Приказ основних података о документу

dc.creatorKatić, Vera
dc.date.accessioned2023-10-03T10:29:21Z
dc.date.available2023-10-03T10:29:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-83115-42-6
dc.identifier.isbn978-86-83115-42-6
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3261
dc.description.abstractMleko i proizvodi od mleka poreklom iz sistema organske proizvodnje, nose oznaku organsko mleko, a cena takvih proizvoda je veća u odnosu na cenu mleka iz konvencionalne proizvodnje. Iako su prednosti, koje organska proizvodnja ima za biodiverzitet i životnu sredinu poznate i dokazane, još uvek postoje kontroverzni stavovi u vezi sa prednostima mleka iz organske proizvodnje u pogledu, bezbednosti, sastava i senzornih osobina. Prema postojećim zakonskim propisima, hrana koja se stavlja u promet mora da zadovoljava uslove bezbednosti hrane bez obzira na način proizvodnje. U više studija su utvrđene izvesne razlike i prednosti koje se mogu pripisati mleku poreklom iz organske proizvodnje. Najveće razlike se zapažaju u profilu masnokiselinskog sastava. Nisu utvrđene značajne razlike u ukupnim koncentracijama zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina, međutim, utvrđena je veća koncentracija ukupnih polinezasićenih masnih kiselina u mleku poreklom iz organske proizvodnje. U pogledu nutritivno poželjnih sastojaka mleka: mikroelemenata, vitamina, antioksidanasa, nezasićenih masnih kiselina (ω-3, CLA – konjugovana linolna kiselina), u nekoliko naučnih studija je utvrđeno da postoji trend u korist višeg nivoa nutritivno značajnih komponenti u mleku iz organske proizvodnje. Varijacije nutritivno značajnih sastojaka nisu samo posledica načina proizvodnje nego su rezultanta svih uticaja (ishrane, načina uzgoja, sezone).sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceTreći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021sr
dc.subjectantioksidansisr
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.subjectmikroelementisr
dc.subjectmlečna mastsr
dc.subjectorgansko mlekosr
dc.subjectsastav mlekasr
dc.titleKvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnjesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage395
dc.citation.epage407
dc.description.otherZbornik predavanjasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9668/bitstream_9668.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу