Značaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze"
The importance of mycotoxins in the modern concept "from field to table"
Аутори
Radulović, StamenMarković, Radmila
Šefer, Dragan
Grdović, Svetlana
Perić, Dejan
Bošković, Saša
Nedić, Drago
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Претпоставља се да су микотоксини били присутни у храни за животиње и
људе од почетка живота на Земљи, а први подаци о штетним ефектима
употребе плесниве хране у Кини датирају још од пре 5000 година. До сада је
откривено неколико стотина микотоксина, од којих се знатно мањи број
сматра штетним, а само 20-30, према учесталости појављивања и штетним
ефектима, имају медицински, нутритивни, еколошки и економски значај.
Људи и животиње константно су изложени истовременом деловању неколико
микотоксина и то најчешће у ниским концентрацијама. Алиментарним
уношењем токсина гљивица у организам животиња и људи настају
интоксикације, тзв. микотоксикозе које, с обзиром на то да су везане за храну,
могу да поприме широке размере. Промене изазване микотоксинима зависе
од врсте и количине микотоксина у храни, од дужине уношења у организам,
као и од генетских (врста, раса, сој животиња), физиолошких (пол, категорија,
животна доб, исхрана) и спољашњих (климатски услови, држање животиња)
фа...ктора, као и присуства обољења инфективне и/или неифективне природе.
Исхрана животиња храном контаминираном микотоксинима доводи до
великих економских губитака и озбиљних здравствених поремећаја који се
огледају у повећаном морталитету и морбидитету, поремећају продуктивних
и репродуктивних способности и повећаним трошковима лечења. Посебан
проблем представља могућност да се у организму животиња које су
конзумирале храну контаминирану микотоксинима нађу резидуе
микотоксина у различитим количинама, што доводи до испољавања штетних
ефеката и код људи. На тај начин, преко намирница анималног порекла, микотоксини улазе у ланац људске исхране. Концепт “Једно здравље”
подразумева интегрисани приступ безбедности хране (од фарме до трпезе), у
којем храна за животиње представља прву карику у овом ланцу. Зато је у
производним условима неопходно практиковање сталног и вишестепеног
мониторинга хигијенске исправности хране у циљу брзог и ефикасног
реаговања, као за сада јединог начина успешне превенције штетних ефеката
микотоксина.
Mycotoxins are thought to have been present in food for animals and humans
since the beginning of life on Earth, and the first data on the harmful effects of
moldy feed use in China date back to 5,000 years ago. So far, several hundred
mycotoxins have been discovered, of which a much smaller number are
considered harmful, and only 20-30, according to the frequency of occurrence and
harmful effects, have medical, nutritional, ecological and economic significance.
Humans and animals are constantly exposed to the simultaneous action of several
mycotoxins, most often in low concentrations. Alimentary introduction of fungal
toxins into the body of animals and humans causes intoxications, the so-called
mycotoxicosis which, being food-related, can take on wide proportions. Changes
caused by mycotoxins depend on the type and amount of mycotoxins in food, the
length of intake, as well as genetic (species, race, breed of animals), physiological
(sex, category, age, diet) and external... (climatic conditions, animal husbandry) )
factors, as well as the presence of diseases of infectious and / or non-infectious
nature. Feeding animals with feed contaminated with mycotoxins leads to large
economic losses and serious health disorders which are reflected in increased
mortality and morbidity, impaired productive and reproductive abilities and
increased treatment costs. A special problem is the possibility of finding residues
of mycotoxins in various quantities in the body of animals that have consumed
feed contaminated with mycotoxins, which leads to the manifestation of harmful
effects in humans. In this way, through food of animal origin, mycotoxins enter
the human chain nutrition. The “One Health” concept implies an integrated approach to food safety (from farm to fork), in which animal feed is the first link in
this chain. Therefore, in production conditions, it is necessary to practice constant
and multi-stage monitoring of feed hygiene in order to respond quickly and
efficiently, as for now the only way to successfully prevent the harmful effects of
mycotoxins.
Кључне речи:
микотоксини / исхрана животиња / једно здравље / mycotoxins / animal nutrition / one healthИзвор:
26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021, 2021, 155-158Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Radulović, Stamen AU - Marković, Radmila AU - Šefer, Dragan AU - Grdović, Svetlana AU - Perić, Dejan AU - Bošković, Saša AU - Nedić, Drago PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3355 AB - Претпоставља се да су микотоксини били присутни у храни за животиње и људе од почетка живота на Земљи, а први подаци о штетним ефектима употребе плесниве хране у Кини датирају још од пре 5000 година. До сада је откривено неколико стотина микотоксина, од којих се знатно мањи број сматра штетним, а само 20-30, према учесталости појављивања и штетним ефектима, имају медицински, нутритивни, еколошки и економски значај. Људи и животиње константно су изложени истовременом деловању неколико микотоксина и то најчешће у ниским концентрацијама. Алиментарним уношењем токсина гљивица у организам животиња и људи настају интоксикације, тзв. микотоксикозе које, с обзиром на то да су везане за храну, могу да поприме широке размере. Промене изазване микотоксинима зависе од врсте и количине микотоксина у храни, од дужине уношења у организам, као и од генетских (врста, раса, сој животиња), физиолошких (пол, категорија, животна доб, исхрана) и спољашњих (климатски услови, држање животиња) фактора, као и присуства обољења инфективне и/или неифективне природе. Исхрана животиња храном контаминираном микотоксинима доводи до великих економских губитака и озбиљних здравствених поремећаја који се огледају у повећаном морталитету и морбидитету, поремећају продуктивних и репродуктивних способности и повећаним трошковима лечења. Посебан проблем представља могућност да се у организму животиња које су конзумирале храну контаминирану микотоксинима нађу резидуе микотоксина у различитим количинама, што доводи до испољавања штетних ефеката и код људи. На тај начин, преко намирница анималног порекла, микотоксини улазе у ланац људске исхране. Концепт “Једно здравље” подразумева интегрисани приступ безбедности хране (од фарме до трпезе), у којем храна за животиње представља прву карику у овом ланцу. Зато је у производним условима неопходно практиковање сталног и вишестепеног мониторинга хигијенске исправности хране у циљу брзог и ефикасног реаговања, као за сада јединог начина успешне превенције штетних ефеката микотоксина. AB - Mycotoxins are thought to have been present in food for animals and humans since the beginning of life on Earth, and the first data on the harmful effects of moldy feed use in China date back to 5,000 years ago. So far, several hundred mycotoxins have been discovered, of which a much smaller number are considered harmful, and only 20-30, according to the frequency of occurrence and harmful effects, have medical, nutritional, ecological and economic significance. Humans and animals are constantly exposed to the simultaneous action of several mycotoxins, most often in low concentrations. Alimentary introduction of fungal toxins into the body of animals and humans causes intoxications, the so-called mycotoxicosis which, being food-related, can take on wide proportions. Changes caused by mycotoxins depend on the type and amount of mycotoxins in food, the length of intake, as well as genetic (species, race, breed of animals), physiological (sex, category, age, diet) and external (climatic conditions, animal husbandry) ) factors, as well as the presence of diseases of infectious and / or non-infectious nature. Feeding animals with feed contaminated with mycotoxins leads to large economic losses and serious health disorders which are reflected in increased mortality and morbidity, impaired productive and reproductive abilities and increased treatment costs. A special problem is the possibility of finding residues of mycotoxins in various quantities in the body of animals that have consumed feed contaminated with mycotoxins, which leads to the manifestation of harmful effects in humans. In this way, through food of animal origin, mycotoxins enter the human chain nutrition. The “One Health” concept implies an integrated approach to food safety (from farm to fork), in which animal feed is the first link in this chain. Therefore, in production conditions, it is necessary to practice constant and multi-stage monitoring of feed hygiene in order to respond quickly and efficiently, as for now the only way to successfully prevent the harmful effects of mycotoxins. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021 T1 - Značaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze" T1 - The importance of mycotoxins in the modern concept "from field to table" SP - 155 EP - 158 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3355 ER -
@conference{ author = "Radulović, Stamen and Marković, Radmila and Šefer, Dragan and Grdović, Svetlana and Perić, Dejan and Bošković, Saša and Nedić, Drago", year = "2021", abstract = "Претпоставља се да су микотоксини били присутни у храни за животиње и људе од почетка живота на Земљи, а први подаци о штетним ефектима употребе плесниве хране у Кини датирају још од пре 5000 година. До сада је откривено неколико стотина микотоксина, од којих се знатно мањи број сматра штетним, а само 20-30, према учесталости појављивања и штетним ефектима, имају медицински, нутритивни, еколошки и економски значај. Људи и животиње константно су изложени истовременом деловању неколико микотоксина и то најчешће у ниским концентрацијама. Алиментарним уношењем токсина гљивица у организам животиња и људи настају интоксикације, тзв. микотоксикозе које, с обзиром на то да су везане за храну, могу да поприме широке размере. Промене изазване микотоксинима зависе од врсте и количине микотоксина у храни, од дужине уношења у организам, као и од генетских (врста, раса, сој животиња), физиолошких (пол, категорија, животна доб, исхрана) и спољашњих (климатски услови, држање животиња) фактора, као и присуства обољења инфективне и/или неифективне природе. Исхрана животиња храном контаминираном микотоксинима доводи до великих економских губитака и озбиљних здравствених поремећаја који се огледају у повећаном морталитету и морбидитету, поремећају продуктивних и репродуктивних способности и повећаним трошковима лечења. Посебан проблем представља могућност да се у организму животиња које су конзумирале храну контаминирану микотоксинима нађу резидуе микотоксина у различитим количинама, што доводи до испољавања штетних ефеката и код људи. На тај начин, преко намирница анималног порекла, микотоксини улазе у ланац људске исхране. Концепт “Једно здравље” подразумева интегрисани приступ безбедности хране (од фарме до трпезе), у којем храна за животиње представља прву карику у овом ланцу. Зато је у производним условима неопходно практиковање сталног и вишестепеног мониторинга хигијенске исправности хране у циљу брзог и ефикасног реаговања, као за сада јединог начина успешне превенције штетних ефеката микотоксина., Mycotoxins are thought to have been present in food for animals and humans since the beginning of life on Earth, and the first data on the harmful effects of moldy feed use in China date back to 5,000 years ago. So far, several hundred mycotoxins have been discovered, of which a much smaller number are considered harmful, and only 20-30, according to the frequency of occurrence and harmful effects, have medical, nutritional, ecological and economic significance. Humans and animals are constantly exposed to the simultaneous action of several mycotoxins, most often in low concentrations. Alimentary introduction of fungal toxins into the body of animals and humans causes intoxications, the so-called mycotoxicosis which, being food-related, can take on wide proportions. Changes caused by mycotoxins depend on the type and amount of mycotoxins in food, the length of intake, as well as genetic (species, race, breed of animals), physiological (sex, category, age, diet) and external (climatic conditions, animal husbandry) ) factors, as well as the presence of diseases of infectious and / or non-infectious nature. Feeding animals with feed contaminated with mycotoxins leads to large economic losses and serious health disorders which are reflected in increased mortality and morbidity, impaired productive and reproductive abilities and increased treatment costs. A special problem is the possibility of finding residues of mycotoxins in various quantities in the body of animals that have consumed feed contaminated with mycotoxins, which leads to the manifestation of harmful effects in humans. In this way, through food of animal origin, mycotoxins enter the human chain nutrition. The “One Health” concept implies an integrated approach to food safety (from farm to fork), in which animal feed is the first link in this chain. Therefore, in production conditions, it is necessary to practice constant and multi-stage monitoring of feed hygiene in order to respond quickly and efficiently, as for now the only way to successfully prevent the harmful effects of mycotoxins.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021", title = "Značaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze", The importance of mycotoxins in the modern concept "from field to table"", pages = "155-158", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3355" }
Radulović, S., Marković, R., Šefer, D., Grdović, S., Perić, D., Bošković, S.,& Nedić, D.. (2021). Značaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze". in 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 155-158. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3355
Radulović S, Marković R, Šefer D, Grdović S, Perić D, Bošković S, Nedić D. Značaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze". in 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021. 2021;:155-158. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3355 .
Radulović, Stamen, Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Grdović, Svetlana, Perić, Dejan, Bošković, Saša, Nedić, Drago, "Značaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze"" in 26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021 (2021):155-158, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3355 .