja
hranom primenjuju u svakoj fazi proizvodnje hrane kako bi se
izbegle biološke, hemijske, fizičke opasnosti i sačuvalo zdravlje potrošača.
Digitalne tehnologije olakšavaju kontrolu proizvodnog procesa
i dozvoljavaju prikupljanje podataka sa neograničenog broja tačaka u
celom lancu proizvodnje. Cilj digitalnih tehnologija je da omogući automatizaciju,
robotizaciju i poveća broj i kvalitet prikupljenih podataka,
kao i njihovu obradu.
Ključne reči:
potrošači / prehrambena industrija / primarna proizvodnja / promet / veterinarska službaIzvor:
XLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023., 2023, 31-45Izdavač:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila
Napomena:
- Zbornik predavanja
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janjić, Jelena AU - Mirilović, Milorad AU - Đurić, Spomenka AU - Vejnović, Branislav AU - Nedić, Drago AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3092 AB - Porast broja stanovnika u svetu stavlja poljoprivrednu proizvodnju pred veliki izazov da obezbedi sigurnost hrane za sve ljude. Povećanje proizvodnje hrane može da se postigne na različite načine. Do sada su potrebe za hranom biljnog porekla u svetu zadovoljavane povećanjem obradivih površina, na račun krčenja šuma, genetskom selekcijom, odnosno gajenjem visokorodnih žita i drugih biljnih kultura, zatim primenom različitih agrotehničkih mera itd. U stočarskoj proizvodnji povećanje proizvodnje hrane animalnog porekla vezivalo se, uglavnom, za povećanje broja gajenih životinja, genetsku selekciju, optimizaciju ishrane i uslova držanja životinja. Jedan od načina kojima se poslednjih godina pridaje poseban značaj u povećanju proizvodnje hrane biljnog i životinjskog porekla je primena digitalnih tehnologija. Digitalizacija predstavlja proces upotrebe digitalne tehnologije u cilju poboljšanja i transformisanja procesa proizvodnje. U celom lancu proizvodnje hrane najveći značaj pridaje se osiguranju bezbednosti hrane. Stoga se dobre proizvođačke prakse i postupci bezbednog rukovanja hranom primenjuju u svakoj fazi proizvodnje hrane kako bi se izbegle biološke, hemijske, fizičke opasnosti i sačuvalo zdravlje potrošača. Digitalne tehnologije olakšavaju kontrolu proizvodnog procesa i dozvoljavaju prikupljanje podataka sa neograničenog broja tačaka u celom lancu proizvodnje. Cilj digitalnih tehnologija je da omogući automatizaciju, robotizaciju i poveća broj i kvalitet prikupljenih podataka, kao i njihovu obradu. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila C3 - XLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023. T1 - Digitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hrane SP - 31 EP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3092 ER -
@conference{ author = "Janjić, Jelena and Mirilović, Milorad and Đurić, Spomenka and Vejnović, Branislav and Nedić, Drago and Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž.", year = "2023", abstract = "Porast broja stanovnika u svetu stavlja poljoprivrednu proizvodnju pred veliki izazov da obezbedi sigurnost hrane za sve ljude. Povećanje proizvodnje hrane može da se postigne na različite načine. Do sada su potrebe za hranom biljnog porekla u svetu zadovoljavane povećanjem obradivih površina, na račun krčenja šuma, genetskom selekcijom, odnosno gajenjem visokorodnih žita i drugih biljnih kultura, zatim primenom različitih agrotehničkih mera itd. U stočarskoj proizvodnji povećanje proizvodnje hrane animalnog porekla vezivalo se, uglavnom, za povećanje broja gajenih životinja, genetsku selekciju, optimizaciju ishrane i uslova držanja životinja. Jedan od načina kojima se poslednjih godina pridaje poseban značaj u povećanju proizvodnje hrane biljnog i životinjskog porekla je primena digitalnih tehnologija. Digitalizacija predstavlja proces upotrebe digitalne tehnologije u cilju poboljšanja i transformisanja procesa proizvodnje. U celom lancu proizvodnje hrane najveći značaj pridaje se osiguranju bezbednosti hrane. Stoga se dobre proizvođačke prakse i postupci bezbednog rukovanja hranom primenjuju u svakoj fazi proizvodnje hrane kako bi se izbegle biološke, hemijske, fizičke opasnosti i sačuvalo zdravlje potrošača. Digitalne tehnologije olakšavaju kontrolu proizvodnog procesa i dozvoljavaju prikupljanje podataka sa neograničenog broja tačaka u celom lancu proizvodnje. Cilj digitalnih tehnologija je da omogući automatizaciju, robotizaciju i poveća broj i kvalitet prikupljenih podataka, kao i njihovu obradu.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila", journal = "XLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023.", title = "Digitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hrane", pages = "31-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3092" }
Janjić, J., Mirilović, M., Đurić, S., Vejnović, B., Nedić, D., Marković, R.,& Baltić, M. Ž.. (2023). Digitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hrane. in XLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023. Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila., 31-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3092
Janjić J, Mirilović M, Đurić S, Vejnović B, Nedić D, Marković R, Baltić MŽ. Digitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hrane. in XLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023.. 2023;:31-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3092 .
Janjić, Jelena, Mirilović, Milorad, Đurić, Spomenka, Vejnović, Branislav, Nedić, Drago, Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., "Digitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hrane" in XLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023. (2023):31-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3092 .