Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane
Аутори
Grković, NevenaBabić, Milijana
Čobanović, Nikola
Vićić, Ivan
Karabasil, Nedjeljko
Suvajdžić, Branko
Dimitrijević, Mirjana
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Pandemija izazvana virusom COVID-19 u 2020. godini je suočila svet sa zdravstvenom
krizom koja je ostavila nemerljive zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice,
ugrozila nacionalne ekonomije i izvršila udar na bezbednost stanovništva. Kao
odgovor na krizu, države su u početku preduzimale određene restriktivne mere u cilju
prevencije, kontrolisanja i zaustavljanja pandemije. Mere su varirale od zatvaranja
granica, restrikcija međudržavnog saobraćaja, ograničavanja rada pojedinih objekata,
do karantina i policijskog časa. Pandemija ne predstavlja samo zdravstvenu katastrofu
koju treba savladati i sanirati, već je i ozbiljan faktor destabilizacije svih društvenih
sistema, svih grana privrede, pa i bezbednosti namirnica. Organizacije za bezbednost
hrane širom sveta, kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Uprava
za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) objavile su da još uvek nema podataka
o prenošenju ovog virusa putem hrane, ali se i dalje prikupljaju do...kazi o potencijalnom
postojanošću virusa na hrani. Koronavirus može kontaminirati sveže prehrambene
proizvode ili pakovanja hrane preko zaražene osobe koja kija ili kašlje direktno na
njih. Zabeležen je i negativan uticaj pandemije COVID-19 na glad u svetu, sa čak 10 miliona
gladnih ljudi više nego u 2019. godini. Sa druge strane, smanjena izloženost ljudi
kontaminiranoj hrani, usled zatvaranja restorana i smanjenog uvoza i izvoza dovela je
do pada broja prijavljenih epidemija prenosivih hranom za 47 procenata u odnosu na
2019. godinu. Najveći pad među prijavljenim uzročnicima prenosivih hranom u 2020.
god. zabeležen je za Norovirus i Hepatitis A, gde se broj prijavljenih slučajeva smanjio
za 72, odnosno 65 procenata, prema podacima EFSA. Potrošači su i dalje zabrinuti za
bezbednost hrane, pa je razumevanje rizika od opasnosti od suštinskog značaja za izbegavanje
potencijalnih negativnih uticaja u lancu proizvodnje hrane u doba nakon
pandemije Covid-19.
Кључне речи:
bezbednost hrane / Covid-19 / pandemija / virusiИзвор:
33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022, 2022, 414-421Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Grković, Nevena AU - Babić, Milijana AU - Čobanović, Nikola AU - Vićić, Ivan AU - Karabasil, Nedjeljko AU - Suvajdžić, Branko AU - Dimitrijević, Mirjana PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3316 AB - Pandemija izazvana virusom COVID-19 u 2020. godini je suočila svet sa zdravstvenom krizom koja je ostavila nemerljive zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice, ugrozila nacionalne ekonomije i izvršila udar na bezbednost stanovništva. Kao odgovor na krizu, države su u početku preduzimale određene restriktivne mere u cilju prevencije, kontrolisanja i zaustavljanja pandemije. Mere su varirale od zatvaranja granica, restrikcija međudržavnog saobraćaja, ograničavanja rada pojedinih objekata, do karantina i policijskog časa. Pandemija ne predstavlja samo zdravstvenu katastrofu koju treba savladati i sanirati, već je i ozbiljan faktor destabilizacije svih društvenih sistema, svih grana privrede, pa i bezbednosti namirnica. Organizacije za bezbednost hrane širom sveta, kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) objavile su da još uvek nema podataka o prenošenju ovog virusa putem hrane, ali se i dalje prikupljaju dokazi o potencijalnom postojanošću virusa na hrani. Koronavirus može kontaminirati sveže prehrambene proizvode ili pakovanja hrane preko zaražene osobe koja kija ili kašlje direktno na njih. Zabeležen je i negativan uticaj pandemije COVID-19 na glad u svetu, sa čak 10 miliona gladnih ljudi više nego u 2019. godini. Sa druge strane, smanjena izloženost ljudi kontaminiranoj hrani, usled zatvaranja restorana i smanjenog uvoza i izvoza dovela je do pada broja prijavljenih epidemija prenosivih hranom za 47 procenata u odnosu na 2019. godinu. Najveći pad među prijavljenim uzročnicima prenosivih hranom u 2020. god. zabeležen je za Norovirus i Hepatitis A, gde se broj prijavljenih slučajeva smanjio za 72, odnosno 65 procenata, prema podacima EFSA. Potrošači su i dalje zabrinuti za bezbednost hrane, pa je razumevanje rizika od opasnosti od suštinskog značaja za izbegavanje potencijalnih negativnih uticaja u lancu proizvodnje hrane u doba nakon pandemije Covid-19. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 T1 - Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane SP - 414 EP - 421 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316 ER -
@conference{ author = "Grković, Nevena and Babić, Milijana and Čobanović, Nikola and Vićić, Ivan and Karabasil, Nedjeljko and Suvajdžić, Branko and Dimitrijević, Mirjana", year = "2022", abstract = "Pandemija izazvana virusom COVID-19 u 2020. godini je suočila svet sa zdravstvenom krizom koja je ostavila nemerljive zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice, ugrozila nacionalne ekonomije i izvršila udar na bezbednost stanovništva. Kao odgovor na krizu, države su u početku preduzimale određene restriktivne mere u cilju prevencije, kontrolisanja i zaustavljanja pandemije. Mere su varirale od zatvaranja granica, restrikcija međudržavnog saobraćaja, ograničavanja rada pojedinih objekata, do karantina i policijskog časa. Pandemija ne predstavlja samo zdravstvenu katastrofu koju treba savladati i sanirati, već je i ozbiljan faktor destabilizacije svih društvenih sistema, svih grana privrede, pa i bezbednosti namirnica. Organizacije za bezbednost hrane širom sveta, kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) objavile su da još uvek nema podataka o prenošenju ovog virusa putem hrane, ali se i dalje prikupljaju dokazi o potencijalnom postojanošću virusa na hrani. Koronavirus može kontaminirati sveže prehrambene proizvode ili pakovanja hrane preko zaražene osobe koja kija ili kašlje direktno na njih. Zabeležen je i negativan uticaj pandemije COVID-19 na glad u svetu, sa čak 10 miliona gladnih ljudi više nego u 2019. godini. Sa druge strane, smanjena izloženost ljudi kontaminiranoj hrani, usled zatvaranja restorana i smanjenog uvoza i izvoza dovela je do pada broja prijavljenih epidemija prenosivih hranom za 47 procenata u odnosu na 2019. godinu. Najveći pad među prijavljenim uzročnicima prenosivih hranom u 2020. god. zabeležen je za Norovirus i Hepatitis A, gde se broj prijavljenih slučajeva smanjio za 72, odnosno 65 procenata, prema podacima EFSA. Potrošači su i dalje zabrinuti za bezbednost hrane, pa je razumevanje rizika od opasnosti od suštinskog značaja za izbegavanje potencijalnih negativnih uticaja u lancu proizvodnje hrane u doba nakon pandemije Covid-19.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022", title = "Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane", pages = "414-421", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316" }
Grković, N., Babić, M., Čobanović, N., Vićić, I., Karabasil, N., Suvajdžić, B.,& Dimitrijević, M.. (2022). Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 414-421. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316
Grković N, Babić M, Čobanović N, Vićić I, Karabasil N, Suvajdžić B, Dimitrijević M. Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022. 2022;:414-421. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316 .
Grković, Nevena, Babić, Milijana, Čobanović, Nikola, Vićić, Ivan, Karabasil, Nedjeljko, Suvajdžić, Branko, Dimitrijević, Mirjana, "Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane" in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 (2022):414-421, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316 .