Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Иако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурни...х компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња.
Keywords:
ADF / целулоза / енергија хране / NDF / влакнаSource:
30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019, 2019, 157-165Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- Molecular genetic and ecophysiological researches on the protection of autochthonous animal genetic resources, sustaining domestic animals’ welfare, health and reproduction, and safe food production (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46002)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Radulović, Stamen AU - Marković, Radmila AU - Šefer, Dragan PY - 2019 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3468 AB - Иако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурних компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 T1 - Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup SP - 157 EP - 165 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468 ER -
@conference{ author = "Radulović, Stamen and Marković, Radmila and Šefer, Dragan", year = "2019", abstract = "Иако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурних компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019", title = "Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup", pages = "157-165", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468" }
Radulović, S., Marković, R.,& Šefer, D.. (2019). Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup. in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 157-165. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468
Radulović S, Marković R, Šefer D. Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup. in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019. 2019;:157-165. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468 .
Radulović, Stamen, Marković, Radmila, Šefer, Dragan, "Sirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristup" in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 (2019):157-165, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468 .