Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Иако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурни...х компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња.
Кључне речи:
ADF / целулоза / енергија хране / NDF / влакнаИзвор:
30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019, 2019, 157-165Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Молекуларно-генетичка и екофизиолошка истраживања у заштити аутохтоних анималних генетичких ресурса, очувању добробити, здравља и репродукције гајених животиња и производњи безбедне хране (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46002)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Radulović, Stamen AU - Marković, Radmila AU - Šefer, Dragan PY - 2019 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3468 AB - Иако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурних компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 T1 - Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup SP - 157 EP - 165 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468 ER -
@conference{ author = "Radulović, Stamen and Marković, Radmila and Šefer, Dragan", year = "2019", abstract = "Иако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурних компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019", title = "Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup", pages = "157-165", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468" }
Radulović, S., Marković, R.,& Šefer, D.. (2019). Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup. in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 157-165. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468
Radulović S, Marković R, Šefer D. Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup. in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019. 2019;:157-165. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468 .
Radulović, Stamen, Marković, Radmila, Šefer, Dragan, "Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup" in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 (2019):157-165, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468 .