Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa
Аутори
Radulović, StamenJokić, Živan
Šefer, Dragan
Marković, Radmila
Petrujkić, Branko
Perić, Dejan
Ivetić, Aleksandra
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U savremenoj živinarskoj proizvodnji koriste se brojni programi kojima se
“namerno” izaziva ograničavanje rasta u određenom periodu, nakon čega životinja
ispoljava ubrzani rast. Pored poboljšanja intenziteta porasta, na ovaj način mogu se
ostvariti i drugi efekti, poput poboljšanja konverzije hrane, manjeg deponovanja
masnog tkiva u telu životinje i smanjenja ukupnih troškova proizvodnje. Novija
istraživanja potvrdila su i njihov pozitivan uticaj u kontroli nastanka pojedinih
metaboličkih poremećaja (ascites, sindrom iznenadne smrti i tibijalna
dishondroplazija). Najčešća tehnika za ograničavanje rasta brojlera predstavlja
kontrolisano smanjenje unosa hrane tokom ranog perioda tova. To se postiže
primenom različitih programa kvantitativne i kvalitativne restrikcije unosa hrane,
odnosno hranljivih materija. Bez obzira na vrstu primenjenog programa uvek treba
biti veoma oprezan, s obzirom da veliki broj faktora utiče na sposobnost jedinke da
ispolji kompenzatorni rast i ostva...ri dobre proizvodne rezultate. Pri tome je posebno
važno pronaći optimalan odnos između intenziteta i dužine trajanja ograničenog
unosa hrane. Takođe, treba uzeti u obzir da, ukoliko se primenom određenog
programa restrikcije ne ostvare uvek zadovoljavajući efekti u pogledu ostvarenih
proizvodnih rezultata, ne treba ih odmah odbaciti kao neefikasne. Naime, potrebno je
razmotriti njihovu ekonomsku isplativost, odnosno utvrditi da li tržišna cena
dobijenog proizvoda (živinskog mesa) sa smanjenim sadržajem masti opravdava nižu
telesnu masu brojlera ostvarenu na kraju tova.
Кључне речи:
restrikcija / kompenzatorni rast / kvalitet trupaИзвор:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 114-123Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Radulović, Stamen AU - Jokić, Živan AU - Šefer, Dragan AU - Marković, Radmila AU - Petrujkić, Branko AU - Perić, Dejan AU - Ivetić, Aleksandra PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3218 AB - U savremenoj živinarskoj proizvodnji koriste se brojni programi kojima se “namerno” izaziva ograničavanje rasta u određenom periodu, nakon čega životinja ispoljava ubrzani rast. Pored poboljšanja intenziteta porasta, na ovaj način mogu se ostvariti i drugi efekti, poput poboljšanja konverzije hrane, manjeg deponovanja masnog tkiva u telu životinje i smanjenja ukupnih troškova proizvodnje. Novija istraživanja potvrdila su i njihov pozitivan uticaj u kontroli nastanka pojedinih metaboličkih poremećaja (ascites, sindrom iznenadne smrti i tibijalna dishondroplazija). Najčešća tehnika za ograničavanje rasta brojlera predstavlja kontrolisano smanjenje unosa hrane tokom ranog perioda tova. To se postiže primenom različitih programa kvantitativne i kvalitativne restrikcije unosa hrane, odnosno hranljivih materija. Bez obzira na vrstu primenjenog programa uvek treba biti veoma oprezan, s obzirom da veliki broj faktora utiče na sposobnost jedinke da ispolji kompenzatorni rast i ostvari dobre proizvodne rezultate. Pri tome je posebno važno pronaći optimalan odnos između intenziteta i dužine trajanja ograničenog unosa hrane. Takođe, treba uzeti u obzir da, ukoliko se primenom određenog programa restrikcije ne ostvare uvek zadovoljavajući efekti u pogledu ostvarenih proizvodnih rezultata, ne treba ih odmah odbaciti kao neefikasne. Naime, potrebno je razmotriti njihovu ekonomsku isplativost, odnosno utvrditi da li tržišna cena dobijenog proizvoda (živinskog mesa) sa smanjenim sadržajem masti opravdava nižu telesnu masu brojlera ostvarenu na kraju tova. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa SP - 114 EP - 123 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218 ER -
@conference{ author = "Radulović, Stamen and Jokić, Živan and Šefer, Dragan and Marković, Radmila and Petrujkić, Branko and Perić, Dejan and Ivetić, Aleksandra", year = "2023", abstract = "U savremenoj živinarskoj proizvodnji koriste se brojni programi kojima se “namerno” izaziva ograničavanje rasta u određenom periodu, nakon čega životinja ispoljava ubrzani rast. Pored poboljšanja intenziteta porasta, na ovaj način mogu se ostvariti i drugi efekti, poput poboljšanja konverzije hrane, manjeg deponovanja masnog tkiva u telu životinje i smanjenja ukupnih troškova proizvodnje. Novija istraživanja potvrdila su i njihov pozitivan uticaj u kontroli nastanka pojedinih metaboličkih poremećaja (ascites, sindrom iznenadne smrti i tibijalna dishondroplazija). Najčešća tehnika za ograničavanje rasta brojlera predstavlja kontrolisano smanjenje unosa hrane tokom ranog perioda tova. To se postiže primenom različitih programa kvantitativne i kvalitativne restrikcije unosa hrane, odnosno hranljivih materija. Bez obzira na vrstu primenjenog programa uvek treba biti veoma oprezan, s obzirom da veliki broj faktora utiče na sposobnost jedinke da ispolji kompenzatorni rast i ostvari dobre proizvodne rezultate. Pri tome je posebno važno pronaći optimalan odnos između intenziteta i dužine trajanja ograničenog unosa hrane. Takođe, treba uzeti u obzir da, ukoliko se primenom određenog programa restrikcije ne ostvare uvek zadovoljavajući efekti u pogledu ostvarenih proizvodnih rezultata, ne treba ih odmah odbaciti kao neefikasne. Naime, potrebno je razmotriti njihovu ekonomsku isplativost, odnosno utvrditi da li tržišna cena dobijenog proizvoda (živinskog mesa) sa smanjenim sadržajem masti opravdava nižu telesnu masu brojlera ostvarenu na kraju tova.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa", pages = "114-123", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218" }
Radulović, S., Jokić, Ž., Šefer, D., Marković, R., Petrujkić, B., Perić, D.,& Ivetić, A.. (2023). Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 114-123. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218
Radulović S, Jokić Ž, Šefer D, Marković R, Petrujkić B, Perić D, Ivetić A. Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:114-123. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218 .
Radulović, Stamen, Jokić, Živan, Šefer, Dragan, Marković, Radmila, Petrujkić, Branko, Perić, Dejan, Ivetić, Aleksandra, "Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):114-123, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218 .