Приказ основних података о документу

Amylase in broilers nutrition

dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorPavlović, Miroslav
dc.date.accessioned2023-12-26T07:58:23Z
dc.date.available2023-12-26T07:58:23Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-83115-38-9
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3465
dc.description.abstractПозитивни ефекти примене ензима у индустрији хране за животиње познати су годинама. Пажња стручне и научне јавности усмерена је на прихватање и масовнију употребу ензима због доказаног ефекта у побољшању хранљиве вредности оброка. Циљ додавања ензима је допуна активности ендогених ензима животиња, отклањање антинутритивних материја (β-глукани, фитати, арабиноксилани итд.) из појединих хранива, повећање енергетске и хранљиве вредности хранива на основу веће доступности појединих хранљивих материја за ресорпцију, као и смањивање излучивања неискоришћених хранљивих материја у спољашњу средину. Циљ испитивања био је да се утврди ефекат коришћења -амилазе, саме или у комбинацији са другим ензимима, у исхрани бројлера на здравствено стање и производно-економске резултате (прираст, конзумација и конверзија). Катедра за исхрану и ботанику организовала је оглед по групно-контролном систему на укупно 200 бројлера COBB 500 провенијенције подељених у 4 једнаке групе. Прва група бројлера (контролна) била је храњена потпуним смешама за исхрану пилића у тову стандардног сировинског и хемијског састава без додатка ензима. Друга група храњена је смешама у којима је садржај енергије умањен за 5% уз додатак ензима амилазе. Трећа група бројлера била је храњена смешама у којима је садржај енергије, фосфора и протеина, односно амино киселина умањен за 7% уз додатак ензима протеазе и фитазе. Четврта група бројлера храњена је идентичним смешама као и претходна група уз додатак ензима амилазе. Добијени резултати указују на то да је огледна група храњена смешама у којима је садржај енергије умањен за 5% уз додатак ензима амилазе остварила најбоље производно-економске резултате, те да употреба ензима у храни за животиње има нутритивно, медицинско и економско оправдање.sr
dc.description.abstractPositive effects of enzyme administration in feed have been known for years. The attention of the experts and scientific public is focused on the acceptance and massive use of enzymes due to the proven effect in improving the nutritional value of the meal. The aim of adding enzymes is to supplement the activity of endogenous enzymes, to remove antinutritive substances (β-glucans, phytates, arabinoxylans, etc.) from certain nutrients, to increase the energy and nutritional value of nutrients on the basis of higher availability of certain nutrients for resorption and to reduce the excretion of unused nutrients in the outer environment. The aim of the study was to determine the effect of using -amylase, either alone or in combination with other enzymes, in nutrition of broilers on health condition and production-economic results (increase, consumption and conversion). The Department of Nutrition and Botany organized a group-control trial on 200 broilers of COBB 500 provenances divided into 4 equal groups. The first group of broilers (control) was fed with complete mixtures for feeding chickens in fats of standard raw and chemical composition without the addition of enzymes. The second group was fed with mixtures in which the content of energy was reduced by 5% with the addition of enzyme amylase. The third group of broilers was fed with mixtures in which the content of energy, phosphorus and proteins, or amino acids decreased by 7% with addition of protease and phytase enzymes. The fourth group of broilers was fed with identical mixtures as well as the previous group with the addition of enzyme amylase. The obtained results indicate that the experimental group that was fed to mixtures in which the energy content decreased by 5% with the addition of amylase enzymes achieved the best production-economic results, and that the use of enzymes in feed has its nutritional, medical and economic justification.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019sr
dc.subjectензимиsr
dc.subjectхрана за животињеsr
dc.subjectпроизводни резултатиsr
dc.subjectбројлериsr
dc.subjectenzymessr
dc.subjectfeedsr
dc.subjectproduction resultssr
dc.subjectbroilerssr
dc.titleZnačaj korišćenja amilaze u ishrani brojlerasr
dc.titleAmylase in broilers nutritionsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage177
dc.citation.epage178
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/10383/bitstream_10383.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3465
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу