Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog
mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i
sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i
način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka,
odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču
različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu
najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i
sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i
dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno
pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična
gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima
kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku
proizvodnje m...leka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o
značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet
mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava.
Кључне речи:
higijenske mere / muža / kvalitet mlekaИзвор:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 549-557Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janković, Ljiljana AU - Đorđević, Milutin AU - Nenadović, Katarina AU - Pintarič, Štefan PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3249 AB - Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka, odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku proizvodnje mleka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka SP - 549 EP - 557 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249 ER -
@conference{ author = "Janković, Ljiljana and Đorđević, Milutin and Nenadović, Katarina and Pintarič, Štefan", year = "2023", abstract = "Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka, odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku proizvodnje mleka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka", pages = "549-557", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249" }
Janković, L., Đorđević, M., Nenadović, K.,& Pintarič, Š.. (2023). Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 549-557. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249
Janković L, Đorđević M, Nenadović K, Pintarič Š. Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:549-557. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249 .
Janković, Ljiljana, Đorđević, Milutin, Nenadović, Katarina, Pintarič, Štefan, "Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):549-557, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249 .