Приказ основних података о документу

dc.creatorIvetić, Aleksandra
dc.creatorJovanović, Rade
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorStojanović, Bojan
dc.creatorĆosić, Milivoje
dc.creatorDavidović, Vesna
dc.creatorBajagić, Marija
dc.date.accessioned2023-09-21T07:34:07Z
dc.date.available2023-09-21T07:34:07Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-83115-50-1
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3227
dc.description.abstractŠirom sveta, mogućnost kontaminacije lanca ishrane aflatoksinima je trajno prisutna, sa ozbiljnim uticajem na zdravlje ljudi i životinja. Činjenica da plesni Aspergillus sp. proizvode aflatoksine tokom njihovog rasta na supstratima koji su hrana za ljude i životinje ukazuje na njihov važan uticaj na pojavu različitih mikotoksičnih bolesti. Ulazak aflatoksina u lanac ishrane predstavlja globalni rizik po javno zdravlje ljudi i životinja. Akutne aflatoksikoze su veoma retke, ali vremenski duge izloženosti niskim nivoima aflatoksina su širom sveta rasprostranjene. Postoji više od 20 poznatih aflatoksina, od kojih su za zdravstvenu bezbednost hrane izrazito značajni aflatoksin B1 (AFB1) i aflatoksin M1 (AFM1). Oba toksina, AFB1 i AFM1 su kancerogeni; međutim, AFM1 je najotrovniji sekundarni metabolit koji se luči u mleko i svrstan je u grupu 1 kancerogena od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Trenutno su potrošači širom sveta neprekidno izloženi niskim dozama AFM1, od kojih najviše deca i odojčad. Aflatoksini utiču na kvalitet mleka jer krave metabolizuju AFB1 da bi formirale monohidroksidni derivat AFM1, koji se luči u kravlje mleko. Prisustvo trajne opasnosti od aflatoksina i njihovog nepoželjnog prisustva u hrani, utiče da su mnoge zemlje usvojile politiku rigoroznih kontrola. Danas, granica AFM1u Srbiji postavljena je na 0,25 μg/kg mleka, dok standardi Evropske Unije ne dozvoljavaju više od 0,05 μg/kg AFM1. Dozvoljeni nivo AFM1 u mleku u R.Srbiji, pet puta je veći nego u Evropskoj Uniji i predviđeno je smanjenje od 1. decembra 2023 godine, prema Pravilniku o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani. Dugoročno posmatrano, u cilju obezbeđenja zdravstveno bezbedne ishrane ljudi i životinja i ublažavanju nepovoljnih klimatskih promena, potrebno je redovno praćenje AFB1 od farme za viljuške, kako bi se obezbedio najniži nivo aflatoksina M1 u mleku i mlečnim proizvodima ili potpuno eliminisalo prisustvo ovih toksina.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200045/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023sr
dc.subjectmikotoksikozesr
dc.subjectaflatoksinsr
dc.subjectaflatoksin M1sr
dc.subjectzdravstvena bezbednost hrane životinjskog porekla i hrane za životinjesr
dc.subjectkvalitet i kontrola mlekasr
dc.titleUticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mlekasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage140
dc.citation.epage154
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9570/bitstream_9570.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу