Приказ основних података о документу

The importance of mycotoxins in the modern concept "from field to table"

dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorGrdović, Svetlana
dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorBošković, Saša
dc.creatorNedić, Drago
dc.date.accessioned2023-11-17T11:36:14Z
dc.date.available2023-11-17T11:36:14Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-99955-770-8-7
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3355
dc.description.abstractПретпоставља се да су микотоксини били присутни у храни за животиње и људе од почетка живота на Земљи, а први подаци о штетним ефектима употребе плесниве хране у Кини датирају још од пре 5000 година. До сада је откривено неколико стотина микотоксина, од којих се знатно мањи број сматра штетним, а само 20-30, према учесталости појављивања и штетним ефектима, имају медицински, нутритивни, еколошки и економски значај. Људи и животиње константно су изложени истовременом деловању неколико микотоксина и то најчешће у ниским концентрацијама. Алиментарним уношењем токсина гљивица у организам животиња и људи настају интоксикације, тзв. микотоксикозе које, с обзиром на то да су везане за храну, могу да поприме широке размере. Промене изазване микотоксинима зависе од врсте и количине микотоксина у храни, од дужине уношења у организам, као и од генетских (врста, раса, сој животиња), физиолошких (пол, категорија, животна доб, исхрана) и спољашњих (климатски услови, држање животиња) фактора, као и присуства обољења инфективне и/или неифективне природе. Исхрана животиња храном контаминираном микотоксинима доводи до великих економских губитака и озбиљних здравствених поремећаја који се огледају у повећаном морталитету и морбидитету, поремећају продуктивних и репродуктивних способности и повећаним трошковима лечења. Посебан проблем представља могућност да се у организму животиња које су конзумирале храну контаминирану микотоксинима нађу резидуе микотоксина у различитим количинама, што доводи до испољавања штетних ефеката и код људи. На тај начин, преко намирница анималног порекла, микотоксини улазе у ланац људске исхране. Концепт “Једно здравље” подразумева интегрисани приступ безбедности хране (од фарме до трпезе), у којем храна за животиње представља прву карику у овом ланцу. Зато је у производним условима неопходно практиковање сталног и вишестепеног мониторинга хигијенске исправности хране у циљу брзог и ефикасног реаговања, као за сада јединог начина успешне превенције штетних ефеката микотоксина.sr
dc.description.abstractMycotoxins are thought to have been present in food for animals and humans since the beginning of life on Earth, and the first data on the harmful effects of moldy feed use in China date back to 5,000 years ago. So far, several hundred mycotoxins have been discovered, of which a much smaller number are considered harmful, and only 20-30, according to the frequency of occurrence and harmful effects, have medical, nutritional, ecological and economic significance. Humans and animals are constantly exposed to the simultaneous action of several mycotoxins, most often in low concentrations. Alimentary introduction of fungal toxins into the body of animals and humans causes intoxications, the so-called mycotoxicosis which, being food-related, can take on wide proportions. Changes caused by mycotoxins depend on the type and amount of mycotoxins in food, the length of intake, as well as genetic (species, race, breed of animals), physiological (sex, category, age, diet) and external (climatic conditions, animal husbandry) ) factors, as well as the presence of diseases of infectious and / or non-infectious nature. Feeding animals with feed contaminated with mycotoxins leads to large economic losses and serious health disorders which are reflected in increased mortality and morbidity, impaired productive and reproductive abilities and increased treatment costs. A special problem is the possibility of finding residues of mycotoxins in various quantities in the body of animals that have consumed feed contaminated with mycotoxins, which leads to the manifestation of harmful effects in humans. In this way, through food of animal origin, mycotoxins enter the human chain nutrition. The “One Health” concept implies an integrated approach to food safety (from farm to fork), in which animal feed is the first link in this chain. Therefore, in production conditions, it is necessary to practice constant and multi-stage monitoring of feed hygiene in order to respond quickly and efficiently, as for now the only way to successfully prevent the harmful effects of mycotoxins.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH), Teslić, 9 - 12. jun 2021sr
dc.subjectмикотоксиниsr
dc.subjectисхрана животињаsr
dc.subjectједно здрављеsr
dc.subjectmycotoxinssr
dc.subjectanimal nutritionsr
dc.subjectone healthsr
dc.titleZnačaj mikotoksina u savremenom konceptu "od njive do trpeze"sr
dc.titleThe importance of mycotoxins in the modern concept "from field to table"sr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage155
dc.citation.epage158
dc.description.otherZbornik kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9985/bitstream_9985.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3355
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу