Приказ основних података о документу

dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.date.accessioned2023-12-26T09:30:02Z
dc.date.available2023-12-26T09:30:02Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-83115-38-9
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3468
dc.description.abstractИако постоји већи број метода, информације о саставу хранива којима данас располажемо, добијене су коришћењем тзв Weende методе. Овај класичан поступак, развијен пре више од 150 година, задржао се као основа и при најмодернијој инструменталној аналитици на савременим апаратима. Међутим, Weende поступком могуће је добити само сирове вредности јер аналитичком процедуром није могуће издвајање чистих супстанци већ су оне удружене са пратећим састојцима хране. Највећи недостаци и непрецизност у примени овог поступка, односе се на садржај угљених хидрата, пре свега сирове целулозе, која под овим термином обухвата низ других састојака хране. Тако се започело са развојем бројних модификација Weende поступка и алтернативних процедура, где је највећу примену у пракси нашао Van Soest модел. Основни циљ овог поступка базиран је на раздвајању високосварљивих, неструктурних, компоненти ћелијског садржаја (скроб, шећери, протеин, пектини и маст), које представљају главни извор енергије, од структурних компоненти ћелијског зида биљне ћелије (целулоза, хемицелулоза и лигнин), које представљају мање сварљив, фиброзни (влакнасти) део. Фиброзни део, даље се раздваја се у две компоненте које се скраћено означавају NDF и ADF влакна и чије вредности указују на могућност конзумације хране и њену енергетску вредност, превасходно у исхрани преживара. Савремени трендови у исхрани животиња указују на значај ових влакана и у исхрани моногастричних животиња.sr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46002/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019sr
dc.subjectADFsr
dc.subjectцелулозаsr
dc.subjectенергија хранеsr
dc.subjectNDFsr
dc.subjectвлакнаsr
dc.titleSirova celuloza ili vlakna u ishrani životinja-praktičan pristupsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage157
dc.citation.epage165
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/10386/bitstream_10386.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3468
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу