Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Na osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji koju sprovodi Republički zavod za
statistiku, broj svinja u Republici Srbiji krajem 2021. manji je za 3,9% u odnosu na broj svinja u
2020. što je u odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020) smanjenje od 6,5%. Procenjuje se
da je proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2022. manja za oko 48,2%
u odnosu na poslednji kvartal 2021.godine. Uzgoj svinja smatra se tradicionalnom proizvodnjom
pretežno ruralnog stanovništva, sa elementima socijalnog i kulturološkog karaktera. Sa ciljem
očuvanja i uspostavljanja održivog razvoja iste, često se inicira odgovorniji pristup i strateško
uređenje oblasti svinjarstva.
Za razliku od situacije u Republici Srbiji, očuvanje populacije svinja je i u 2022. godini u
centru pažnje u EU. Statistički posmatrano, u 2021. došlo je do pada ukupnog broja svinja (EU
27) za oko 2,9% u odnosu na predhodnu godinu, dok desetogodišnji prosek (2012-2021) beleži
neznatno smanjenje od oko 0,1...%. Suočeni sa padom cena svinjskog mesa i visokim troškovima
i dalje održive proizvodnje, novonastala, i za mnoge članice EU izazovna situacija u sektoru,
rezultat je zaliha prethodnih godina (2020-2021), kao i ograničenom potražnjom koju prati
smanjenje izvoznih mogućnosti (za Kinu).
Na međunarodno tržište svinjskog mesa uticaj ima i brzi tehnološki napredak u
poslednjoj deceniji, koji pruža odgovore, posebno kada su u pitanju priplodna grla, sa podacima
kvantitativnih genetskih analiza relevantnih za ekonomsku isplativost i profitabilnost uzgoja
svinja. Dalje, cene hrane, uopšte, na globalnom nivou nastavljaju sa rastom, dok se posebna
pažnja posvećuje zahtevima potrošača, baziranim na odluci za hranu, koju prate informacije
zasnovane na dokazima. Istraživanja, organizovana u EU pokazuju da potrošači sve više žele
meso iz boljih uslova uzgoja, te je značajno učiniti vidlјivim stvarne uslove uzgoja svinja u
štalama, uključujući i stepen zaštite životne sredine na mestu uzgoja. Posebni značaj posvećuje
se i zaštiti zdravlјa životinja (uključuje i borbu protiv rastućeg problema antimikrobne
rezistencije), koja je trenutno na čelu tehnološke i digitalne transformacije ka održivom
polјoprivredno-prehrambenom sektoru sa ispunjenim uslovima o dobrobiti životinja. Do sada suprotstavljeni interesi, ukoliko postoje preklapanja – prilika su za promene u
pozitivnom smeru. U radu želimo istaći izazove sa kojima će se suočiti domaći farmeri koji se
bave uzgojom svinja, stručna javnost i domaći potrošači.
Keywords:
svinje / tržište / zaštita zdravlja životinja / stučna javnost / potrošačiSource:
19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022, 2022, 6-7Publisher:
- Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut
Note:
- Zbornik radova
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Stojanović, Jasna AU - Prodanov-Radulović, Jasna AU - Savić, Oliver AU - Vejnović, Branislav PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3418 AB - Na osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji koju sprovodi Republički zavod za statistiku, broj svinja u Republici Srbiji krajem 2021. manji je za 3,9% u odnosu na broj svinja u 2020. što je u odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020) smanjenje od 6,5%. Procenjuje se da je proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2022. manja za oko 48,2% u odnosu na poslednji kvartal 2021.godine. Uzgoj svinja smatra se tradicionalnom proizvodnjom pretežno ruralnog stanovništva, sa elementima socijalnog i kulturološkog karaktera. Sa ciljem očuvanja i uspostavljanja održivog razvoja iste, često se inicira odgovorniji pristup i strateško uređenje oblasti svinjarstva. Za razliku od situacije u Republici Srbiji, očuvanje populacije svinja je i u 2022. godini u centru pažnje u EU. Statistički posmatrano, u 2021. došlo je do pada ukupnog broja svinja (EU 27) za oko 2,9% u odnosu na predhodnu godinu, dok desetogodišnji prosek (2012-2021) beleži neznatno smanjenje od oko 0,1%. Suočeni sa padom cena svinjskog mesa i visokim troškovima i dalje održive proizvodnje, novonastala, i za mnoge članice EU izazovna situacija u sektoru, rezultat je zaliha prethodnih godina (2020-2021), kao i ograničenom potražnjom koju prati smanjenje izvoznih mogućnosti (za Kinu). Na međunarodno tržište svinjskog mesa uticaj ima i brzi tehnološki napredak u poslednjoj deceniji, koji pruža odgovore, posebno kada su u pitanju priplodna grla, sa podacima kvantitativnih genetskih analiza relevantnih za ekonomsku isplativost i profitabilnost uzgoja svinja. Dalje, cene hrane, uopšte, na globalnom nivou nastavljaju sa rastom, dok se posebna pažnja posvećuje zahtevima potrošača, baziranim na odluci za hranu, koju prate informacije zasnovane na dokazima. Istraživanja, organizovana u EU pokazuju da potrošači sve više žele meso iz boljih uslova uzgoja, te je značajno učiniti vidlјivim stvarne uslove uzgoja svinja u štalama, uključujući i stepen zaštite životne sredine na mestu uzgoja. Posebni značaj posvećuje se i zaštiti zdravlјa životinja (uključuje i borbu protiv rastućeg problema antimikrobne rezistencije), koja je trenutno na čelu tehnološke i digitalne transformacije ka održivom polјoprivredno-prehrambenom sektoru sa ispunjenim uslovima o dobrobiti životinja. Do sada suprotstavljeni interesi, ukoliko postoje preklapanja – prilika su za promene u pozitivnom smeru. U radu želimo istaći izazove sa kojima će se suočiti domaći farmeri koji se bave uzgojom svinja, stručna javnost i domaći potrošači. PB - Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut C3 - 19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022 T1 - Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike SP - 6 EP - 7 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3418 ER -
@conference{ author = "Stojanović, Jasna and Prodanov-Radulović, Jasna and Savić, Oliver and Vejnović, Branislav", year = "2022", abstract = "Na osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji koju sprovodi Republički zavod za statistiku, broj svinja u Republici Srbiji krajem 2021. manji je za 3,9% u odnosu na broj svinja u 2020. što je u odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020) smanjenje od 6,5%. Procenjuje se da je proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2022. manja za oko 48,2% u odnosu na poslednji kvartal 2021.godine. Uzgoj svinja smatra se tradicionalnom proizvodnjom pretežno ruralnog stanovništva, sa elementima socijalnog i kulturološkog karaktera. Sa ciljem očuvanja i uspostavljanja održivog razvoja iste, često se inicira odgovorniji pristup i strateško uređenje oblasti svinjarstva. Za razliku od situacije u Republici Srbiji, očuvanje populacije svinja je i u 2022. godini u centru pažnje u EU. Statistički posmatrano, u 2021. došlo je do pada ukupnog broja svinja (EU 27) za oko 2,9% u odnosu na predhodnu godinu, dok desetogodišnji prosek (2012-2021) beleži neznatno smanjenje od oko 0,1%. Suočeni sa padom cena svinjskog mesa i visokim troškovima i dalje održive proizvodnje, novonastala, i za mnoge članice EU izazovna situacija u sektoru, rezultat je zaliha prethodnih godina (2020-2021), kao i ograničenom potražnjom koju prati smanjenje izvoznih mogućnosti (za Kinu). Na međunarodno tržište svinjskog mesa uticaj ima i brzi tehnološki napredak u poslednjoj deceniji, koji pruža odgovore, posebno kada su u pitanju priplodna grla, sa podacima kvantitativnih genetskih analiza relevantnih za ekonomsku isplativost i profitabilnost uzgoja svinja. Dalje, cene hrane, uopšte, na globalnom nivou nastavljaju sa rastom, dok se posebna pažnja posvećuje zahtevima potrošača, baziranim na odluci za hranu, koju prate informacije zasnovane na dokazima. Istraživanja, organizovana u EU pokazuju da potrošači sve više žele meso iz boljih uslova uzgoja, te je značajno učiniti vidlјivim stvarne uslove uzgoja svinja u štalama, uključujući i stepen zaštite životne sredine na mestu uzgoja. Posebni značaj posvećuje se i zaštiti zdravlјa životinja (uključuje i borbu protiv rastućeg problema antimikrobne rezistencije), koja je trenutno na čelu tehnološke i digitalne transformacije ka održivom polјoprivredno-prehrambenom sektoru sa ispunjenim uslovima o dobrobiti životinja. Do sada suprotstavljeni interesi, ukoliko postoje preklapanja – prilika su za promene u pozitivnom smeru. U radu želimo istaći izazove sa kojima će se suočiti domaći farmeri koji se bave uzgojom svinja, stručna javnost i domaći potrošači.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut", journal = "19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022", title = "Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike", pages = "6-7", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3418" }
Stojanović, J., Prodanov-Radulović, J., Savić, O.,& Vejnović, B.. (2022). Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike. in 19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022 Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut., 6-7. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3418
Stojanović J, Prodanov-Radulović J, Savić O, Vejnović B. Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike. in 19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022. 2022;:6-7. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3418 .
Stojanović, Jasna, Prodanov-Radulović, Jasna, Savić, Oliver, Vejnović, Branislav, "Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike" in 19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022 (2022):6-7, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3418 .