Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji
Аутори
Kureljušić, JasnaRokvić, Nikola
Ljubojević Pelić, Dragana
Vidaković Knežević, Suzana
Vranešević, Jelena
Pelić, Miloš
Karabasil, Nedjeljko
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Predstavnici porodice Enterobacteriaceae su široko rasprostanjeni i većina su
komensali, kao što su na primer pojedini sojevi E.coli, ali ima i patogenih vrsta koje
predstavljaju značajnu opasnost po javno zdravlje. Kontaminacija sirovina, u ovom
slučaju trupova svinja, odnosno mesa je najčešće posledica primenjenih postupaka u
primarnoj proizvodnji i zavisi od primene dobre proizvođačke/higijenske prakse duž
lanca proizvodnje mesa, naročito tokom operacija klanja i dalje obrade. Indikator
mikroorganizmi, predstavljaju informaciju o higijeni procesa i neadekvatnim
postupcima koji su korišćenjni tokom proizvodnje. Predstavnici enterobakterija
predstavljaju dobar indikator higijene i poštovanja dobre proizvodne/higijenske
prakse, jer se relativno brzo i jednostavno otkrivaju. Nalaz bakterija roda Salmonella
u brisevima sa trupova zaklanih svinja predstavlja indikator higijene proizvodnog
procesa. Kontaminacija trupa može nastati kao posledica tehničkih grešaka tokom
procesa o...brade (npr. slučajno zarezivanje creva ili izlazak fecesa iz anusa). Salmonele
preživljavaju u okruženju u klanici, a posebno ih je teško ukolniti sa opreme. Loša
higijena osoblja u klanici može rezultirati kontaminacijom trupova, a međusobnim
dodirom trupova dolazi do unakrsne kontaminacije.
Ispitivanje je sprovedeno na jednoj klanici srednjeg kapaciteta iz okoline
Beograda gde su uzorkovni brisevi sa100 trupova svinja tokom deset nedelja. Statističkom analizom ustanovljeno je da je prosečan broj Enterobacteriaceae bio
najmanji nakon hlađenja (0,13±0,05log10CFU/cm2), što je značajno manje (p<0,01) od
prosečne vrednosti nakon omamljivanja (1,79±0,88log10CFU/cm2) i prosečne
vrednosti nakon obrade (0,78±0,46log10CFU/cm2). Najveći koeficijent varijacije
zabeležen je nakon obrade (51,48%), a najniži nakon hlađenja (34,66%). Dobijeni
rezultati prevalencije Salmonella spp. na trupovima svinja nakon omamljivanja je
iznosio 41%, nakon završene obrade 5% dok nakon hlađenja nije utvrđeno prisustvo
Salmonella spp.
Кључне речи:
Enterobacteriaceae / Salmonella spp / trupovi svinjaИзвор:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 330-337Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200030 (Научни институт за ветеринарство Србије, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200030)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Kureljušić, Jasna AU - Rokvić, Nikola AU - Ljubojević Pelić, Dragana AU - Vidaković Knežević, Suzana AU - Vranešević, Jelena AU - Pelić, Miloš AU - Karabasil, Nedjeljko PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3230 AB - Predstavnici porodice Enterobacteriaceae su široko rasprostanjeni i većina su komensali, kao što su na primer pojedini sojevi E.coli, ali ima i patogenih vrsta koje predstavljaju značajnu opasnost po javno zdravlje. Kontaminacija sirovina, u ovom slučaju trupova svinja, odnosno mesa je najčešće posledica primenjenih postupaka u primarnoj proizvodnji i zavisi od primene dobre proizvođačke/higijenske prakse duž lanca proizvodnje mesa, naročito tokom operacija klanja i dalje obrade. Indikator mikroorganizmi, predstavljaju informaciju o higijeni procesa i neadekvatnim postupcima koji su korišćenjni tokom proizvodnje. Predstavnici enterobakterija predstavljaju dobar indikator higijene i poštovanja dobre proizvodne/higijenske prakse, jer se relativno brzo i jednostavno otkrivaju. Nalaz bakterija roda Salmonella u brisevima sa trupova zaklanih svinja predstavlja indikator higijene proizvodnog procesa. Kontaminacija trupa može nastati kao posledica tehničkih grešaka tokom procesa obrade (npr. slučajno zarezivanje creva ili izlazak fecesa iz anusa). Salmonele preživljavaju u okruženju u klanici, a posebno ih je teško ukolniti sa opreme. Loša higijena osoblja u klanici može rezultirati kontaminacijom trupova, a međusobnim dodirom trupova dolazi do unakrsne kontaminacije. Ispitivanje je sprovedeno na jednoj klanici srednjeg kapaciteta iz okoline Beograda gde su uzorkovni brisevi sa100 trupova svinja tokom deset nedelja. Statističkom analizom ustanovljeno je da je prosečan broj Enterobacteriaceae bio najmanji nakon hlađenja (0,13±0,05log10CFU/cm2), što je značajno manje (p<0,01) od prosečne vrednosti nakon omamljivanja (1,79±0,88log10CFU/cm2) i prosečne vrednosti nakon obrade (0,78±0,46log10CFU/cm2). Najveći koeficijent varijacije zabeležen je nakon obrade (51,48%), a najniži nakon hlađenja (34,66%). Dobijeni rezultati prevalencije Salmonella spp. na trupovima svinja nakon omamljivanja je iznosio 41%, nakon završene obrade 5% dok nakon hlađenja nije utvrđeno prisustvo Salmonella spp. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji SP - 330 EP - 337 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230 ER -
@conference{ author = "Kureljušić, Jasna and Rokvić, Nikola and Ljubojević Pelić, Dragana and Vidaković Knežević, Suzana and Vranešević, Jelena and Pelić, Miloš and Karabasil, Nedjeljko", year = "2023", abstract = "Predstavnici porodice Enterobacteriaceae su široko rasprostanjeni i većina su komensali, kao što su na primer pojedini sojevi E.coli, ali ima i patogenih vrsta koje predstavljaju značajnu opasnost po javno zdravlje. Kontaminacija sirovina, u ovom slučaju trupova svinja, odnosno mesa je najčešće posledica primenjenih postupaka u primarnoj proizvodnji i zavisi od primene dobre proizvođačke/higijenske prakse duž lanca proizvodnje mesa, naročito tokom operacija klanja i dalje obrade. Indikator mikroorganizmi, predstavljaju informaciju o higijeni procesa i neadekvatnim postupcima koji su korišćenjni tokom proizvodnje. Predstavnici enterobakterija predstavljaju dobar indikator higijene i poštovanja dobre proizvodne/higijenske prakse, jer se relativno brzo i jednostavno otkrivaju. Nalaz bakterija roda Salmonella u brisevima sa trupova zaklanih svinja predstavlja indikator higijene proizvodnog procesa. Kontaminacija trupa može nastati kao posledica tehničkih grešaka tokom procesa obrade (npr. slučajno zarezivanje creva ili izlazak fecesa iz anusa). Salmonele preživljavaju u okruženju u klanici, a posebno ih je teško ukolniti sa opreme. Loša higijena osoblja u klanici može rezultirati kontaminacijom trupova, a međusobnim dodirom trupova dolazi do unakrsne kontaminacije. Ispitivanje je sprovedeno na jednoj klanici srednjeg kapaciteta iz okoline Beograda gde su uzorkovni brisevi sa100 trupova svinja tokom deset nedelja. Statističkom analizom ustanovljeno je da je prosečan broj Enterobacteriaceae bio najmanji nakon hlađenja (0,13±0,05log10CFU/cm2), što je značajno manje (p<0,01) od prosečne vrednosti nakon omamljivanja (1,79±0,88log10CFU/cm2) i prosečne vrednosti nakon obrade (0,78±0,46log10CFU/cm2). Najveći koeficijent varijacije zabeležen je nakon obrade (51,48%), a najniži nakon hlađenja (34,66%). Dobijeni rezultati prevalencije Salmonella spp. na trupovima svinja nakon omamljivanja je iznosio 41%, nakon završene obrade 5% dok nakon hlađenja nije utvrđeno prisustvo Salmonella spp.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji", pages = "330-337", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230" }
Kureljušić, J., Rokvić, N., Ljubojević Pelić, D., Vidaković Knežević, S., Vranešević, J., Pelić, M.,& Karabasil, N.. (2023). Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 330-337. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230
Kureljušić J, Rokvić N, Ljubojević Pelić D, Vidaković Knežević S, Vranešević J, Pelić M, Karabasil N. Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:330-337. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230 .
Kureljušić, Jasna, Rokvić, Nikola, Ljubojević Pelić, Dragana, Vidaković Knežević, Suzana, Vranešević, Jelena, Pelić, Miloš, Karabasil, Nedjeljko, "Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):330-337, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230 .