Biljni ekstrakti – novi stimulatori rasta
Plant extracts – new growth promoters
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U prirodne stimulatore rasta (NGP's – natural growth promoters) spadaju fitobiotici, probiotici,
prebiotici, zakišeljivači i enzimi koji utiču na poboljšanje zdravlja kroz stimulaciju eubioze
digestivnog trakta. Fitobiotici su funkcionalni sastojci hrane koji se dobijaju iz aromatičnih biljaka,
začina i etarskih ulja (Jovanović i sar, 2004).
Etarska ulja predstavljaju najkoncentrovaniji oblik fitogenih aditiva i pojačavaju ukus, podržavaju
varenje i modifikuju mikrofloru. To su mešavine lipofilnih, tečnih, isparljivih i aromatskih supstanci.
Da bi se pospešilo korišćenje ekstrakata biljaka i etarskih ulja kao AGP (antibiotic growth promoter)
alternativa, sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 94 proizvodjača hrane iz 13 zemalja, 7 iz
EU i 6 van EU.
Cilj velikog broja istraživanja je bio da se utvrdi efikasnost biljnih estrakata u ishrani životinja.
Pregledom najčešće zajedno korišćenih ekstrakata i organskih kiselina potvrđen je veći prirast, bolja
konverzi...ja hrane i niži morbiditet kod prasadi u kombinaciji u poređenju sa upotrebom organskih
kiselina. Pri upotrebi ekstrakata u hrani za krmače uočeno je poboljšanje od 100 g na dan kod
prasadi i 300 g po zalučenom prasetu (Raper, 2008). Kod živine, sličan napredak u vezi sa
ekstraktima uočen je u prirastu i konverziji kako na obrocima baziranim na pšenici tako i na
obrocima baziranim na kukuruzu.
Iz sprovedenih istraživanja može se zaključiti da se ekstrakti često ubacuju u hranu za životinje (čak
iako način delovanja i efikasnost nisu potpuno razjašnjeni kod svih ekstrakata). Zato je urađen
pregled naučnih istraživanja sa aktivnim supstancama za hranu za svinje i živinu, uključujući
karvakol koji se nalazi u origanu, cimet aldehid koji se prirodno javlja u cimetu i oleorezina paprike
(ekstrakt ljute paprike). Iz dobijenih rezultata tri ogleda sa dobijeno je prosečno poboljšanje u
dnevnom prirastu prasadi i konverzijom hrane od 14.1% i 6.5%
In natural growth promoters (NGP's) phytobiotics, probiotics, prebiotics, acidifying matters and
enzymes are classified. They all affect health throughout stimulation of eubisoses in gut.
Phytobiotics are functional ingredients of feed which are derived from aromatic plants, spices and
ether oils (Jovanović et al., 2004).
Essential oils represent most concentrated form of phytogenic additives; they increase palatability,
improve digestion, and modify micro organisms in guts. They are mixtures of lipophylic, liquid,
volatile and aromatic substances. In order to increase use of plant extracts like alternative to use of
antibiotic growth promoters (AGP), trial which includes 94 producers from 13 different countries (7
EU and 6 non EU countries) was undertaken.
Main aim of numerous trials was to evaluate efficiency of plant extracts in animal nutrition. By review
of combined use of extracts with organic acids higher daily gain better feed conversion and lower
morbidity were dete...rmined in comparison with use of only organic acids. When extracts were used
in sow feed increase of 100 grams a day per piglet and 300 grams per weaner were determined
(Raper, 2008). In poultry, similar improvements with use of extracts were determined and especially
in daily gain and conversion as well as on diets based on wheat and on corn based diets.
From these trials it can be concluded that extracts are often used in feed (even in cases when mode
of action and efficiency are not fully understood yet). Because of all that review of scientific trials
with active substances in swine and poultry feed was done. From results achieved it can be seen
that daily gain was higher for 14.1% and conversion was lower for 6.5% when extract of chilly
pepper, oregano and cinnamon were used.
Извор:
XXVIII Savetovanje o lekovitim i aromatičnim biljkama, Biljne lekovite sirovine i biljni proizvodi: savremeni pristup karakterizaciji, proizvodnji i klasifikaciji, Vršac, 8 - 11. oktobar, 2008, 2008, 143-144Издавач:
- Beograd : Farmaceutsko društvo Srbije
Напомена:
- Zbornik apstrakata
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Marković, Radmila AU - Petrujkić, Branko AU - Grdović, Svetlana AU - Krstić, Milena AU - Šefer, Dragan PY - 2008 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3387 AB - U prirodne stimulatore rasta (NGP's – natural growth promoters) spadaju fitobiotici, probiotici, prebiotici, zakišeljivači i enzimi koji utiču na poboljšanje zdravlja kroz stimulaciju eubioze digestivnog trakta. Fitobiotici su funkcionalni sastojci hrane koji se dobijaju iz aromatičnih biljaka, začina i etarskih ulja (Jovanović i sar, 2004). Etarska ulja predstavljaju najkoncentrovaniji oblik fitogenih aditiva i pojačavaju ukus, podržavaju varenje i modifikuju mikrofloru. To su mešavine lipofilnih, tečnih, isparljivih i aromatskih supstanci. Da bi se pospešilo korišćenje ekstrakata biljaka i etarskih ulja kao AGP (antibiotic growth promoter) alternativa, sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 94 proizvodjača hrane iz 13 zemalja, 7 iz EU i 6 van EU. Cilj velikog broja istraživanja je bio da se utvrdi efikasnost biljnih estrakata u ishrani životinja. Pregledom najčešće zajedno korišćenih ekstrakata i organskih kiselina potvrđen je veći prirast, bolja konverzija hrane i niži morbiditet kod prasadi u kombinaciji u poređenju sa upotrebom organskih kiselina. Pri upotrebi ekstrakata u hrani za krmače uočeno je poboljšanje od 100 g na dan kod prasadi i 300 g po zalučenom prasetu (Raper, 2008). Kod živine, sličan napredak u vezi sa ekstraktima uočen je u prirastu i konverziji kako na obrocima baziranim na pšenici tako i na obrocima baziranim na kukuruzu. Iz sprovedenih istraživanja može se zaključiti da se ekstrakti često ubacuju u hranu za životinje (čak iako način delovanja i efikasnost nisu potpuno razjašnjeni kod svih ekstrakata). Zato je urađen pregled naučnih istraživanja sa aktivnim supstancama za hranu za svinje i živinu, uključujući karvakol koji se nalazi u origanu, cimet aldehid koji se prirodno javlja u cimetu i oleorezina paprike (ekstrakt ljute paprike). Iz dobijenih rezultata tri ogleda sa dobijeno je prosečno poboljšanje u dnevnom prirastu prasadi i konverzijom hrane od 14.1% i 6.5% AB - In natural growth promoters (NGP's) phytobiotics, probiotics, prebiotics, acidifying matters and enzymes are classified. They all affect health throughout stimulation of eubisoses in gut. Phytobiotics are functional ingredients of feed which are derived from aromatic plants, spices and ether oils (Jovanović et al., 2004). Essential oils represent most concentrated form of phytogenic additives; they increase palatability, improve digestion, and modify micro organisms in guts. They are mixtures of lipophylic, liquid, volatile and aromatic substances. In order to increase use of plant extracts like alternative to use of antibiotic growth promoters (AGP), trial which includes 94 producers from 13 different countries (7 EU and 6 non EU countries) was undertaken. Main aim of numerous trials was to evaluate efficiency of plant extracts in animal nutrition. By review of combined use of extracts with organic acids higher daily gain better feed conversion and lower morbidity were determined in comparison with use of only organic acids. When extracts were used in sow feed increase of 100 grams a day per piglet and 300 grams per weaner were determined (Raper, 2008). In poultry, similar improvements with use of extracts were determined and especially in daily gain and conversion as well as on diets based on wheat and on corn based diets. From these trials it can be concluded that extracts are often used in feed (even in cases when mode of action and efficiency are not fully understood yet). Because of all that review of scientific trials with active substances in swine and poultry feed was done. From results achieved it can be seen that daily gain was higher for 14.1% and conversion was lower for 6.5% when extract of chilly pepper, oregano and cinnamon were used. PB - Beograd : Farmaceutsko društvo Srbije C3 - XXVIII Savetovanje o lekovitim i aromatičnim biljkama, Biljne lekovite sirovine i biljni proizvodi: savremeni pristup karakterizaciji, proizvodnji i klasifikaciji, Vršac, 8 - 11. oktobar, 2008 T1 - Biljni ekstrakti – novi stimulatori rasta T1 - Plant extracts – new growth promoters SP - 143 EP - 144 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3387 ER -
@conference{ author = "Marković, Radmila and Petrujkić, Branko and Grdović, Svetlana and Krstić, Milena and Šefer, Dragan", year = "2008", abstract = "U prirodne stimulatore rasta (NGP's – natural growth promoters) spadaju fitobiotici, probiotici, prebiotici, zakišeljivači i enzimi koji utiču na poboljšanje zdravlja kroz stimulaciju eubioze digestivnog trakta. Fitobiotici su funkcionalni sastojci hrane koji se dobijaju iz aromatičnih biljaka, začina i etarskih ulja (Jovanović i sar, 2004). Etarska ulja predstavljaju najkoncentrovaniji oblik fitogenih aditiva i pojačavaju ukus, podržavaju varenje i modifikuju mikrofloru. To su mešavine lipofilnih, tečnih, isparljivih i aromatskih supstanci. Da bi se pospešilo korišćenje ekstrakata biljaka i etarskih ulja kao AGP (antibiotic growth promoter) alternativa, sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 94 proizvodjača hrane iz 13 zemalja, 7 iz EU i 6 van EU. Cilj velikog broja istraživanja je bio da se utvrdi efikasnost biljnih estrakata u ishrani životinja. Pregledom najčešće zajedno korišćenih ekstrakata i organskih kiselina potvrđen je veći prirast, bolja konverzija hrane i niži morbiditet kod prasadi u kombinaciji u poređenju sa upotrebom organskih kiselina. Pri upotrebi ekstrakata u hrani za krmače uočeno je poboljšanje od 100 g na dan kod prasadi i 300 g po zalučenom prasetu (Raper, 2008). Kod živine, sličan napredak u vezi sa ekstraktima uočen je u prirastu i konverziji kako na obrocima baziranim na pšenici tako i na obrocima baziranim na kukuruzu. Iz sprovedenih istraživanja može se zaključiti da se ekstrakti često ubacuju u hranu za životinje (čak iako način delovanja i efikasnost nisu potpuno razjašnjeni kod svih ekstrakata). Zato je urađen pregled naučnih istraživanja sa aktivnim supstancama za hranu za svinje i živinu, uključujući karvakol koji se nalazi u origanu, cimet aldehid koji se prirodno javlja u cimetu i oleorezina paprike (ekstrakt ljute paprike). Iz dobijenih rezultata tri ogleda sa dobijeno je prosečno poboljšanje u dnevnom prirastu prasadi i konverzijom hrane od 14.1% i 6.5%, In natural growth promoters (NGP's) phytobiotics, probiotics, prebiotics, acidifying matters and enzymes are classified. They all affect health throughout stimulation of eubisoses in gut. Phytobiotics are functional ingredients of feed which are derived from aromatic plants, spices and ether oils (Jovanović et al., 2004). Essential oils represent most concentrated form of phytogenic additives; they increase palatability, improve digestion, and modify micro organisms in guts. They are mixtures of lipophylic, liquid, volatile and aromatic substances. In order to increase use of plant extracts like alternative to use of antibiotic growth promoters (AGP), trial which includes 94 producers from 13 different countries (7 EU and 6 non EU countries) was undertaken. Main aim of numerous trials was to evaluate efficiency of plant extracts in animal nutrition. By review of combined use of extracts with organic acids higher daily gain better feed conversion and lower morbidity were determined in comparison with use of only organic acids. When extracts were used in sow feed increase of 100 grams a day per piglet and 300 grams per weaner were determined (Raper, 2008). In poultry, similar improvements with use of extracts were determined and especially in daily gain and conversion as well as on diets based on wheat and on corn based diets. From these trials it can be concluded that extracts are often used in feed (even in cases when mode of action and efficiency are not fully understood yet). Because of all that review of scientific trials with active substances in swine and poultry feed was done. From results achieved it can be seen that daily gain was higher for 14.1% and conversion was lower for 6.5% when extract of chilly pepper, oregano and cinnamon were used.", publisher = "Beograd : Farmaceutsko društvo Srbije", journal = "XXVIII Savetovanje o lekovitim i aromatičnim biljkama, Biljne lekovite sirovine i biljni proizvodi: savremeni pristup karakterizaciji, proizvodnji i klasifikaciji, Vršac, 8 - 11. oktobar, 2008", title = "Biljni ekstrakti – novi stimulatori rasta, Plant extracts – new growth promoters", pages = "143-144", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3387" }
Marković, R., Petrujkić, B., Grdović, S., Krstić, M.,& Šefer, D.. (2008). Biljni ekstrakti – novi stimulatori rasta. in XXVIII Savetovanje o lekovitim i aromatičnim biljkama, Biljne lekovite sirovine i biljni proizvodi: savremeni pristup karakterizaciji, proizvodnji i klasifikaciji, Vršac, 8 - 11. oktobar, 2008 Beograd : Farmaceutsko društvo Srbije., 143-144. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3387
Marković R, Petrujkić B, Grdović S, Krstić M, Šefer D. Biljni ekstrakti – novi stimulatori rasta. in XXVIII Savetovanje o lekovitim i aromatičnim biljkama, Biljne lekovite sirovine i biljni proizvodi: savremeni pristup karakterizaciji, proizvodnji i klasifikaciji, Vršac, 8 - 11. oktobar, 2008. 2008;:143-144. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3387 .
Marković, Radmila, Petrujkić, Branko, Grdović, Svetlana, Krstić, Milena, Šefer, Dragan, "Biljni ekstrakti – novi stimulatori rasta" in XXVIII Savetovanje o lekovitim i aromatičnim biljkama, Biljne lekovite sirovine i biljni proizvodi: savremeni pristup karakterizaciji, proizvodnji i klasifikaciji, Vršac, 8 - 11. oktobar, 2008 (2008):143-144, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3387 .