Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinja
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Mnoge mikroalge su važni izvori polinezasićenih masnih kiselina, uglavnom
eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Ove masne
kiseline životinje slabo sintetišu, pa ih treba dodavati u ishranu, Takođe, većina
mikroalgi sadrži i esencijalne aminokiseline koje ljudi i životinje ne mogu sintetisati.
Sadržaj aminokiselina kao što su lizin, metionin, triptofan, treonin, valin, histidin i
izoleucin u nekim mikroalgama je uporediv sa onima iz jaja ili soje. Mikroalge su izvor
svih važnih vitamina kao što su tokoferoli, askorbinska kiselina, vitamini B1, B2, B6, B12,
folna kiselina, nikotinska kiselina, biotin i dr. Pored toga, one su bogat izvor svih
važnih minerala, kako makroelemenata (Na, K, Ca i Mg) tako i mikroelemenata (Fe, Zn,
Mn i Cu). Isto tako, mikroalge sadrže širok spektar pigmenata (hlorofili, karotenoidi,
fikobiliproteini i ksantofili). Upotreba malih količina biomase mikroalgi u hrani za
životinje može biti od koristi za fiziologiju životin...ja, poboljšanje imunog odgovora,
otpornosti na bolesti i poboljšane funkcije creva. Dodavanje mikroalgi u ishranu
životinja poboljšava njihovo ukupno zdravlje, produktivnost, kvalitet i stabilnost
dobijenih animalnih proizvoda. Od ukupne svetske proizvodnje algi, 30% je
namenjeno za primenu u hrani za životinje. Preovlađujuće vrste su: Schizochytrium sp.,
Chlorella sp., Arthrospira sp., Isochrysis sp. i Porphyridium sp. Prema literaturnim
podacima sprovedena su istraživanja na različitim vrstama životinja: živina, svinje,
krave, ovce, koze, psi, mačke i ribe, Upotreba mikroalgi u ishrani životinja je
interesantan predmet istraživanja i u budućnosti je potrebno mnogo više studija koje
bi se bavile ovom problematikom.
Кључне речи:
mikroalge / omega-3 masne kiseline / esencijalne aminokiseline / ishrana životinjaИзвор:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 124-132Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Grdović, Svetlana AU - Perić, Dejan AU - Marković, Radmila AU - Jovanović, Dragoljub AU - Šefer, Dragan PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3219 AB - Mnoge mikroalge su važni izvori polinezasićenih masnih kiselina, uglavnom eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Ove masne kiseline životinje slabo sintetišu, pa ih treba dodavati u ishranu, Takođe, većina mikroalgi sadrži i esencijalne aminokiseline koje ljudi i životinje ne mogu sintetisati. Sadržaj aminokiselina kao što su lizin, metionin, triptofan, treonin, valin, histidin i izoleucin u nekim mikroalgama je uporediv sa onima iz jaja ili soje. Mikroalge su izvor svih važnih vitamina kao što su tokoferoli, askorbinska kiselina, vitamini B1, B2, B6, B12, folna kiselina, nikotinska kiselina, biotin i dr. Pored toga, one su bogat izvor svih važnih minerala, kako makroelemenata (Na, K, Ca i Mg) tako i mikroelemenata (Fe, Zn, Mn i Cu). Isto tako, mikroalge sadrže širok spektar pigmenata (hlorofili, karotenoidi, fikobiliproteini i ksantofili). Upotreba malih količina biomase mikroalgi u hrani za životinje može biti od koristi za fiziologiju životinja, poboljšanje imunog odgovora, otpornosti na bolesti i poboljšane funkcije creva. Dodavanje mikroalgi u ishranu životinja poboljšava njihovo ukupno zdravlje, produktivnost, kvalitet i stabilnost dobijenih animalnih proizvoda. Od ukupne svetske proizvodnje algi, 30% je namenjeno za primenu u hrani za životinje. Preovlađujuće vrste su: Schizochytrium sp., Chlorella sp., Arthrospira sp., Isochrysis sp. i Porphyridium sp. Prema literaturnim podacima sprovedena su istraživanja na različitim vrstama životinja: živina, svinje, krave, ovce, koze, psi, mačke i ribe, Upotreba mikroalgi u ishrani životinja je interesantan predmet istraživanja i u budućnosti je potrebno mnogo više studija koje bi se bavile ovom problematikom. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinja SP - 124 EP - 132 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3219 ER -
@conference{ author = "Grdović, Svetlana and Perić, Dejan and Marković, Radmila and Jovanović, Dragoljub and Šefer, Dragan", year = "2023", abstract = "Mnoge mikroalge su važni izvori polinezasićenih masnih kiselina, uglavnom eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Ove masne kiseline životinje slabo sintetišu, pa ih treba dodavati u ishranu, Takođe, većina mikroalgi sadrži i esencijalne aminokiseline koje ljudi i životinje ne mogu sintetisati. Sadržaj aminokiselina kao što su lizin, metionin, triptofan, treonin, valin, histidin i izoleucin u nekim mikroalgama je uporediv sa onima iz jaja ili soje. Mikroalge su izvor svih važnih vitamina kao što su tokoferoli, askorbinska kiselina, vitamini B1, B2, B6, B12, folna kiselina, nikotinska kiselina, biotin i dr. Pored toga, one su bogat izvor svih važnih minerala, kako makroelemenata (Na, K, Ca i Mg) tako i mikroelemenata (Fe, Zn, Mn i Cu). Isto tako, mikroalge sadrže širok spektar pigmenata (hlorofili, karotenoidi, fikobiliproteini i ksantofili). Upotreba malih količina biomase mikroalgi u hrani za životinje može biti od koristi za fiziologiju životinja, poboljšanje imunog odgovora, otpornosti na bolesti i poboljšane funkcije creva. Dodavanje mikroalgi u ishranu životinja poboljšava njihovo ukupno zdravlje, produktivnost, kvalitet i stabilnost dobijenih animalnih proizvoda. Od ukupne svetske proizvodnje algi, 30% je namenjeno za primenu u hrani za životinje. Preovlađujuće vrste su: Schizochytrium sp., Chlorella sp., Arthrospira sp., Isochrysis sp. i Porphyridium sp. Prema literaturnim podacima sprovedena su istraživanja na različitim vrstama životinja: živina, svinje, krave, ovce, koze, psi, mačke i ribe, Upotreba mikroalgi u ishrani životinja je interesantan predmet istraživanja i u budućnosti je potrebno mnogo više studija koje bi se bavile ovom problematikom.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinja", pages = "124-132", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3219" }
Grdović, S., Perić, D., Marković, R., Jovanović, D.,& Šefer, D.. (2023). Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinja. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 124-132. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3219
Grdović S, Perić D, Marković R, Jovanović D, Šefer D. Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinja. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:124-132. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3219 .
Grdović, Svetlana, Perić, Dejan, Marković, Radmila, Jovanović, Dragoljub, Šefer, Dragan, "Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinja" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):124-132, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3219 .