Приказ основних података о документу

dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorMirilović, Milorad
dc.creatorĐurić, Spomenka
dc.creatorVejnović, Branislav
dc.creatorNedić, Drago
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2023-08-11T07:00:20Z
dc.date.available2023-08-11T07:00:20Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-80446-62-2
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3092
dc.description.abstractPorast broja stanovnika u svetu stavlja poljoprivrednu proizvodnju pred veliki izazov da obezbedi sigurnost hrane za sve ljude. Povećanje proizvodnje hrane može da se postigne na različite načine. Do sada su potrebe za hranom biljnog porekla u svetu zadovoljavane povećanjem obradivih površina, na račun krčenja šuma, genetskom selekcijom, odnosno gajenjem visokorodnih žita i drugih biljnih kultura, zatim primenom različitih agrotehničkih mera itd. U stočarskoj proizvodnji povećanje proizvodnje hrane animalnog porekla vezivalo se, uglavnom, za povećanje broja gajenih životinja, genetsku selekciju, optimizaciju ishrane i uslova držanja životinja. Jedan od načina kojima se poslednjih godina pridaje poseban značaj u povećanju proizvodnje hrane biljnog i životinjskog porekla je primena digitalnih tehnologija. Digitalizacija predstavlja proces upotrebe digitalne tehnologije u cilju poboljšanja i transformisanja procesa proizvodnje. U celom lancu proizvodnje hrane najveći značaj pridaje se osiguranju bezbednosti hrane. Stoga se dobre proizvođačke prakse i postupci bezbednog rukovanja hranom primenjuju u svakoj fazi proizvodnje hrane kako bi se izbegle biološke, hemijske, fizičke opasnosti i sačuvalo zdravlje potrošača. Digitalne tehnologije olakšavaju kontrolu proizvodnog procesa i dozvoljavaju prikupljanje podataka sa neograničenog broja tačaka u celom lancu proizvodnje. Cilj digitalnih tehnologija je da omogući automatizaciju, robotizaciju i poveća broj i kvalitet prikupljenih podataka, kao i njihovu obradu.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učilasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceXLIV seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 24. februar 2023.sr
dc.subjectpotrošačisr
dc.subjectprehrambena industrijasr
dc.subjectprimarna proizvodnjasr
dc.subjectprometsr
dc.subjectveterinarska službasr
dc.titleDigitalne tehnologije i njihova primena u proizvodnji hranesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage31
dc.citation.epage45
dc.description.otherZbornik predavanjasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9121/bitstream_9121.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3092
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу