Ocena kvaliteta konzumnih jaja
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Ocena kvaliteta konzumnih jaja obuhvata indirektne (zahtevaju razbijanje ljuske)
i direktne (nije potrebno razbiti ljusku) metode pregleda. Od indirektnih
metoda najčešće se primenjuju prosvetljavanje (lampiranje jaja) i denzimetrija.
Direktne metode pregleda jaja dele se na metode određivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg
kvaliteta jaja. U metode za određivanje spoljašnjeg kvaliteta jaja ubrajaju
se pregled jaja u ljusci, ispitivanje mase jaja, ispitivanje oblika jaja, ispitivanje
mase i procenta ljuske jaja, ispitivanje debljine ljuske jaja, ispitivanje kvaliteta
kutikule, ispitivanje čvrstoće ljuske jaja i ispitivanje boje ljuske jaja. U metode
za određivanje unutrašnjeg kvaliteta jaja ubrajaju se metoda otvorenog jajeta,
ispitivanje pH vrednosti jaja, određivanje Hugovog indeksa, određivanje indeksa
belanca i žumanca, ispitivanje jačine vitelinske membrane, određivanje boje žumanca
i utvrđivanje odstupanja mirisa i ukusa. Stalni nadzor i kontrola kvaliteta,
zajedno sa unapr...eđenjem tehnologije proizvodnje, presudni su za proizvodnju
konkurentnih i kvalitetnih konzumnih jaja i proizvoda od jaja kako za domaće
tržište tako i za izvoz.
Кључне речи:
kvalitet konzumnih jaja / direktne metode / indirektne metodeИзвор:
Živinarstvo, 2021, 55, 7-8, 2-Издавач:
- Beograd : Ciiip Živinarstvo
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Čobanović, Nikola AU - Suvajdžić, Branko AU - Karabasil, Nedjeljko PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3318 AB - Ocena kvaliteta konzumnih jaja obuhvata indirektne (zahtevaju razbijanje ljuske) i direktne (nije potrebno razbiti ljusku) metode pregleda. Od indirektnih metoda najčešće se primenjuju prosvetljavanje (lampiranje jaja) i denzimetrija. Direktne metode pregleda jaja dele se na metode određivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg kvaliteta jaja. U metode za određivanje spoljašnjeg kvaliteta jaja ubrajaju se pregled jaja u ljusci, ispitivanje mase jaja, ispitivanje oblika jaja, ispitivanje mase i procenta ljuske jaja, ispitivanje debljine ljuske jaja, ispitivanje kvaliteta kutikule, ispitivanje čvrstoće ljuske jaja i ispitivanje boje ljuske jaja. U metode za određivanje unutrašnjeg kvaliteta jaja ubrajaju se metoda otvorenog jajeta, ispitivanje pH vrednosti jaja, određivanje Hugovog indeksa, određivanje indeksa belanca i žumanca, ispitivanje jačine vitelinske membrane, određivanje boje žumanca i utvrđivanje odstupanja mirisa i ukusa. Stalni nadzor i kontrola kvaliteta, zajedno sa unapređenjem tehnologije proizvodnje, presudni su za proizvodnju konkurentnih i kvalitetnih konzumnih jaja i proizvoda od jaja kako za domaće tržište tako i za izvoz. PB - Beograd : Ciiip Živinarstvo T2 - Živinarstvo T1 - Ocena kvaliteta konzumnih jaja VL - 55 IS - 7-8 SP - 2 SP - 34 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3318 ER -
@article{ author = "Čobanović, Nikola and Suvajdžić, Branko and Karabasil, Nedjeljko", year = "2021", abstract = "Ocena kvaliteta konzumnih jaja obuhvata indirektne (zahtevaju razbijanje ljuske) i direktne (nije potrebno razbiti ljusku) metode pregleda. Od indirektnih metoda najčešće se primenjuju prosvetljavanje (lampiranje jaja) i denzimetrija. Direktne metode pregleda jaja dele se na metode određivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg kvaliteta jaja. U metode za određivanje spoljašnjeg kvaliteta jaja ubrajaju se pregled jaja u ljusci, ispitivanje mase jaja, ispitivanje oblika jaja, ispitivanje mase i procenta ljuske jaja, ispitivanje debljine ljuske jaja, ispitivanje kvaliteta kutikule, ispitivanje čvrstoće ljuske jaja i ispitivanje boje ljuske jaja. U metode za određivanje unutrašnjeg kvaliteta jaja ubrajaju se metoda otvorenog jajeta, ispitivanje pH vrednosti jaja, određivanje Hugovog indeksa, određivanje indeksa belanca i žumanca, ispitivanje jačine vitelinske membrane, određivanje boje žumanca i utvrđivanje odstupanja mirisa i ukusa. Stalni nadzor i kontrola kvaliteta, zajedno sa unapređenjem tehnologije proizvodnje, presudni su za proizvodnju konkurentnih i kvalitetnih konzumnih jaja i proizvoda od jaja kako za domaće tržište tako i za izvoz.", publisher = "Beograd : Ciiip Živinarstvo", journal = "Živinarstvo", title = "Ocena kvaliteta konzumnih jaja", volume = "55", number = "7-8", pages = "2-34", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3318" }
Čobanović, N., Suvajdžić, B.,& Karabasil, N.. (2021). Ocena kvaliteta konzumnih jaja. in Živinarstvo Beograd : Ciiip Živinarstvo., 55(7-8), 2. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3318
Čobanović N, Suvajdžić B, Karabasil N. Ocena kvaliteta konzumnih jaja. in Živinarstvo. 2021;55(7-8):2. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3318 .
Čobanović, Nikola, Suvajdžić, Branko, Karabasil, Nedjeljko, "Ocena kvaliteta konzumnih jaja" in Živinarstvo, 55, no. 7-8 (2021):2, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3318 .