Приказ основних података о документу

dc.creatorStojanović, Jasna
dc.creatorProdanov-Radulović, Jasna
dc.creatorSavić, Oliver
dc.creatorVejnović, Branislav
dc.date.accessioned2023-12-15T09:04:27Z
dc.date.available2023-12-15T09:04:27Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-6419-048-0
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3418
dc.description.abstractNa osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji koju sprovodi Republički zavod za statistiku, broj svinja u Republici Srbiji krajem 2021. manji je za 3,9% u odnosu na broj svinja u 2020. što je u odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020) smanjenje od 6,5%. Procenjuje se da je proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2022. manja za oko 48,2% u odnosu na poslednji kvartal 2021.godine. Uzgoj svinja smatra se tradicionalnom proizvodnjom pretežno ruralnog stanovništva, sa elementima socijalnog i kulturološkog karaktera. Sa ciljem očuvanja i uspostavljanja održivog razvoja iste, često se inicira odgovorniji pristup i strateško uređenje oblasti svinjarstva. Za razliku od situacije u Republici Srbiji, očuvanje populacije svinja je i u 2022. godini u centru pažnje u EU. Statistički posmatrano, u 2021. došlo je do pada ukupnog broja svinja (EU 27) za oko 2,9% u odnosu na predhodnu godinu, dok desetogodišnji prosek (2012-2021) beleži neznatno smanjenje od oko 0,1%. Suočeni sa padom cena svinjskog mesa i visokim troškovima i dalje održive proizvodnje, novonastala, i za mnoge članice EU izazovna situacija u sektoru, rezultat je zaliha prethodnih godina (2020-2021), kao i ograničenom potražnjom koju prati smanjenje izvoznih mogućnosti (za Kinu). Na međunarodno tržište svinjskog mesa uticaj ima i brzi tehnološki napredak u poslednjoj deceniji, koji pruža odgovore, posebno kada su u pitanju priplodna grla, sa podacima kvantitativnih genetskih analiza relevantnih za ekonomsku isplativost i profitabilnost uzgoja svinja. Dalje, cene hrane, uopšte, na globalnom nivou nastavljaju sa rastom, dok se posebna pažnja posvećuje zahtevima potrošača, baziranim na odluci za hranu, koju prate informacije zasnovane na dokazima. Istraživanja, organizovana u EU pokazuju da potrošači sve više žele meso iz boljih uslova uzgoja, te je značajno učiniti vidlјivim stvarne uslove uzgoja svinja u štalama, uključujući i stepen zaštite životne sredine na mestu uzgoja. Posebni značaj posvećuje se i zaštiti zdravlјa životinja (uključuje i borbu protiv rastućeg problema antimikrobne rezistencije), koja je trenutno na čelu tehnološke i digitalne transformacije ka održivom polјoprivredno-prehrambenom sektoru sa ispunjenim uslovima o dobrobiti životinja. Do sada suprotstavljeni interesi, ukoliko postoje preklapanja – prilika su za promene u pozitivnom smeru. U radu želimo istaći izazove sa kojima će se suočiti domaći farmeri koji se bave uzgojom svinja, stručna javnost i domaći potrošači.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherPožarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institutsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source19. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 2. jun – 3. jun 2022sr
dc.subjectsvinjesr
dc.subjecttržištesr
dc.subjectzaštita zdravlja životinjasr
dc.subjectstučna javnostsr
dc.subjectpotrošačisr
dc.titleUzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilikesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage6
dc.citation.epage7
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/10239/bitstream_10239.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3418
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу