Efekti toplotnog stresa na metabolizam farmskih životinja
Effects of heat stress on metabolism in farm animals
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Zahtevi za sve većim proizvodnim rezultatima, intenzivna selekcija, kao i globalno
otopljavanje doveli su do pojave toplotnog stresa. Predhodna saznanja su tumačila
nastali pad proizvodnih rezultata isključivo kao posledica inapetence usled
visokih temperatura. Međutim, toplotni stres dovodi do niza poremećaja na nivou
fiziološke homeostaze i metaboličkih procesa. Selekcija u cilju veće proizvodnje
mišićne mase je rezultirala povećanom proizvodnjom metaboličke toplote, usled
čega dolazi do hiperventilacije i posledične metaboličke acidoze što dodatno
opterećuje organizam. Zbog nastalog toplotnog stresa, uprkos smanjenom unosu
hrane, dolazi do smanjenog lipolitičkog kapaciteta masnog tkiva i smanjene
koncentracije ne-esterifikovanih masnih kiselina (NEFA) u krvnoj plazmi goveda i
svinja. Kao odgovor na ćelijski stres dolazi do porasta koncentracije insulina i
povećanih potreba za glukozom radi očuvanja normoglikemije. Istovremeno,
značajno opada aktivnost tireoidnih hormona ...T3 i T4. Preraspodela cirkulacije
koja nastaje usled toplotnog stresa dovodi do mobilizacije krvi iz digestivnog
trakta što dovodi do hipoksije creva usled koje se javlja poremećaj propustljivosti
sluzokože i prolaska lipopolisaharida bakterija u portalni i sistemski krvotok.
Paralelno sa navedenim procesima dolazi do intenzivne glikogenolize u mišićima
usled aktivacije glikogen fosforilaze. Toplotni stres je jedan od pokretača procesa
nastanka slobodnih kiseoničnih radikala, oksidativnog stresa i sinteze
malonildialdehida koji dodatno oštećuju integritet ćelijskih membrana.
Biohemijski profil krvi goveda, svinja i živine ukazuje na porast koncentracije
proteina toplotnog šoka (HSP), proizvoda peroksidacije masnih kiselina (MDA),
enzima zaštite od oksidativnog stresa (SOD, GPx), kao i hemoglobina.
Navedeni poremećaji dovode do promene kvaliteta goveđeg (DFD- dry firm dark
meat) i svinjskog mesa (PSE- pale soft exudative) što rezultira značajnim
ekonomskim gubitcima u proizvodnji i plasmanu.
Usled navedenog, neophodno je dublje sagledati problematiku toplotnog stresa u
uslovima intenzivne proizvodnje kako bi se negativni efekti maksimalno sprečili
ili ublažili.
Demands for increasing production results, as well as global warming have led to
the emergence of heat stress. Previous knowledge interpreted the resulting
decline in production solely as a consequence of a decreased appetite. However,
heat stress leads to a number of disorders at the level of physiological homeostasis
and metabolic processes. Selection for higher muscle mass resulted in increased
metabolic heat production. Due to the increase in heat, hyperventilation and
consequent metabolic acidosis occur, which additionally burdens the organism.
Due to the resulting heat stress, despite the reduced food intake, there is a reduced
lipolytic capacity of adipose tissue and a reduced concentration of non-esterified
fatty acids (NEFA) in the blood plasma of cattle and pigs. In response to cellular
stress, insulin concentrations increase and glucose needs increase in order to
preserve normoglycemia. At the same time, the activity of thyroid hormones T3
and T4 decreases signif...icantly. The redistribution of circulation caused by heat
stress leads to the mobilization of blood from the digestive tract, which results in
intestinal hypoxia, which results in increased permeability of the mucous
membrane and the passage of bacterial lipopolysaccharides into the portal and
systemic bloodstream. In parallel with the mentioned processes, intensive
glycogenolysis occurs in the muscles due to the activation of glycogen
phosphorylase. Heat stress is one of the initiators of the process of formation of
free oxygen radicals, oxidative stress and synthesis of malonyldialdehyde, which
additionally damage the integrity of cell membranes. The biochemical profile of
the blood of cattle, pigs and poultry indicates an increase in the concentration of
heat shock protein (HSP), fatty acid peroxidation products (MDA), enzymes
involved in the protection against oxidative stress (SOD, GPx), as well as
hemoglobin.
These disorders lead to changes in the quality of beef (DFD - dry firm dark meat)
and pork (PSE - pale soft exudative), which results in significant economic losses
in production and marketing.
Due to the above, it is necessary to look deeper into the issue of heat stress in
conditions of intensive production in order to maximally prevent or mitigate the
negative effects.
Кључне речи:
toplotni stres / metabilizam / farmske životinje / heat stress / metabolism / farm animalsИзвор:
25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Teslić, 2020, 2020, 152-153Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Развој технологија и производа на бази минералних сировина и отпадне биомасе у циљу заштите ресурса за производњу безбедне хране (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31003)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Valčić, Olivera AU - Milanović, Svetlana PY - 2020 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3371 AB - Zahtevi za sve većim proizvodnim rezultatima, intenzivna selekcija, kao i globalno otopljavanje doveli su do pojave toplotnog stresa. Predhodna saznanja su tumačila nastali pad proizvodnih rezultata isključivo kao posledica inapetence usled visokih temperatura. Međutim, toplotni stres dovodi do niza poremećaja na nivou fiziološke homeostaze i metaboličkih procesa. Selekcija u cilju veće proizvodnje mišićne mase je rezultirala povećanom proizvodnjom metaboličke toplote, usled čega dolazi do hiperventilacije i posledične metaboličke acidoze što dodatno opterećuje organizam. Zbog nastalog toplotnog stresa, uprkos smanjenom unosu hrane, dolazi do smanjenog lipolitičkog kapaciteta masnog tkiva i smanjene koncentracije ne-esterifikovanih masnih kiselina (NEFA) u krvnoj plazmi goveda i svinja. Kao odgovor na ćelijski stres dolazi do porasta koncentracije insulina i povećanih potreba za glukozom radi očuvanja normoglikemije. Istovremeno, značajno opada aktivnost tireoidnih hormona T3 i T4. Preraspodela cirkulacije koja nastaje usled toplotnog stresa dovodi do mobilizacije krvi iz digestivnog trakta što dovodi do hipoksije creva usled koje se javlja poremećaj propustljivosti sluzokože i prolaska lipopolisaharida bakterija u portalni i sistemski krvotok. Paralelno sa navedenim procesima dolazi do intenzivne glikogenolize u mišićima usled aktivacije glikogen fosforilaze. Toplotni stres je jedan od pokretača procesa nastanka slobodnih kiseoničnih radikala, oksidativnog stresa i sinteze malonildialdehida koji dodatno oštećuju integritet ćelijskih membrana. Biohemijski profil krvi goveda, svinja i živine ukazuje na porast koncentracije proteina toplotnog šoka (HSP), proizvoda peroksidacije masnih kiselina (MDA), enzima zaštite od oksidativnog stresa (SOD, GPx), kao i hemoglobina. Navedeni poremećaji dovode do promene kvaliteta goveđeg (DFD- dry firm dark meat) i svinjskog mesa (PSE- pale soft exudative) što rezultira značajnim ekonomskim gubitcima u proizvodnji i plasmanu. Usled navedenog, neophodno je dublje sagledati problematiku toplotnog stresa u uslovima intenzivne proizvodnje kako bi se negativni efekti maksimalno sprečili ili ublažili. AB - Demands for increasing production results, as well as global warming have led to the emergence of heat stress. Previous knowledge interpreted the resulting decline in production solely as a consequence of a decreased appetite. However, heat stress leads to a number of disorders at the level of physiological homeostasis and metabolic processes. Selection for higher muscle mass resulted in increased metabolic heat production. Due to the increase in heat, hyperventilation and consequent metabolic acidosis occur, which additionally burdens the organism. Due to the resulting heat stress, despite the reduced food intake, there is a reduced lipolytic capacity of adipose tissue and a reduced concentration of non-esterified fatty acids (NEFA) in the blood plasma of cattle and pigs. In response to cellular stress, insulin concentrations increase and glucose needs increase in order to preserve normoglycemia. At the same time, the activity of thyroid hormones T3 and T4 decreases significantly. The redistribution of circulation caused by heat stress leads to the mobilization of blood from the digestive tract, which results in intestinal hypoxia, which results in increased permeability of the mucous membrane and the passage of bacterial lipopolysaccharides into the portal and systemic bloodstream. In parallel with the mentioned processes, intensive glycogenolysis occurs in the muscles due to the activation of glycogen phosphorylase. Heat stress is one of the initiators of the process of formation of free oxygen radicals, oxidative stress and synthesis of malonyldialdehyde, which additionally damage the integrity of cell membranes. The biochemical profile of the blood of cattle, pigs and poultry indicates an increase in the concentration of heat shock protein (HSP), fatty acid peroxidation products (MDA), enzymes involved in the protection against oxidative stress (SOD, GPx), as well as hemoglobin. These disorders lead to changes in the quality of beef (DFD - dry firm dark meat) and pork (PSE - pale soft exudative), which results in significant economic losses in production and marketing. Due to the above, it is necessary to look deeper into the issue of heat stress in conditions of intensive production in order to maximally prevent or mitigate the negative effects. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Teslić, 2020 T1 - Efekti toplotnog stresa na metabolizam farmskih životinja T1 - Effects of heat stress on metabolism in farm animals SP - 152 EP - 153 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3371 ER -
@conference{ author = "Valčić, Olivera and Milanović, Svetlana", year = "2020", abstract = "Zahtevi za sve većim proizvodnim rezultatima, intenzivna selekcija, kao i globalno otopljavanje doveli su do pojave toplotnog stresa. Predhodna saznanja su tumačila nastali pad proizvodnih rezultata isključivo kao posledica inapetence usled visokih temperatura. Međutim, toplotni stres dovodi do niza poremećaja na nivou fiziološke homeostaze i metaboličkih procesa. Selekcija u cilju veće proizvodnje mišićne mase je rezultirala povećanom proizvodnjom metaboličke toplote, usled čega dolazi do hiperventilacije i posledične metaboličke acidoze što dodatno opterećuje organizam. Zbog nastalog toplotnog stresa, uprkos smanjenom unosu hrane, dolazi do smanjenog lipolitičkog kapaciteta masnog tkiva i smanjene koncentracije ne-esterifikovanih masnih kiselina (NEFA) u krvnoj plazmi goveda i svinja. Kao odgovor na ćelijski stres dolazi do porasta koncentracije insulina i povećanih potreba za glukozom radi očuvanja normoglikemije. Istovremeno, značajno opada aktivnost tireoidnih hormona T3 i T4. Preraspodela cirkulacije koja nastaje usled toplotnog stresa dovodi do mobilizacije krvi iz digestivnog trakta što dovodi do hipoksije creva usled koje se javlja poremećaj propustljivosti sluzokože i prolaska lipopolisaharida bakterija u portalni i sistemski krvotok. Paralelno sa navedenim procesima dolazi do intenzivne glikogenolize u mišićima usled aktivacije glikogen fosforilaze. Toplotni stres je jedan od pokretača procesa nastanka slobodnih kiseoničnih radikala, oksidativnog stresa i sinteze malonildialdehida koji dodatno oštećuju integritet ćelijskih membrana. Biohemijski profil krvi goveda, svinja i živine ukazuje na porast koncentracije proteina toplotnog šoka (HSP), proizvoda peroksidacije masnih kiselina (MDA), enzima zaštite od oksidativnog stresa (SOD, GPx), kao i hemoglobina. Navedeni poremećaji dovode do promene kvaliteta goveđeg (DFD- dry firm dark meat) i svinjskog mesa (PSE- pale soft exudative) što rezultira značajnim ekonomskim gubitcima u proizvodnji i plasmanu. Usled navedenog, neophodno je dublje sagledati problematiku toplotnog stresa u uslovima intenzivne proizvodnje kako bi se negativni efekti maksimalno sprečili ili ublažili., Demands for increasing production results, as well as global warming have led to the emergence of heat stress. Previous knowledge interpreted the resulting decline in production solely as a consequence of a decreased appetite. However, heat stress leads to a number of disorders at the level of physiological homeostasis and metabolic processes. Selection for higher muscle mass resulted in increased metabolic heat production. Due to the increase in heat, hyperventilation and consequent metabolic acidosis occur, which additionally burdens the organism. Due to the resulting heat stress, despite the reduced food intake, there is a reduced lipolytic capacity of adipose tissue and a reduced concentration of non-esterified fatty acids (NEFA) in the blood plasma of cattle and pigs. In response to cellular stress, insulin concentrations increase and glucose needs increase in order to preserve normoglycemia. At the same time, the activity of thyroid hormones T3 and T4 decreases significantly. The redistribution of circulation caused by heat stress leads to the mobilization of blood from the digestive tract, which results in intestinal hypoxia, which results in increased permeability of the mucous membrane and the passage of bacterial lipopolysaccharides into the portal and systemic bloodstream. In parallel with the mentioned processes, intensive glycogenolysis occurs in the muscles due to the activation of glycogen phosphorylase. Heat stress is one of the initiators of the process of formation of free oxygen radicals, oxidative stress and synthesis of malonyldialdehyde, which additionally damage the integrity of cell membranes. The biochemical profile of the blood of cattle, pigs and poultry indicates an increase in the concentration of heat shock protein (HSP), fatty acid peroxidation products (MDA), enzymes involved in the protection against oxidative stress (SOD, GPx), as well as hemoglobin. These disorders lead to changes in the quality of beef (DFD - dry firm dark meat) and pork (PSE - pale soft exudative), which results in significant economic losses in production and marketing. Due to the above, it is necessary to look deeper into the issue of heat stress in conditions of intensive production in order to maximally prevent or mitigate the negative effects.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Teslić, 2020", title = "Efekti toplotnog stresa na metabolizam farmskih životinja, Effects of heat stress on metabolism in farm animals", pages = "152-153", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3371" }
Valčić, O.,& Milanović, S.. (2020). Efekti toplotnog stresa na metabolizam farmskih životinja. in 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Teslić, 2020 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 152-153. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3371
Valčić O, Milanović S. Efekti toplotnog stresa na metabolizam farmskih životinja. in 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Teslić, 2020. 2020;:152-153. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3371 .
Valčić, Olivera, Milanović, Svetlana, "Efekti toplotnog stresa na metabolizam farmskih životinja" in 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Teslić, 2020 (2020):152-153, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3371 .