Gama-aminobuterna kiselina (GABA) produkujuće bakterije mlečne kiseline u mleku i proizvodima od mleka
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Gama-aminobuterna kiselina (GABA) je široko rasprostranjena neproteinska
aminokiselina, koja ima funkciju glavnog inhibitornog neutrotransmitera u
centralnom nervnom sistemu sisara. Osim osnovnog, neuromodulatornog efekta,
GABA ima i druge fiziološke funkcije, kao što su antidiuretičko i antihipertenzivno
delovanje. Poslednjih godina, mnoga istraživanja su fokusirana na mikroorganizme
koji imaju sposobnost produkcije GABA, kako u svrhe biosinteze za potrebe
farmaceutske industrije, tako i za potencijalnu primenu u prehrambenoj industriji u
cilju dobijanja funkcionalne hrane. U tom pogledu, naročito se ističe potencijal
upotrebe bakterija mlečne kiseline (BMK). Glutamat-zavisni sistemi BMK imaju
biološku funkciju kao vid strategije preživljavanja nepovoljnih uslova sredine, usled
pada pH, koji nastaju tokom fermentacije ugljenih hidrata i nakupljanja mlečne
kiseline. Kod BMK, reakcija dekarboksilacije glutamata prisutnog u medijumu u GABA,
katalizovana je enzimom glutamat-de...karboksilazom, uz prisustvo kofaktora
piridoksal-5’-fosfata. Fermentisani proizvodi od mleka i sirevi predstavljaju značajan
izvor GABA-produkujućih sojeva BMK, s obzirom da brojni pripadnici BMK,
prevashodno iz rodova Lactobacillus, Lactococcus i Streptococcus poreklom iz mleka i
proizvoda od mleka na hromozomu poseduju gad operon koji kodira sintezu
glutamat-dekarboksilaze. GABA-produkujuće BMK imaju veliki potencijal za
korišćenje u proizvodnji funkcionalnih proizvoda od mleka. Ovaj pregledni rad ima za
cilj da pruži uvid o dosadašnjim istraživanjima GABA-produkujućih BMK poreklom iz
mleka i proizvoda od mleka, kao i o daljem toku istraživanja, ali i potencijalima
primene BMK u dobijanju funkcionalne hrane.
Keywords:
bakterije mlečne kiseline / GABA / ovčje mleko / funkcionalna hrana / proizvodi od mlekaSource:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 338-345Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200143 (University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Ledina, Tijana AU - Đorđević, Jasna AU - Kovandžić, Marija AU - Bulajić, Snežana PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3232 AB - Gama-aminobuterna kiselina (GABA) je široko rasprostranjena neproteinska aminokiselina, koja ima funkciju glavnog inhibitornog neutrotransmitera u centralnom nervnom sistemu sisara. Osim osnovnog, neuromodulatornog efekta, GABA ima i druge fiziološke funkcije, kao što su antidiuretičko i antihipertenzivno delovanje. Poslednjih godina, mnoga istraživanja su fokusirana na mikroorganizme koji imaju sposobnost produkcije GABA, kako u svrhe biosinteze za potrebe farmaceutske industrije, tako i za potencijalnu primenu u prehrambenoj industriji u cilju dobijanja funkcionalne hrane. U tom pogledu, naročito se ističe potencijal upotrebe bakterija mlečne kiseline (BMK). Glutamat-zavisni sistemi BMK imaju biološku funkciju kao vid strategije preživljavanja nepovoljnih uslova sredine, usled pada pH, koji nastaju tokom fermentacije ugljenih hidrata i nakupljanja mlečne kiseline. Kod BMK, reakcija dekarboksilacije glutamata prisutnog u medijumu u GABA, katalizovana je enzimom glutamat-dekarboksilazom, uz prisustvo kofaktora piridoksal-5’-fosfata. Fermentisani proizvodi od mleka i sirevi predstavljaju značajan izvor GABA-produkujućih sojeva BMK, s obzirom da brojni pripadnici BMK, prevashodno iz rodova Lactobacillus, Lactococcus i Streptococcus poreklom iz mleka i proizvoda od mleka na hromozomu poseduju gad operon koji kodira sintezu glutamat-dekarboksilaze. GABA-produkujuće BMK imaju veliki potencijal za korišćenje u proizvodnji funkcionalnih proizvoda od mleka. Ovaj pregledni rad ima za cilj da pruži uvid o dosadašnjim istraživanjima GABA-produkujućih BMK poreklom iz mleka i proizvoda od mleka, kao i o daljem toku istraživanja, ali i potencijalima primene BMK u dobijanju funkcionalne hrane. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Gama-aminobuterna kiselina (GABA) produkujuće bakterije mlečne kiseline u mleku i proizvodima od mleka SP - 338 EP - 345 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3232 ER -
@conference{ author = "Ledina, Tijana and Đorđević, Jasna and Kovandžić, Marija and Bulajić, Snežana", year = "2023", abstract = "Gama-aminobuterna kiselina (GABA) je široko rasprostranjena neproteinska aminokiselina, koja ima funkciju glavnog inhibitornog neutrotransmitera u centralnom nervnom sistemu sisara. Osim osnovnog, neuromodulatornog efekta, GABA ima i druge fiziološke funkcije, kao što su antidiuretičko i antihipertenzivno delovanje. Poslednjih godina, mnoga istraživanja su fokusirana na mikroorganizme koji imaju sposobnost produkcije GABA, kako u svrhe biosinteze za potrebe farmaceutske industrije, tako i za potencijalnu primenu u prehrambenoj industriji u cilju dobijanja funkcionalne hrane. U tom pogledu, naročito se ističe potencijal upotrebe bakterija mlečne kiseline (BMK). Glutamat-zavisni sistemi BMK imaju biološku funkciju kao vid strategije preživljavanja nepovoljnih uslova sredine, usled pada pH, koji nastaju tokom fermentacije ugljenih hidrata i nakupljanja mlečne kiseline. Kod BMK, reakcija dekarboksilacije glutamata prisutnog u medijumu u GABA, katalizovana je enzimom glutamat-dekarboksilazom, uz prisustvo kofaktora piridoksal-5’-fosfata. Fermentisani proizvodi od mleka i sirevi predstavljaju značajan izvor GABA-produkujućih sojeva BMK, s obzirom da brojni pripadnici BMK, prevashodno iz rodova Lactobacillus, Lactococcus i Streptococcus poreklom iz mleka i proizvoda od mleka na hromozomu poseduju gad operon koji kodira sintezu glutamat-dekarboksilaze. GABA-produkujuće BMK imaju veliki potencijal za korišćenje u proizvodnji funkcionalnih proizvoda od mleka. Ovaj pregledni rad ima za cilj da pruži uvid o dosadašnjim istraživanjima GABA-produkujućih BMK poreklom iz mleka i proizvoda od mleka, kao i o daljem toku istraživanja, ali i potencijalima primene BMK u dobijanju funkcionalne hrane.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Gama-aminobuterna kiselina (GABA) produkujuće bakterije mlečne kiseline u mleku i proizvodima od mleka", pages = "338-345", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3232" }
Ledina, T., Đorđević, J., Kovandžić, M.,& Bulajić, S.. (2023). Gama-aminobuterna kiselina (GABA) produkujuće bakterije mlečne kiseline u mleku i proizvodima od mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 338-345. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3232
Ledina T, Đorđević J, Kovandžić M, Bulajić S. Gama-aminobuterna kiselina (GABA) produkujuće bakterije mlečne kiseline u mleku i proizvodima od mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:338-345. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3232 .
Ledina, Tijana, Đorđević, Jasna, Kovandžić, Marija, Bulajić, Snežana, "Gama-aminobuterna kiselina (GABA) produkujuće bakterije mlečne kiseline u mleku i proizvodima od mleka" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):338-345, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3232 .