Kontrola higijene površina u industriji hrane
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Hrana koja se nalazi u prometu mora da bude bezbedna po zdravlje potrošača
stoga moraju biti ispunjeni kriterijumi higijene u procesu proizvodnje kao i kriterijumi bezbednosti hrane propisani Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima
higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Lanac proizvodnje
hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni od po«etka proizvodnog
procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Hrana je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije hrane
u industrijskim uslovima može do©i iz razli«itih izvora kao što su odsustvo higijene
u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od u«esnika u procesu proizvodnje
i opreme, iz spoljašnje sredine i materijala za pakovanje. Unakrsna kontaminacija nastaje kada hrana prolazi preko kontaminiranih površina ili kada je izložena
aerosolima ili kondenzatima koji potiču sa kontaminirane površine. U cilju sprečavanja kontaminacija sa povr...šina i iz ambijenta, veoma je važno održavanje higijene
površina i sredine u kojoj se hrana proizvodi, skladišti i stavlja upromet. Budući da
je higijena površina važna sa gledišta bezbednosti hrane postupci dobre higijenske
prakse (GHP) i provera njihove primene su integrisani u sistem HACCP. Za uzimanje
uzoraka radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma higijene procesa kao referentna
metoda primenjuje se ISO standard 18593. Za kontrolu higijene površina na raspolaganju su razli«ite metode, koje se mogu podeliti na direktne i indiirektne.
Кључне речи:
hrana / sanitacija / kriterijum procesa higijene / bezbednost / površineИзвор:
34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023, 2023, 23-31Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Savić Radovanović, Radoslava AU - Sinđić, Milijana PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3122 AB - Hrana koja se nalazi u prometu mora da bude bezbedna po zdravlje potrošača stoga moraju biti ispunjeni kriterijumi higijene u procesu proizvodnje kao i kriterijumi bezbednosti hrane propisani Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Lanac proizvodnje hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni od po«etka proizvodnog procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Hrana je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije hrane u industrijskim uslovima može do©i iz razli«itih izvora kao što su odsustvo higijene u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od u«esnika u procesu proizvodnje i opreme, iz spoljašnje sredine i materijala za pakovanje. Unakrsna kontaminacija nastaje kada hrana prolazi preko kontaminiranih površina ili kada je izložena aerosolima ili kondenzatima koji potiču sa kontaminirane površine. U cilju sprečavanja kontaminacija sa površina i iz ambijenta, veoma je važno održavanje higijene površina i sredine u kojoj se hrana proizvodi, skladišti i stavlja upromet. Budući da je higijena površina važna sa gledišta bezbednosti hrane postupci dobre higijenske prakse (GHP) i provera njihove primene su integrisani u sistem HACCP. Za uzimanje uzoraka radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma higijene procesa kao referentna metoda primenjuje se ISO standard 18593. Za kontrolu higijene površina na raspolaganju su razli«ite metode, koje se mogu podeliti na direktne i indiirektne. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023 T1 - Kontrola higijene površina u industriji hrane SP - 23 EP - 31 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3122 ER -
@conference{ author = "Savić Radovanović, Radoslava and Sinđić, Milijana", year = "2023", abstract = "Hrana koja se nalazi u prometu mora da bude bezbedna po zdravlje potrošača stoga moraju biti ispunjeni kriterijumi higijene u procesu proizvodnje kao i kriterijumi bezbednosti hrane propisani Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Lanac proizvodnje hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni od po«etka proizvodnog procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Hrana je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije hrane u industrijskim uslovima može do©i iz razli«itih izvora kao što su odsustvo higijene u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od u«esnika u procesu proizvodnje i opreme, iz spoljašnje sredine i materijala za pakovanje. Unakrsna kontaminacija nastaje kada hrana prolazi preko kontaminiranih površina ili kada je izložena aerosolima ili kondenzatima koji potiču sa kontaminirane površine. U cilju sprečavanja kontaminacija sa površina i iz ambijenta, veoma je važno održavanje higijene površina i sredine u kojoj se hrana proizvodi, skladišti i stavlja upromet. Budući da je higijena površina važna sa gledišta bezbednosti hrane postupci dobre higijenske prakse (GHP) i provera njihove primene su integrisani u sistem HACCP. Za uzimanje uzoraka radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma higijene procesa kao referentna metoda primenjuje se ISO standard 18593. Za kontrolu higijene površina na raspolaganju su razli«ite metode, koje se mogu podeliti na direktne i indiirektne.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023", title = "Kontrola higijene površina u industriji hrane", pages = "23-31", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3122" }
Savić Radovanović, R.,& Sinđić, M.. (2023). Kontrola higijene površina u industriji hrane. in 34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 23-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3122
Savić Radovanović R, Sinđić M. Kontrola higijene površina u industriji hrane. in 34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023. 2023;:23-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3122 .
Savić Radovanović, Radoslava, Sinđić, Milijana, "Kontrola higijene površina u industriji hrane" in 34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023 (2023):23-31, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3122 .