dc.creator | Savić Radovanović, Radoslava | |
dc.creator | Sinđić, Milijana | |
dc.date.accessioned | 2023-08-15T10:52:21Z | |
dc.date.available | 2023-08-15T10:52:21Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-49-5 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3122 | |
dc.description.abstract | Hrana koja se nalazi u prometu mora da bude bezbedna po zdravlje potrošača
stoga moraju biti ispunjeni kriterijumi higijene u procesu proizvodnje kao i kriterijumi bezbednosti hrane propisani Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima
higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Lanac proizvodnje
hrane je složen proces i rizici od kontaminacije su prisutni od po«etka proizvodnog
procesa do dobijanja finalnog proizvoda. Hrana je zbog svog hemijskog sastava pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Do kontaminacije hrane
u industrijskim uslovima može do©i iz razli«itih izvora kao što su odsustvo higijene
u procesu proizvodnje i skladištenja, poreklom od u«esnika u procesu proizvodnje
i opreme, iz spoljašnje sredine i materijala za pakovanje. Unakrsna kontaminacija nastaje kada hrana prolazi preko kontaminiranih površina ili kada je izložena
aerosolima ili kondenzatima koji potiču sa kontaminirane površine. U cilju sprečavanja kontaminacija sa površina i iz ambijenta, veoma je važno održavanje higijene
površina i sredine u kojoj se hrana proizvodi, skladišti i stavlja upromet. Budući da
je higijena površina važna sa gledišta bezbednosti hrane postupci dobre higijenske
prakse (GHP) i provera njihove primene su integrisani u sistem HACCP. Za uzimanje
uzoraka radi utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma higijene procesa kao referentna
metoda primenjuje se ISO standard 18593. Za kontrolu higijene površina na raspolaganju su razli«ite metode, koje se mogu podeliti na direktne i indiirektne. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 34. Savetovanje Dezinfekcija dezinsekcija i deratizacija - Jedan svet jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 8 - 11. jun 2023 | sr |
dc.subject | hrana | sr |
dc.subject | sanitacija | sr |
dc.subject | kriterijum procesa higijene | sr |
dc.subject | bezbednost | sr |
dc.subject | površine | sr |
dc.title | Kontrola higijene površina u industriji hrane | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 23 | |
dc.citation.epage | 31 | |
dc.description.other | Zbornik radova | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9226/bitstream_9226.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3122 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |