Приказ основних података о документу
Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje
dc.creator | Katić, Vera | |
dc.date.accessioned | 2023-10-03T10:29:21Z | |
dc.date.available | 2023-10-03T10:29:21Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-42-6 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-42-6 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3261 | |
dc.description.abstract | Mleko i proizvodi od mleka poreklom iz sistema organske proizvodnje, nose oznaku organsko mleko, a cena takvih proizvoda je veća u odnosu na cenu mleka iz konvencionalne proizvodnje. Iako su prednosti, koje organska proizvodnja ima za biodiverzitet i životnu sredinu poznate i dokazane, još uvek postoje kontroverzni stavovi u vezi sa prednostima mleka iz organske proizvodnje u pogledu, bezbednosti, sastava i senzornih osobina. Prema postojećim zakonskim propisima, hrana koja se stavlja u promet mora da zadovoljava uslove bezbednosti hrane bez obzira na način proizvodnje. U više studija su utvrđene izvesne razlike i prednosti koje se mogu pripisati mleku poreklom iz organske proizvodnje. Najveće razlike se zapažaju u profilu masnokiselinskog sastava. Nisu utvrđene značajne razlike u ukupnim koncentracijama zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina, međutim, utvrđena je veća koncentracija ukupnih polinezasićenih masnih kiselina u mleku poreklom iz organske proizvodnje. U pogledu nutritivno poželjnih sastojaka mleka: mikroelemenata, vitamina, antioksidanasa, nezasićenih masnih kiselina (ω-3, CLA – konjugovana linolna kiselina), u nekoliko naučnih studija je utvrđeno da postoji trend u korist višeg nivoa nutritivno značajnih komponenti u mleku iz organske proizvodnje. Varijacije nutritivno značajnih sastojaka nisu samo posledica načina proizvodnje nego su rezultanta svih uticaja (ishrane, načina uzgoja, sezone). | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021 | sr |
dc.subject | antioksidansi | sr |
dc.subject | masne kiseline | sr |
dc.subject | mikroelementi | sr |
dc.subject | mlečna mast | sr |
dc.subject | organsko mleko | sr |
dc.subject | sastav mleka | sr |
dc.title | Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 395 | |
dc.citation.epage | 407 | |
dc.description.other | Zbornik predavanja | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9668/bitstream_9668.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |